Nyaralás repülő és autó nélkül II.: vonattal

Nem akar se repülni, se vezetni, a buszos társasutazástól pedig a hideg rázza? A vasutat és a tömegközlekedést kombinálva a képeslapra kívánkozó Salzkammerguti tóvidéket éppúgy felfedezheti, mint a dalmát tengerpartot vagy éppen Berlin látnivalóit. Nyaralás repülő és autó nélkül, második rész.

Nem szívesen fizet be csoportos útra, fél a repüléstől és nem tud – vagy tud, de hosszú távon nem szeret – vezetni, de azért szívesen nyaralna valami klassz helyen? Minisorozatunk második részében vonattal elérhető helyeket mutatunk. Továbbra is tisztában vagyunk vele, hogy a hosszú távú vonatozás nagyon fárasztó, és előfordulhat, hogy nem is olcsóbb, mint egy fapados repjegy. De ha valaki számára a repülés egyáltalán nem opció, nagyon jól jöhetnek az alábbi lehetőségek.

Városnézés Bécstől Rómáig

Ha valaki idén városnézésre adná a fejét, azt az olyan közeli célpontok esetén, mint Bécs vagy Graz – de még Salzburgba menet is meggondolandó – akkor is vonatozásra biztatnánk, ha amúgy szívesen ül autóba. A Budapestről Ausztriába közlekedő vonatok általában gyorsak, tiszták, kényelmesek és így érkezés után nem kell parkolóhely kereséssel tölteni az időt. A jegyárak pedig kifejezetten barátságosak: ha időben megvesszük, már 9 euróért eljuthatunk Győrből Bécsbe, vagy ugyanennyiért Szombathelyről Grazba. 13 euróért pedig Budapestről Bécsbe válthatunk egyirányú jegyet.

Salzburgba is kényelmes vonattal menni, így nem kell a parkolással bajlódni - az óvárosban úgyis sétálni fogunk
Galéria: Nyaralás vonattal
Fotó: Unknown / Depositphotos

De érdemes megfontolni a kirándulójegy megváltását is, ez Budapest-Bécs viszonylatban 43 euróba kerül, a retúrjegyen felül a városi tömegközlekedést is korlátlanul használhatjuk vele a tartózkodásunk első két napján.

Persze nem csak Ausztriáig juthatunk vonattal: Németországba (pl. Berlin, Drezda, München), Lengyelországba (pl. Varsó, Krakkó), Csehországba (pl. Prága), de még Svájcba (Zürich) is eljuthatunk. Tapasztalatból mondjuk, minél hosszabb a táv, annál kevésbé érdemes sajnálni a pénzt a hálókocsira. Pár éve a Budapest-Berlin távot odafelé ülőkocsiban, hazafelé hálókocsiban tettük meg – nem meglepő módon utóbbi klasszisokkal kényelmesebb volt. Az összehasonlítás kedvéért: Berlinbe az ülő jegy egy útra 29 eurótól váltható, míg a fekvő – igaz, hatágyas kocsiban – 39 eurótól. A különbség, hogy zombiként, vagy emberként szállunk le cirka 12 óra után a vonatról.

Még akár Rómáig is elvonatozhatunk
Galéria: Nyaralás vonattal
Fotó: Dea / A. Vergani / Europress / Getty

Hozzánk hasonlóan olaszbolondoknak jó hír, hogy a MÁV-Start oldala tele van olasz ajánlatokkal. Többek között Velence, Róma, Firenze, Milánó, Bologna, Verona is elérhető. Általában olyan konstrukcióban, hogy Bécsig Railjettel utazhatunk, onnan pedig éjszakai vonatokkal. Velence, Verona és Milánó már 39 eurótól, Róma, Firenze, Bologna pedig már 49 eurótól elérhető.

Strandolás látnivalókkal fűszerezve: Szlovénia és Horvátország

Ha az ön ideális nyaralás receptje több tengerpartot és kevesebb városnézést tartalmaz, – de azért nem bánja, ha jut bele mindkettőből – a szlovéniai Koperbe, vagy a horvátországi Splitbe is elvonatozhat.

Koperbe másodosztályra 87,40 euróért válthatunk retúrjegyet. És hogy miért érdemes idáig elzötykölődni? Busszal könnyen elérhető innen a szlovén tengerpart ékköve, a földnyelvre épült Piran és a jachtkikötővel és luxusszállodákkal rendelkező Portoroz is. De szintén busszal, az ellenkező irányban nincs messze Trieszt sem.

Piran
Galéria: Nyaralás vonattal
Fotó: mimi / Travelo

Mivel ez a vonat csak nyaralószezonban közlekedik, az idei spliti jegyárak még nem kerültek fel, de ha jól emlékszünk, tavaly megközelítőleg 100 euró körül volt egy másodosztályú retúrjegy. Splitben a strandolás előtt vagy után a tengerparti sétányt és Diocletianus-palotáját feltétlen nézzék meg, majd hajózzanak át az aprócska, ám annál hangulatosabb, középkori hangulatot árasztó Trogirba.

Hegyvidéki nyaralás: Ausztria és Szlovákia

Ha a tengerpart helyett a hegyek vonzzák, több remek, vasúton megközelíthető úti cél közül választhat. Kb. hat óra alatt eljuthat például Salzburgba (a retúrjegy 45 euróba kerül), ahol várost nézni, hegyekbe és tavakhoz kirándulni egyaránt lehet. Miután kipipálta a város összes látnivalóját a leghíresebbektől a kevésbé ismertekig, kiránduljon egy nagyot a Salzburg-közeli hegyekben! Ha nem akar nagyon eltávolodni a várostól, mi az Untersberget ajánljuk, melynek felvonójához városi busszal gyorsan eljuthat.

Kirándulás az Alpokban
Galéria: Nyaralás vonattal
Fotó: Manuel Marktl / Gastein

De a képeslapra kívánkozó Salzkammerguti tóvidék sincs messze Salzburgból. A Mirabellplatzról a 140-es számú busszal ötven perc alatt a Mondsee-nél lehetünk. Ugyanakkor szintén a tóvidék részét képező Hallstättersee meglátogatása sem lehetetlen: ide is busszal lehet eljutni, átszállással együtt kb. 2,5 órát vesz igénybe irányonként. A tó partján található az egyik legszebb osztrák kisváros, Hallstatt.

Innsbruckba a retúrjegy 89 euróba kerül, és itt is egy szuper városnézős-kirándulós kombináció várja a turistákat. A bájos óváros felfedezése után érdemes felszállni a Hofburg mellől induló siklóra, melynek dizájnos állomásait Zaha Hadid sztárépítész jegyzi. A felvonó a város fölé magasodó Nordkette hegyre visz minket, ahonnan egy nagykabinos felvonóval juthatunk a csúcs közelébe. Itt napozni, hüttézni, friss levegőt szívni, panorámában gyönyörködni és persze kirándulni lehet.

Alpentherme, Bad Hofgastein
Galéria: Nyaralás vonattal
Fotó: Gastein

Ha pedig a fenti alternatívák még mindig nem lennének elegendők, 69 euróért Budapestről a patinás fürdővárosba, Bad Gasteinbe is eljuthatunk. Itt aztán annyi programlehetőség van a strandolástól a lámasétáltatásig, hogy csak győzzenek választani! Hogy mennyire nagy a választék, jól mutatja, hogy a nyári Bad Gasteinnek és környékének egy komplett cikket szenteltünk, melyet itt olvashat el.

Persze nemcsak az Alpok gyönyörű nyáron, hanem a Magas-Tátra is, és ide sem csak autóval lehet eljutni. Poprádra kassai átszállással vonatozhatunk el, innen fogaskerekűvel juthatunk fel a festői Csorba-tóhoz vagy a patinás Ótátrafüredre. A gyakorlott kirándulók rengeteg csodás túraútvonal közül választhatnak, de azoknak is bőven terem itt babér, akik csak a jó levegőn szeretnének egy kicsit sétálni. Nekik ajánljuk a Csorba-tó körüli sétát, vagy a Kő-pataki tó és a Lomnici csúcs meglátogatását kabinos felvonós segédlettel.

Tipp: Bérlet egész Európára

Ha egy országot szeretne keresztbe-kasul végigvonatozni, vagy körtúrát tervez több ország érintésével, érdemes lehet megfontolni az Interrail-bérlet kiváltását. Lehet egy adott országra, de akár egész Európára szóló bérletet is váltani, az utazás mellett további kedvezményeket is igénybe lehet venni vele. Viszont az áruk elég borsos, érdemes jól átgondolni, mielőtt beruházunk mondjuk egy 626 eurós, egy hónapon át, egész Európában érvényes bérletre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek