Nemzetközi építészeti díjat nyert a Galya-kilátó

Elnyerte a közönségdíjat a galyatetői kilátó az amerikai Architizer online építészmagazin nemzetközi építészeti versenyén, az építészet és felújítás kategóriában.

Mi is szavazásra buzdítottunk, amikor megtudtuk, hogy a megújult kilátót egy nemzetközi zsűri is beválogatta az Architizer A+ Awards Architecture+Renovation kategóriájának legjobbjai közé. A Galya kilátó nemzetközi szinten is sikert aratott: elhozta a közönségdíjat.

A versenyt immáron negyedik éve rendezik meg, a cél pedig az, hogy megmutassák: az építészet a mindennapok szintjén is hatással van az életünkre, írja a hg.hu. "Nem csak tárgyi kultúránk, hanem építészetünk is – sokszor a design és a formatervezés révén – a funkció és a minél nagyobb hasznosíthatóság szolgálatában áll, így komoly társadalomformáló ereje lehet."

A közönségdíjas kilátó
Galéria: Galya kilátó
Fotó: Gulyás Attila / MTSZ

A kilátó Kovács Csaba, Vass-Eysen Áron és Szenthe Ágoston – a Nartarchitects építésziroda munkatársainak tervei alapján újult meg. Októberben már megnyerte a Média Építészeti Díjának "Épület" kategóriáját, és a közönségdíjat is elhozta.

A 990 méteres magasságban fekvő Péter-hegyese kilátóba puritán, de árammal és wifivel ellátott, egyenként öt férőhelyes ún. hegyi bivak szobát építettek. A szállás fala nyers beton, kerek színes kajütablakokkal tagolva.

A kilátó közelében található bakancsos szálláson a vendégeknek a folyosón helyeztek el egy nagyobb zárt szekrényt, de a szobákban az ágyak melletti kisebb zárt-, és éjjeli szekrényekben is tárolhatják egy-egy napig személyes dolgaikat. A ház nyitott polcain áramvételi lehetőség és 360 fokban állítható éjjeli lámpát is talál a turista. Minden szekrény és ajtó a turista jelzéssel ellátott vendég-kártyával lesz majd nyitható. A ház első emeletén 2-4 személyes fürdőszobás lakrészeket alakítottak ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek