» Túra

190 milliós kárt okoztak a pilisi erdőkben a februári esők

| | Nem érkezett még hozzászólás
Az elmúlt hónapok enyhe időjárása és a heves esőzések rengeteg járulékos munkát adott a Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereinek. A februári esőzések miatt mintegy 190 milliós kár keletkezett, 150 kilométernyi útszakasz problémás.

A klímaváltozással járó enyhülő telek és a csapadékeloszlás szélsőségessé válása (pl. rövid idő alatt lehulló, nagy mennyiségű csapadék, illetve hosszú, aszályos időszakok) hatással vannak az erdőkre és az erdőgazdálkodásra is, olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében.

A 2016 februárjában és március első hetében tapasztalt intenzív esőzések miatt a Pilisi Parkerdő Zrt-nek mintegy 190 millió Ft-os kára keletkezett, ennek nagy része a hegyvidéki területeket érintette. A nagy mennyiségben lezúduló víz miatt több helyen megsüllyedtek az erdészeti utak és tönkrementek a kialakított hordalékfogók. Komolyabb esőkárok keletkeztek még a Pilismaróti, a Budakeszi, a Pilisszentkereszti, a Szentendrei és a Bajnai Erdészetek területén. Jellemző, hogy az utak átereszei eltömődtek, a vízelvezető árkok feltöltődtek, az útfelületek kikátyúsodtak.

Fotó: konfartibi - Indafotó

Az előzetes felmérések alapján összesen 300 kilométernyi útszakaszt érintett a mostani esőzés, melynek több mint felén kell lényeges beavatkozással számolni. Az idei esőkárok felmérése jelenleg is tart, a helyreállítások egyes területeken várhatóan júniusig is eltartanak.

„Az egy-két nap alatt lehullott, havi vagy akár negyedéves átlagnak is megfelelő mennyiségű csapadékot a talaj nem képes felfogni, a lezúduló víz kárt tesz az ilyen szélsőséges időjárási körülményeknek ellenállni képtelen erdei infrastruktúrában, elsősorban az utakban és az átereszekben” – mondta Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke. „A megoldás a csapadék minél hatékonyabb megtartása az erdőterületeken, víztartalékok kialakítása a nyári forró, aszályos időszakokra, illetve az erdei infrastruktúra fejlesztése és megerősítése.”

A klímaváltozással járó, enyhe telek az erdőgazdálkodási feladatok ellátásában is kihívást jelentenek a Pilisi Parkerdő Zrt. számára, mert a természetvédelmi szabályozás normál esetben szeptember eleje és március vége között engedélyezi a fakitermelést.

Az ENSZ határozata alapján 2013 óta március 21-e az Erdők Nemzetközi Napja, amelynek éves témája arra hívja fel a globális figyelmet, hogy az erdők bolygónk vízellátásában kulcsszerepet játszanak. Az erdősült vízgyűjtő területek a világon hozzáférhető friss víz 75%-át adják, a világ nagyvárosainak egyharmada ivóvízkészlete nagy részét védett erdőterületekről kapja. Az erdők a Föld vízgazdálkodásának kulcstényezői.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Stará Ľubovňa (Ólubló), SzG3
18 órája
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Levoca (Lőcse), SzG3
18 órája
cobranco élménybeszámolót írt
"Haramiák földjén" (Déli-Kárpátok)
2 napja
rallymax élménybeszámolót írt
Alpokon át 11. nap
3 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.