Itthon, két keréken: a városi és vidéki vadonban

Kultúrmorzsák Szentendrén, templomrom Hajdúböszörménynél, őrségi idill - tudják, mi a közös bennük? Biciklire pattanva mindet testközelből átélhetik, megnézhetik. Cikkünkben végigmegyünk pár hazai bicikliúton.

Lehet, hogy még nem tartunk ott, hogy mindenhova biciklivel megyünk, mint például a hollandok vagy a dánok, de az utóbbi években láthatóan megnövekedett a hazai biciklisek száma. Szeretne közéjük tartozni, de bátortalannak érzi magát? Régóta bringázik, és valami újra vágyik? Már mutatjuk is, ki, merre tekerjen a következő hétvégén!

Minikirándulások bátortalan fővárosi bringásoknak

Ha a természetbe vágyik, de azért nem hagyná el a fővárost, válassza például a Naplás-tó környékét. A tó Budapest legnagyobb állóvize, és még egy tanösvény is található itt. Az Örs vezér tértől fura vonalvezetésű, de végig jelölt kerékpáros útvonalon tekerhetünk kifelé. Majd a Szilas-patakhoz érve ráfordulunk a pár éve átadott, szuper új kerékpárútra, és nagyjából 15-20 perc után ott is találjuk magunkat a tónál.

Tipp: Egy piknikkel igazán különlegessé varázsolhatjuk a közös kiruccanást. Elő a kockás takaróval, a piknikes kosárral vagy a spéci bringás bortartóval, és már indulhat az aktív pihenéssel egybeszőtt fetrengős feltöltődés!

Ha Budapest környékén tekernénk, akkor Szentendrét érintve az aktív pihenést megspékelhetjük kulturális csemegékkel
Galéria: Tuti bringás úti célok
Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Ha a tekerés mellett egy kis kultúrprogramra is vágynak, akkor irány Szentendre. Kijelölt kerékpárút elvétve található errefelé, de a Római-parton gond nélkül végig lehet tekerni. Itt járdán és kevésbé megkülönböztetett bicikliúton tudunk hajtani egészen a Barát-patakig. A patak után az utcákra kell hagyatkoznunk, de a Lupaszigetnél kerékpárúton kerekezhetünk be a 11-es útig, ahol a főút melletti járdán juthatunk be Szentendrére. Itt pedig csemegézzenek az október 16-ig tartó Art Capital programsorozat kínálatából.

Újdonságok terepbringásoknak

Április óta 600 kilométernyi út várja a bicikliseket a Pilis erdeiben, miután a parkerdő munkatársai számos erdei üzemi és erdészeti utat nyitottak meg. Erről a térképről kiderül, pontosan mely utak használhatók bringás kirándulásra. Ha kedvük szottyan, Tahiból kiindulva a Pap-rét érintésével akár Visegrádig is eltekerhetnek.

Megkérdeztük a Magyar Kerékpárosklub sajtósát, Halász Áront, hogy mit ajánlanának az újdonságra vágyó bringásoknak. Elmondta, hogy nemrégiben önkénteseik az Összetekerünk kezdeményezés keretein belül három helyen, a Csepel-szigeten, valamint Székesfehérvár és Debrecen környékén jelöltek ki három útvonalat a bringások számára. Az akciónak köszönhetően összesen 215 kilométeren barangolhatjuk be a kevésbé ismert térségeket.

Ha ezt a jelet látják, a Magyar Kerékpárosklub bringás túraútján járnak
Galéria: Tuti bringás úti célok
Fotó: kerekparosklub.hu

Például, a Csepel-szigeti túra során 90 kilométeren át ismerkedhetünk a sziget látnivalóival. Az útvonal javarészt kisebb forgalmú közúton, kis részben murvás és földúton halad. Út közben megismerkedhetünk a etnikai viszonylatból sokszínű sziget történetével, amely a királynők nászajándékaként szolgált a középkorban. A legnagyobb szerb kisebbséget Lórévnél találjuk, a német kisebbség pedig minden évben nagyszabású fesztiválokkal őrzi hagyományait. Biciklizés közben többek közt megnézhetjük a szigetszentmiklósi tanösvényt, a Savoyai kastélyt Ráckevén, a lórévi Zichy-emlékkápolnát és a Tassi zsilipet is. A térképen jelölnek éttermeket és szálláshelyeket is. 


Az Észak-Alföldet Debrecenből kiindulva az átkötő utaknak hála akár négy túraútvonalon is felfedezhetjük. A legrövidebb táv 40 kilométer körül van, de a teljes körtúra 70 kilométerre rúg. Ez a kiépített szakasz tulajdonképpen egy kóstoló az Alföldből: a nagyhegyesi Kráter-tó – amely egy gázkitörés eredménye – és a hajdúböszörményi Zeleméri templomrom csak kettő a sok látnivaló közül.

A csókakői várat a Gaja-völgyben találjuk
Galéria: Tuti bringás úti célok
Fotó: cs.peter880221 / Indafotó

A harmadik útvonal Székesfehérvár környékének felfedezésére invitál minket: az 55 kilométeres út során kastélyok, tavak, dombok és erdők szegélyezik utunkat a Gaja völgyében. A látnivalók közt szerepel a Fehérvárcsurgói-víztározó, a Csókakői vár és például a bodajki Kálvária is. 


Tipp: A Kerékpárosklub térképeit letölthetjük a telefonunkra is, és a látnivalók mellett az út közben érintett közlekedési eszközöket is jelzik, így bárhol elkezdhetjük a túrákat.

Halász Áron mindemellett arról is beszélt, hogy bár a hazai bringautak esetében változó a minőség, de egyre többen pattannak bringára kikapcsolódás gyanánt, amelynek feltételeit hatékonyan kellene javítani.

Tapasztaltabb vádliknak

Ha hamisítatlan csendre és természetre vágynak, akkor tekerjenek az Őrség idilljében! Itt ugyan egyáltalán nincsenek kerékpárutak, viszont nincs is rájuk szükség. Az Őrségi Kerékpáros és Természetjáró Egyesület segít a túraútvonalak kiválasztásában: jelenleg hat útvonal van kitáblázva, amelyek mind Őriszentpéterről, az Őrség központjából indulnak, így 226 kilométer kijelölt útvonal található a térségben. Több napot is eltölthetnek itt, ha csillagtúrával be szeretnék járni a vidéket.

Az őrség őszi színekbe öltözött tája rejtett kincsekkel várja a két keréken érkezőket
Galéria: Tuti bringás úti célok
Fotó: Domino44 / Indafotó

Bemelegítésnek érdemes a kék útvonalat választani, amely 31,3-es távján Őriszentpéterből indul (nézzék meg a helyreállított téglaégetőt!), érinti Szalafőt, a térség egyik legrégibb települését, és például Őrihodost is, amely a Muravidék egyik fontos települése. Itt a víztározót és a tanösvényt emelnénk ki a látnivalók közül.

Felfedezetlen útvonalak, igazi bringázós terepek várják
A Zselic lankáitól, Belső-Somogyon át a Balatoni-medence területéig taposhat változatos tájakon. Közben ne hagyja ki a Zselici Csillagpark programjait sem! Szálláshelyeink valamelyikében meg is pihenhet. A SEFAG Zrt. munkatársai azért dolgoznak, hogy a somogyi erdőket élvezhesse kerékpáron, gyalogosan egyaránt! További információk itt. (X)


A bemelegedett vádlikkal rátekerhetnek a narancssárga útra, amely 46,2 kilométer, és egy kicsit nehezebb terepen halad. Az úton megnézhetik a kapornaki Ökoházat és Domonkosfalva 13. századi román stílusú templomát is.

Travelo tippek őszi biciklizéshez

- Öltözködjünk rétegesen! A thermobéléses ruházat a reggeli és esti hidegben különösen fontos. Nap közben viszont jó, ha könnyíteni tudunk a szerelésen.

- Ne feledkezzünk el az izzadtságot elvezető aláöltözetről! (A pamutpólót ilyen célra felejtsük el, mert az magába szívja az izzadtságot.) Így elkerülhetjük, hogy úgy érezzük magunkat a ruháinkban tekerés közben, mintha szaunában ülnénk.

- Ha csak egy kis esély is van esőre, feltétlen vízhatlan cipőben induljunk útnak, legyen nálunk esőkabát, és érdemes egy esőnadrágba is beruházni. Nincs rosszabb, mint csurom vizesen tekerni a hűvös őszi időben.

- Hidegebb időben pedig elengedhetetlen a bukósisak alá is beférő, vékony sapka, a kesztyű és szélálló felsőruházat, hogy ne vacogjon a fogunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek