» Túra

A hegyi kilátó, amibe egy csúszdát is építettek

| | Nem érkezett még hozzászólás
Valami egészen kaotikus, hullámvasút alakzatúra sikeredett az a kilátó, amit egy kis cseh faluban nyitottak meg a túrázók nagy örömére. A fából készült Sky Walk kilátóban nemcsak sétálhatunk, de csúszdázhatunk is a felhők között.

Az osztrákoknak már van egy a Skywalk névre hallgató kilátójuk Dachsteinben, de most már tulajdonképpen a csehek is elmondhatják ezt magukról. A lengyel határ közelében ugyanis, az alig pár száz fő lakosságú Dolni Morava településén adták át december elején a világ egyik legkülönlegesebb kilátóját, a Sky Walkot. Az 55 méter magas, nagyrészt fából készült kilátót 1116 méteres magasságban hat hónap alatt építették egy hegyre, ahonnan pompásan rá lehet látni madártávlatból a Morva folyó gyönyörű völgyére, és az azt ölelő hegyekre. 

A kilátóhoz a völgyből gyalogúton vagy felvonóval lehet feljutni, annak csúcsát pedig egyrészt egy csigalépcsőn lehet megközelíteni, másrészt egy szélesebb körkörösen felvezető fagerendás sétaúton, amelyen kerekesszékkel és babakocsival is lehet közlekedni. Aki viszont a lejutást ennél kalandosabbra tervezné, az megteheti, hogy a kilátó tetején egészen egyszerűen beleül a csúszdába, és célba veszi a földet. A fedett acélcsúszda 101 méter hosszú, helyenként ablakokkal megtoldva tekereg szabálytalanul.

Végig az út mentén és a kilátó szerkezetének több pontján információs táblákat helyeztek el, amelyeken az építményről, a környező völgy történetéről és a felhők meteorológiai jelenségéről mesélnek. Az egyszerre 4000 embert is elbíró, de hivatalosan 1400 fő befogadására alkalmas kilátót Zdeněk Fránek egyetemi tanár tervezte, akinek építészeti dizájn munkáit főképp nagyobb kiállítások kapcsán világszerte ismerik - írja a Daily Mail.

A minden nap tíztől délután négyig nyitva tartó Sky Walk kilátó építéséről rövid videókat és az árakról egy részletes táblázatot a weboldalon talál.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Indiánnyár Járja be idén ősszel is a világot: Prágától Madridig, Münchentől Dubai-ig! (x)

szalay3 élménybeszámolót írt
Szlovákia, Tutajozás a Dunajecen - II., SzG3
20 órája
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Stará Ľubovňa (Ólubló), SzG3
6 napja
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Levoca (Lőcse), SzG3
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.