A világ legmélyebb barlangjának alján jártak a magyar barlangászok

Elérte a világ legmélyebb barlangjának alját a hét végén, és már a felszín felé tart négy magyar barlangkutató, akik egy nemzetközi expedíció keretében részt vesznek Abháziában a 2197 méter mély Krubera-Voronya barlang feltárásában.

A magyar csapat tagjai - Ambrus Gergely expedícióvezető, ifjabb Adamkó Péter, Jager Attila és Tóth Attila - elsőként készítenek fotókat, filmet és könyvet a Föld legmélyebb szárazföldi természetes pontjáról. A csoport Abháziában csatlakozott augusztus elején egy nagy nemzetközi expedícióhoz, amelyben orosz, ukrán, iráni, lengyel, spanyol, libanoni és amerikai kutatók is részt vesznek.

A tapasztalt magyar barlangkutatók viszontagságos út végén augusztus 3-án érték el az expedíció színhelyét. Fokozatosan ereszkedtek le a barlang mélyére. Közben csatlakozott hozzájuk egy erdélyi és egy libanoni kutató is, Fábián Előd és Abou Nader - tájékoztatta az MTI-t hétfőn idősebb Adamkó Péter barlangkutató, az expedíció kapcsolattartója.

A szükséges felszerelést - élelmiszert, főzőkészüléket, gyógyszereket, mászófelszerelést, tartalék világítást, hálózsákokat, fényképezőgépeket és kéziszerszámokat - zsákokban vitték magukkal a barlangászok. Idősebb Adamkó Péter beszámolója szerint augusztus 12-én a magyar barlangkutatók 1440 méter mélyen átúszták a barlang legveszélyesebb pontjának tartott víz alatti járatot és lejutottak az 1600 méter mélyen lévő táborig, majd 13-án, szombaton érték el a barlang 2197 méter mélyen fekvő végpontját. A csoport jelenleg visszafelé tart a felszínre. Haladásukat késlelteti, hogy a térségben árvíz van - mondta el az expedíció szóvivője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek