» Túra

Hat közeli síterep, ahol még van hó

| | Nem érkezett még hozzászólás
Ne pakolja el a sífelszerelését, az Alpokban és a Tátrában még igazi tél van! Összegyűjtöttük azokat a közeli síterepeket, ahová kellően sportos ébredéssel és kései hazaérkezéssel, de érdemes lehet akár egy-két napra kiugrani síelni. A kritériumunk annyi volt, hogy Budapestről maximum négy órát kelljen utazni, és legyen annyi használható pálya, hogy az ember ne unja el magát fél nap alatt.

Miközben ezt a cikket olvassák, talán az önök ablakán is vidám madárcsicsergés hallatszik be. Így aztán megértjük, ha teljesen elképzelhetetlennek tartják, hogy Budapesttől három-négyszáz kilométerre még van olyan hely, ahol méteres hóban lehet csúszkálni. Pedig bizony van, nem is egy. Össze is gyűjtöttük azokat a közeli, Budapestről max. négy óra alatt elérhető síterepeket, ahová a hójelentés és a webkamerák képe alapján érdemesnek tűnik kiruccanni egy hétvégére. 

AUSZTRIA

Semmering - Zauberberg

A semmeringi Varázshegy (Zauberberg) egy könnyen elérhető kis osztrák terep. Csupán három felvonója van (egy nyolcfős kabinos, egy négyes ülő- és egy húzólift), pályából viszont 14 kilométernyi áll a síelők rendelkezésére. Bár alacsonyan fekszik, hóágyúi miatt hóbiztosnak mondható. További előnye, hogy az esti kivilágítás miatt itt aztán tökéletesen kimaxolhatjuk a síelésre szánt időt.

Milyen messze van? Valamivel kevesebb, mint háromszáz kilométerre fekszik Budapesttől, kb. három óra alatt ott lehetünk. Mivel Bécshez is közel van, a hétvégéken sanszos, hogy nem leszünk egyedül a pályán.

Milyen a hó? A hóréteg 65-85 centis, három felvonó, 10 kilométer pálya üzemel. Ha a saját szemével is meggyőződne róla, hogy van még hó, webkamera itt.

Mennyibe kerül? Az egynapos felnőtt jegy hétvégén 39 euróba kerül, ebben az éjszakai síelés ára is benne van.

Síelésen kívül mit lehet csinálni? Ide akkor is érdemes eljönni, ha a család egyik tagja sem tud síelni, ugyanis fergeteges szánkópályát találunk itt. A három és fél kilométer hosszú pálya különlegessége, hogy izgalmas kanyarok, hangeffektek, mesebeli figurák és alagutak teszik izgalmassá a lesiklást. A szánkópálya nappal és esti kivilágításban is várja a családokat.

Vihetünk saját szánkót – ez esetben figyeljünk oda, hogy csak igazi szánkóval lehet a pályát használni, felfújhatós csodákkal vagy műanyag bobbal nem –, de bérelni is lehet a felvonó völgyállomásánál 6,5 euróért naponta. Jegyárakról itt olvashatnak.

Semmering - Stuhleck

A Zauberbergtől nem messze fekszik, ugyanakkor a pályái hosszabbak és hóbiztosabbak. Így ha a csilivili szánkópálya nem szempont, érdemesebb ide jönni síelni. Összesen 24 kilométer jól kezelt sípálya várja itt a sportolókat, a pályák döntő többsége kék, tehát könnyűnek mondható. 

Milyen messze van? Szintén kb. háromszáz kilométerre fekszik Budapesttől, Bécstől pedig csupán százra, ezért mondanunk sem kell, hogy elképesztően népszerű hétvégi síhely. Olyannyira, hogy beszámolók szerint már tízre, tizenegyre megtelnek a parkolók. Szóval érdemes időben indulni, ha a délelőttöt síeléssel, és nem parkolóhely vadászattal, majd a kassza előtti sorban állással szeretnénk tölteni.

Milyen a hó? A hóréteg 35-85 centis, 15 kilométernyi pályán csúszhatunk. Webkamera itt

Mennyibe kerül? A felnőtt napijegy 40,5 euróba fáj.

Síelésen kívül mit lehet csinálni?  Itt is lehet szánkózni, egy öt kilométer hosszú, családoknak is ideális, természetes szánkópályán lehet csúszni. Kölcsönözni itt is lehet.

SZLOVÉNIA

Maribor Pohorje

Szlovénia második legnagyobb városa, Maribor fölött helyezkedik el – különleges élmény egy nagyvárosra letekintve síelni. Legmagasabb pontja az 1327 méteres Zigarto csúcs, szintkülönbsége körülbelül ezer méter. A völgyből – ahol a városi buszoknak is van megállója – egy modern kabinos felvonó visz fel a pályarendszerhez. 

A rendszer két külön részből, a bolfenki és az arehi szektorból áll, előbbin a kilátás, utóbbin a pályák jobbak. A kettő között megbízható, pontos és ingyenes síbusz közlekedik. Esténként a Maribor fölött magasodó bolfenki rész pályáit kivilágítják, a hegytetőtől a völgyig síelhetünk villanyfényben.

Milyen messze van? Ez a Magyarországhoz legközelebb eső szlovén síterep, Budapestről 350 kilométert kell ide autózni.

Milyen a hó? 10-65 centi vastag, 18 kilométernyi pályát síelhetünk be. Webkamerát itt talál,  illetve érdemes követni a síterep honlapján a figyelmeztetéseket, mert például az erős szél miatt ma bizonyos részek nem üzemelnek.

Mennyibe kerül? A felnőtt napijegy 31 euróba kerül.

Síelésen kívül mit lehet csinálni? Síelés előtt, után vagy helyett Szlovénia második legnagyobb városában, Mariborban érdemes sétálni egy nagyot. A hangulatos Dráva-parton található a világ legöregebb, városi szőlőtőkéje, de napozásra csábító kávézóteraszokat és nagy piacot is találunk ugyanitt. Este a nem síelőknek is érdemes felvonójegyet váltani, és megnézni a hegytetőről a város fényeit.

Rogla

A sícentrum az Alpok előhegységében található. Érdekessége, hogy a szállodák mind a hegy tetején vannak, és a pályák csak innen fentről érhetők el. Aktuális tavaszi akcióikról és a terepről bővebben itt olvashatnak.

Milyen messze van? Budapesttől 380 kilométerre fekszik, kb. pont négy óra alatt érhető el, így még pont befért válogatásunkba.

Milyen a hó? 100-130 centis hóréteg, 12 kilométernyi üzemelő sípálya. Webkamera itt.

Mennyibe kerül? A felnőtt napijegy 32 euróba kerül.

Síelésen kívül mit lehet csinálni? Termálfürdőzni! A Roglától nem messze fekvő Terme Zrece várja a síelésben megfáradtakat, no meg a síelés helyett wellnesst választókat. Síbérlettel ingyenesen igénybe vehető fürdőbusz is közlekedik.

SZLOVÁKIA

Jasná

Az Alacsony-Tátrában található síterep Szlovákia legnagyobb egybefüggő pályarendszere, kicsit több mint 44 besíelhető kilométerrel. Néhány éve, a Chopok észak és dél összekötésével jött létre, nevét a napsütésről kapta (a jasná szlovákul világosságot jelent). Az összekötés mellet sok más fejlesztés is történt, a régi felvonókat modernebb ülősök, kabinosok váltották fel.

Milyen messze van? 265 kilométer, amit nagyjából négy óra alatt lehet legyűrni.

Milyen a hó? 45-75 centi hó, 41 kilométernyi pályát lehet használni. Webkamera itt.

Mennyibe kerül? A felnőtt napijegy márciusban 31 euróba kerül.

Síelésen kívül mit lehet csinálni? A sícentrumtól 12 kilométerre fekvő Liptószentmiklós hatalmas alapterületű élményfürdőjét, a Tatralandiát kár lenne kihagyni.

Tátralomnic

A Magas-Tátra egyik legnevesebb üdülőtelepülésén, Tátralomnicon található síterep 11,8 kilométernyi pályával és gyönyörű magashegyi kilátással várja a sportolókat. 2190 méteres magasságból 900 méterig csúszhatunk le. A Start nevű középállomásig (logikus, nem?) egy régebbi, onnantól egy modern kabinos felvonóval utazhatunk. Bár nem túl nagy terep, minden tudásszinthez van itt pálya: a Start alatti rész a kezdőké, fölötte a haladóké. 

Milyen messze van? Budapesttől csak 272 kilométer, de ne tévesszen meg senkit, az osztrák és szlovén terepekkel ellentétben nem lehet autópályán pikk-pakk letolni a kilométereket. Ha Kassa felé az épülő autópályán mennek, az elég nagy kitérőt jelent, viszont megússzák az Alacsony-Tátra hegyi útjait. De ha a hegyi szerpentineket és falvakon át vezető utat választják, akkor meg azért lesz hosszú az út. Nagyjából négy óra szükséges az idejutáshoz, cserébe baromi szép hely.

Milyen a hó? 40-160 centis hóréteg, minden pálya működik. Webkamera itt.

Mennyibe kerül? A felnőtt napijegy tavasszal 28 euróba kerül.

Síelésen kívül mit lehet csinálni? A Magas-Tátra akkor is csodálatos hely, ha eszünkben sincs síelni, de még csak hótalpas túrázni sem. A festői Csorbató, a patinás századfordulós üdülőhelyek, a barátságos hegyi éttermek mindenkit levesz a lábáról. Bővebben a látnivalókról és a legjobb éttermekről itt írtunk.

Ha nem csak egy hétvégében gondolkodnak

Inkább egy hétre menne, valami távolabbi, nagyobb terepre? Bátran belevághat egy komplett sívakáció megtervezésébe, még nincs késő! Ráadásul a legtöbb helyen szuper tavaszi kedvezménnyel várják a síelőket, az Alpokban pedig szinte most kezdődik az igazi tél. A stájerországi Schladming 4-hegyen 130 centis hó van, a világ legnagyobb egybefüggő síterepén, a franciaországi Trois Vallées pályáira csak tegnap 50 centi friss hó hullott, így a hegyen három méteres, a völgyben 190 centis hóréteg várja a sportolókat.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.