Százhetven kilométeres borút extrákkal

Franciaország legrégebbi, elzászi borútja 170 km-es, így csak a pincészetek egy részének felfedezése is több napot venne igénybe. A borút mentén sok más látnivaló is várja az ide utazókat, akár romantikus andalgásokra, akár sportos kirándulásokra, akár családi programokra indulnak.

Vasárnap negyedik alkalommal rendezik meg Elzász borútja mentén a Slow Up Alsace programot, ahol futók, kerékpárosok, rolleresek és gyalogosok vágnak neki a különböző távoknak.

A rendezvény oldalán hangsúlyozzák a szervezők, hogy nem versenyről van szó. A cél, hogy a résztvevők kimozduljanak és együtt időt töltsenek a szabadban. Kötelező viselet a fehér szín, ezzel pedig a régió fehérborai előtt tisztelegnek az indulók. A kezdeményezés népszerűségét mutatja, hogy már tavaly is 36 ezren vettek részt rajta.

Franciaország első borútja

Az elzászi borút elsőként alakult Franciaországban, 1953 óta járhatják be a 170 kilométeres szakaszán található 73 települést és azok pincészeteit a látogatók.
Itt megismerhetjük a hét elzászi szőlőtőke fajtát, melyek a termőföld jellegétől függően eltérő ízű szőlővel ajándékozzák meg a termelőket. Elzász főként fehér borokat termel. A Pinot Noir az egyetlen vörös vagy rozé borfajta ezen a területen – olvasható a francia idegenforgalmi hivatal oldalán.

 Bár vonzó a Slow Uphoz kapcsolódó szervezett programok, a borkóstolók sora, az elzászi borutat bármikor felkereshetjük év közben is, nem kell különösebb rendezvényre várni. Franciaország első borútja mentén túraútvonalak és kerékpárút is vezet. De ha akad, aki vállalja a vezetést, autóval is nekivághatunk egy-egy szakasznak, sőt, a közelben lakóhajót is bérelhetünk a Rajnán.

1. Obernai

Elzász védőszentjének, Szent Otíliának a szülőhelye ez a kisváros. 28 kilométerre fekszik Strasbourgtól. Legfőbb ok a látogatásra itt is a hangulat, amit a fagerendás házak, szűt utcácskák adnak.

De azért hagyományos látványosságokból is találunk jó párat, még három kastélyt is. (El Biar, Oberkirsch és Gial kastélyok. Utóbbiban jelenleg egy középiskola üzemel.) Az óratorony, a régi búzapiac, a zsinagóga, a hatvödrös kút és a 14. században épült városháza mind szembejönnek egy rövid városi séta során.

Az egyik leghangulatosabb látványosság viszont elbújik egy kapualjban. A Cour des Artisans udvar körüli házakban régen a céhek székhelyei voltak. Ráccsal lezárva ugyan, de most is meg tudjuk nézni, ha a Général Gouraud utcáról az Arc en Ciel bolt melletti autóbeállón besétálunk.

Fapadossal Elzászba
A Wizz Air heti két járatot üzemeltet a németországi Karlsruhe közelében elhelyezkedő Baden Airparkba, ahonnan fél órán belül Elzászban lehetünk. A járatok hétfői és pénteki napokon közlekednek, irányonként a Wizz Air – adókat és a nem opcionális költségeket beleértve – 5990 forintos ártól kínál jegyeket erre a célállomásra.

 2. Andlau

A kisvárost a Vogézek veszik körül, a meredek hegyoldalban rögtön a falu mögött szőlősorok futnak végig, ezért Andlau különösen fotogén megálló az elzászi borúton. A hegyekben várkastélyok romjait találjuk, több emlék került elő a 17-18. századból is, amikor a Német Lovagrend parancsnoksága itt kapott helyet.

Az egyik leghíresebb helyi ételt, a sokszor elzászi pizzaként is emlegetett tarte flambée-t is Andlau-ban érdemes megkóstolni, a főtérnél van ugyanis egy csak erre az egy ételre specializálódott, régi étterem, az Au Boeuf Rouge, ahol mesés sós és édes verziókat szolgálnak fel belőle.

A helyi borfajták végigkóstolásához jó szívvel javasoljuk azt a családi borászatot, ahol mi is jártunk Andlauban: a Domaine des Marronniers birtok borásza, Guy Wach és felesége szervezett borkóstolókat is tart, de ha csak bort venne valaki, megkósolhatja a kiválasztott fajtákat, ha nem tud dönteni.

3. Sélestat

Két nagy, középkori templomával, reneszánsz épületeivel és hagyományos, elzászi, fagerendás lakóházaival Sélestat igazi élmény az építészet iránt lelkesedőknek. 1927 óta pedig minden márciusban itt rendezik meg corso fleuri néven a kelet-franciaországi régió legnagyobb virágkarneválját.

4. Haut-Kœnigsburg kastély

A középkor egyik legjelentősebb várát építették teljesen újjá a 20. század elején a Vogézek egyik magaslatán. Innen szép időben akár a Fekete-erdőig is el lehet látni. Mi sajnos telet idéző ködben érkeztünk, így az orrunkig sem láttunk.

Másnap viszont már nagyobb volt a szerencsénk, a szőlőtőkék között bóklászva napos időben kitűnő tájékozódási pontot nyújtott a hegytetőn álló vár.

A várkastélyt bejáró túrákat korahű öltözetekben tartják az idegenvezetők. Interaktív és izgalmas bemutatójuk angolul, németül és franciául is indul a nyári szezonban naponta többször is. Ezen a linken található a Haut-Kœnigsburg eseménynaptára a részletekért és időpontokért.

5. Colmar

Hangulatos csatornák, macskaköves utcák, mesebeli fagerendás házak, virágdíszek és színes cégérek teszik színessé Colmar kitűnő állapotban megmaradt belvárosát. Az épületek annyira egységes képet adnak, hogy leginkább egy Disney-mese megrajzolt hátterének tűnnek. Colmar tökéletes egy egynapos kiránduláshoz, hhez itt találja tippjeinket.

A Travelo az Atout France - Francia Idegenforgalmi Hivatal és a Wizz Air vendégeként járt Elzászban. A borútról további információkat talál angol, francia és német nyelven ezen az oldalon, az egész régióra vonatkozó ajánlókat pedig a Felső-Rajna vidéke és az Alsó-Rajna vidéke turisztikai oldalakon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek