Még nem késő megszervezni az idei síelést

Szlovén hosszú hétvége sítalpakon fejenként 36 ezerért, vagy egy egész héten át tartó osztrák családi síelés síbérlettel együtt összesen 263 ezerért - ez csak két példa arra, hogy szezon végén bizony olcsóbban síelhetünk, és még az idő is sokkal szebb ilyenkor.

Így március elején a legtöbben valószínűleg már inkább a közelgő hosszú hétvégi wellness programokat vagy a nyaralásukat tervezgetik, pedig a környező országokban még bőven lehet síelni. Ráadásul ilyenkor nagyobb eséllyel süt a nap, a szállás- és bérletárak is barátságosabbak, mint a főszezonban. Mutatunk is pár helyet, ahová érdemes elutazni elbúcsúzni a síléceinktől.

Rogla, Szlovénia

Hol van? A sícentrum Szlovéniában, az Alpok előhegységében található, Budapesttől 386 kilométernyire – tehát, ha kellően korán indulunk, akár egy hétvégi csúszás erejéig is megéri ellátogatni ide. Érdekessége, hogy a szállodák mind a hegy tetején vannak, és a pályák csak innen fentről érhetők el.

Tavaszi napsütésben felvonózni sokkal jobb, mint süvítő szélben és hóesésben Galéria: Tavaszi síelésFotó: Rogla / Facebook

Milyen? Különleges élmény a hegy tetején lakni. Legalábbis akkor, ha a síterephez vezető úton nem a szakadó hóban és a jeges szerpentinen kell felküzdeni magunkat. Mert akkor egyből hiányozni kezdenek a völgyszállások. No, meg amikor délután négy óra körül tömött sorokban várakozunk a kétüléses felvonónál, hogy visszajuthassunk a hegytetőre. De ettől eltekintve nagyon kellemes, jól kiépített síterep Rogla. Profi síiskolája, a hegyi szállodák wellness-részlegei és a völgyben található zrecei termálfürdő miatt (síbérlettel ingyenes fürdőbusz közlekedik!) remek kikapcsolódást nyújt. Talán azoknak lehet kevésbé jó választás, akik nem síelő családtagot is magukkal visznek, a hegytetőn egész napokat tölteni ugyanis kicsit unalmas lehet.

Mikor éri meg igazán? Március 6-tól szezonzárásig önellátással, síbérlettel, 50 százalékos kedvezménnyel a Planja hotel wellness-részlegének belépőjéből tiszta, tágas, egyszerű apartmanokban négy nap, három éjszaka foglalása esetén 39 euróba kerül fejenként és éjszakánként. Magyarul, egy főre117 euróból (36 ezer forintból) kijön itt egy hosszú hétvége. Ha félpanziós ellátást is szeretnénk, ugyanezen a szálláshelyen 51 euró/fő/éj a tarifa – három éjszakára síbérlettel együtt tehát fejenként 153 euróból (47 ezer forintból) hozhatjuk ki a síelést.

Rogla: kezdőknek is ideális Galéria: Tavaszi síelésFotó: Rogla / Facebook

A többi szlovén síterepről itt olvashat tovább.

Ski Amádé, Ausztria

Hol? A legtöbb tavaszi akciót Ausztriában az ország legnagyobb síszövetsége, a Ski Amádé kínálja. Ez öt különálló régióból áll (Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig és Großarltal), összesen 760 kilométernyi sípálya, 270 felvonó, valamint 260 hütte van itt. Mi a legjobban Schladmingot és a Gastein-völgyet szeretjük. Előbbi Budapesttől 491 kilométerre, utóbbi pedig 580 kilométerre található.

Planai, Schladming Galéria: Tavaszi síelésFotó: mimi / Travelo

Milyen? Schladmingban és Gasteinben is több, eltérő hangulatú hegyből választhatunk. A fő különbség, hogy míg Schladming négy hegye úgynevezett síhintát alkot - tehát lecsatolás nélkül átjuthatunk egyikről a másikra -, addig Gasteinben bizony buszoznunk kell az egyes terepek között.

A remek infrastruktúra és a szép táj mellett mindkét sícentrumban az a szuper, hogy a síelés mellett sok más programot szervezhet magának az ember. Bad Gastein, Bad Hofgastein és Schladming óvárosában egyaránt találunk sétálóutcát vásárlásra csábító butikokkal és hangulatos kávézókkal. A wellness hívei Bad Hofgasteinben az Alpenthermében, Schladmingban pedig a helyi élményfürdőben találják meg a számításukat. De hótalpas túrázni és szánkózni is lehet mindkét síközpontban. Schladmingról bővebben itt írtunk, Gasteinről pedig itt.

Bad Hofgastein sétálóutcája Galéria: Tavaszi síelésFotó: mimi / Travelo

Mikor éri meg igazán?Családoknak március 12-től szezonzárásig, ugyanis ebben az időszakban a 15 éven aluli gyerekek ingyen síelhetnek, ha legalább az egyik szülő vásárol egy hatnapos síbérletet. Így hét éjszakát hatnapos síbérlettel négy fő (két felnőtt és két gyerek) 852 euróból (kb. 263 ezer forint) megúszhat. Lehet, hogy elsőre nem tűnik szuperakciósnak, de az osztrák árakat figyelembe véve ez nem egy rossz ajánlat.

Pároknak vagy együtt síelő barátnőknek március 12. és 19. között érdemes a Gastein-völgy szomszédságában található Grossarltal terepén szállást foglalniuk. Ugyanis a Lady-Skiwoche (női síhét) keretében az együtt utazók közül minden második személy ingyenes síbérletet kap, amely a komplett Ski Amádé területére érvényes. Így ha ezen a héten mennek síelni, 241 eurót tudnak spórolni.

Széles pályák, kék ég, napsütés: ilyen Grossarl tavasszal Galéria: Tavaszi síelésFotó: mimi / Travelo

Hatvan fölöttieknek pedig április 4. és 10. között érdemes ebben a régióban gondolkodniuk, ekkor ugyanis a hétnapos szállás mellé ingyen adják a hatnapos síbérletet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek