Lápmerüléstől az extrém vasalásig: buggyantságok a nagyvilágból

Azt hiszi, hallott már minden szélsőségről? Sajtgurító verseny, lápmerülés jelmezbe bújva és extrém vasalás - ez csak pár példa meghökkentő listánkról. Ha ezt elolvassák, garantáltan felszakad önökből pár "nahát".

Egyre hajmeresztőbb extrém "sportok" jelennek meg a színtéren. Bárminek is köszönhető ez a jelenség, tény, hogy az emberek évről évre kijjebb tolják határaikat. Kis hazánkban és külföldön is bőven van lehetőség extrém határaink feszegetésére. Most azonban azokat a sportokat és versenyeket gyűjtöttük csokorba, amelyek valamilyen okból kifolyólag szokatlanok vagy meghökkentőek. Akad köztük életveszélyes is.

Hozzávalók egy sajttort(úr)ához

Május utolsó hétfője egy csodás nap azoknak, akik szeretnek ész nélkül, egy meredek lejtőn egy sajt után rohanni. A Cooper's Hill-i sajtgurítás lényege ugyanis ez, a hagyomány régre nyúlik vissza az Egyesült Királyságban. A Brockworth nevű falu melletti Cooper's Hillen közel 200 éve futnak az életük helyett a sajtért a merész – vagy őrült? – emberek.

Május utolsó hétfőjén a vállalkozó szelleműek sajtot vesznek üldözőbe a Cooper's Hill-en
Galéria: Extrém programok „nahát” kiadása
Fotó: Matt Cardy / Getty Images Hungary

A verseny négy körből áll, amelyek során egy-egy közel 3,5 kilós Glouchester sajtot gurítanak le a hegyről. A feladat egyszerű: az győz, aki a leggyorsabban leér, és elkapja a sajtot. A feladatot nehezíti, hogy a domboldal néhol 50 fokos szöget zár be, és ugyan lenyírják a füvet, de minden évben történnek sérülések. A tavalyi versenyen csak egy bokatörésről számoltak be, a rekordot viszont az 1997-es verseny tartja, mely során 33-an sérültek meg.

Emiatt 2010-ben hivatalosan beszüntették a versenyt, azonban azóta is minden évben megrendezik „nem hivatalos" keretek között. Az idei győztes, Chris Anderson, nem először érte utol a sajtot: 12 év alatt összesen 17 sajtot gyűjtött be. Ön kipróbálná? A következő verseny 2017. május 29-én lesz.

Bog snorkelling, avagy lápmerülés

A britek nagyon erősek a fura sportokban: ha a szigetország wales-i szegletébe vetődnénk egy augusztus végi napon, akkor egy csapat fura maskarába öltözött ember látványa fogadna minket, akik éppen lápbúvárkodásra készülnek. A World Bog Snorkelling Championship a legjobb példája annak, hogy mire képes egy kocsmai beszélgetés, ugyanis egy bárpult feletti eszmecsere nyomán 1976 óta létezik a sport, de az első versenyt 1985-ben rendezték meg Llanwrtyd Wells-ben.

A versenyzők többsége mindig beöltözik
Galéria: Extrém programok „nahát” kiadása
Fotó: Rebecca Naden / Reuters

A jelmezes versenyzőknek egy 55 méteres csatornán kell végighaladniuk két alkalommal, de a konvencionális úszótechnikákat nem használhatják, csak békalábat. Idén augusztus 28-án rendezték meg a versenyt, ahol tiszteletét tette többek közt Ariel, Hulk és Pókember is. A férfiknál 1 perc 26,38 másodperc lett a csúcs, női kategóriában pedig a svéd Anna Lohman nyert 1 perc 33,10 másodperccel. Az évek során megfordult már itt japán versenyző is, szóval akár már most elkezdhetnek gondolkodni a jövő évi jelmezükön.

A versenynek egyébként mountain bike-os verziója is van. Igen, a versenyzők egy bringa segítségével próbálják teljesíteni a merülést. Meghozza a kedvüket az alábbi videó?


Vizes blokk: body surfing és víz alatti hoki

A hoki és a szörf is egy elismert, népszerű sportág, de mindkettőnek van egy kevésbé ismert változata, amelyek hasonlóan izgalmasak, csak más körítésben tálalják a már ismert sportokat.

A body surfing lényege a természetességben rejlik: az emberek eggyé válnak a hullámokkal, és csupán egy békaláb segíti őket a hullámok meglovagolásában. Fontos, hogy szörfözés közben kinyújtott karunkkal tudjuk védelmezni a fejünket és a nyakunkat is a sérülésektől. Ha sikerült felkelteni érdeklődésüket, íme egy leírás, amely útmutatóként szolgál a sporthoz.

Ha inkább a víz alatti világ vonz minket, akkor a vízi hoki jó választás lehet. Bizony ám, van ilyen sport, méghozzá 1954 óta. A sportág olyan népszerű, hogy két évente EB-t és VB-t is rendeznek. Hazánkban 1995-ben jelent meg a víz alatti hoki – olvasható a Magyar Búvár Szakszövetség víz alatti hoki szakbizottságának honlapján. A mérkőzések során 6 fős csapatok szállnak harcba egymással, és mindenki szó szerint addig játszik, amíg bírja szusszal. Kedvcsinálónak nézzék meg az amerikai válogatott videóját:


Otthoni tennivalók másképp

Elmorfondíroztak valaha azon, hogy milyen lehet egy kör a mosógépben? A gömbözés során kipróbálhatják. Az angolul zorb vagy globe-riding névvel illetett kikapcsolódás során egy nagy gömbé a főszerep, amely egy külső és belső gömbből áll, amit levegővel fújnak fel és kötelek százai kötik össze. A belső gömbbe egy alagúton át visz az út. Vizes és száraz verziója is létezik: az igazi mosógép érzést akkor élhetjük át, ha valahonnan legurítanak minket.

A gömbözés során megtapasztalhatjuk, milyen az emberi mosógép
Galéria: Extrém programok „nahát” kiadása
Fotó: Tim Clayton / Getty Images Hungary

Az emberi mosógép mostani formáját 1995 óta élvezhetjük hála három ausztrál férfinak, de az emberek legurításának ötlete Gilles Ebersolt fejéből pattant ki. Találmányát még a Fujiról is legurították! Itthon többek közt Balatonbogláron és Tiszafüreden is van kiépített pálya. Bővebb információt itt találnak.

Mosás után itt az extrém vasalás ideje. A különleges extrém sportot űzők arra hajtanak, hogy minél extrémebb körülmények között – földön, vízen, víz alatt, levegőben – vasaljanak ki egy ruhaneműt. A változatosság kedvéért ez a hobbi is Nagy-Britanniához köthető: egy férfi egyik este gondolt egyet, és sziklamászás közben vasalt egy jót. Számos mókás történetet olvashatnak ezen az oldalon.

Vulkanikus terepen

A forró hangulat kedvelői Nicaraguában találhatnak magukra: a Bigfoot csapata Leonban vulkánszörf-túrákat kínál nagyjából 8500 forintért. A túra során a kalandvágyók nagyjából 95 km/h-s sebességgel száguldhatnak le a Cerro Negro nevű aktív tűzhányó oldalán. Nézzék meg ezt a videót ízelítőnek! Ez a pár perc többet mond minden szónál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek