» Túra

Ide utazzon márciusban: tippek Hollókőtől Indiáig

| | Nem érkezett még hozzászólás
A tavasz első hónapja zseniális programokat tartogat, tervezzünk akár kiruccanást belföldön vagy egy nagyobb utazást külföldön. Tradicionális húsvéti fesztivál Hollókőn, színpompás tavaszünnep Indiában, piromániás őrület Spanyolországban, és Guiness minden mennyiségben Írországban.

Eltelt egy hónap, újra jelentkezünk havi úti tipp sorozatunkkal. Márciusban rengeteg izgalmas program várható itthon és a nagyvilágban. Már csak azt kell eldönteni, hogy barlangászni, húsvéti néphagyományokat őrizni, vagy éppen ír söröket vedelni van-e inkább kedvünk.

Belföldön: barlangok, tavak, húsvéti népszokások

A hazai nemzeti parkok márciust a barlangok hónapjának nevezték ki, úgyhogy mi más lehetne erre a hónapra az egyik belföldi tippünk, mint a föld alatti Magyarország felderítése. Ha bemondják a titkos jelszót (ami nem is olyan titkos, mert ebben a cikkünkben elárultuk mi az) jelentős kedvezményt is kapnak a belépőből.

És hogy pontosan mi is az a barlangok hónapja? Az eseménysorozat a barlangok világára, a természet erőinek munkája nyomán évmilliók alatt létrejött csodálatos felszín alatti képződményekre, valamint a barlangok élővilágának titkaira hívja fel a figyelmet. A barlangokban a látogatók tartalmas programokon és szakvezetéseken juthatnak sok hasznos információhoz. A programsorozat dél-dunántúli eseményeinek helyszíne például az Abaligeti-barlang és a Tettyei Mésztufa-barlang.

Március 22., a víz világnapja alkalmából pedig azt tanácsoljuk, látogassanak el a Tisza-tavi Ökocentrumba Poroszlóra. A közel egymillió liter össztérfogatú édesvízi akváriumot elnyelő ökoparkban és környékén lazán el lehet tölteni egy egész napot. Érdemes egy csoportos vezetéshez csatlakozni, ahol a négyszintes főépület szinte minden egyes négyzetméteréről lehet valami izgalmasat hallani. És nem csak az épületben várják izgalmak az embert: az Ökocentrum parkjában vizes játszótér és állatsimogató van, a Tisza-tavon pedig vízi sétány és csónaktúra várja az érdeklődőket. Korábbi élménybeszámolónkat itt találja a környékről.

Hévízen indul a fürdőszezon

Egyedülálló élményre vágyik? Látogasson el Hévízre és élje át a szabadban úszás örömét kora tavasszal is! Lazítson a Hotel Spa Hévízben, amely az egyetlen, a Tófürdő parkjában található szálláshely! Kapcsolódjon ki relax szolgáltatásokkal, vagy kényeztesse magát közkedvelt tradicionális hévízi kezeléssel, a Hévízi-gyógytó szállodája izgalmas üdülési lehetőségeket kínál! (X)

Húsvét alkalmából pedig irány Hollókő! A világörökségi faluban március 26-ától 28-ig gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia és népszokások várják a látogatókat, miközben az elmaradhatatlan locsolkodás, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket. A húsvéti fesztiválról mindent megtalálnak itt.

Tipp: Ha idén valami másra vágynak, nézzék meg hogyan ünneplik a húsvétot a matyók! Ehhez a bájos mezőkövesdi Hadas városrészt kell felkeresni március 27-én vagy 28-án.

Március 15. – négynapos hosszú hétvége

A Hunguest Hotels szállodák hazánk legjobb fürdőhelyein és hegyvidékein az ünnepi hosszú hétvégére is jó ajánlatokkal készülnek. Az ajánlatok egy helyre gyűjtve böngészhetők, online foglalással további kedvezmények érhetők el! Kattintson a hosszú hétvégi választékért és online kedvezményért! (X)

Külföldön: cseréptörés, festékpor, barna sör és tűzijáték

A húsvétnál maradva: ha a hazai szokásoktól gyökeresen eltérő, nagyon látványos húsvéti élményeket szeretne, irány Görögország! Azon belül is Korfu szigete, ahol húsvét vasárnap 11 órakor a főváros lakói vízzel töltött cserépedényeket hajigálnak le az erkélyeikről a főutcára. Ne csak kis bögrékre meg ilyesmikre gondoljanak – ilyenkor aztán kancsótól az embernagyságú amforáig mindent repítenek kifelé az ablakon. Az edénytörés hagyománya egyébként a velenceiektől ered, akik az újévet köszöntötték így. A piros tojás azért errefelé sem maradhat le a húsvéti asztalról, valamint a galamb formájú, kolompine névre hallgató sütik is fontos kellékei az ünnepnek.

Ennél is egzotikusabb tavaszköszöntésre vágyóknak India a tökéletes választás. A legszínesebb indiai fesztivál, a Holi ugyanis pont erre az időszakra esik. Az ünnep a holdnaptárhoz igazodik, Phálgun hónap (február-március) utolsó holdtöltéjéhez – idén, ha minden igaz, március 23-án ünneplik. A fesztivál mindenhol egy kicsit más, van ahol csak két napos, máshol két hétig tart, de a hangsúly az önfeledt örömön, a tél elbúcsúztatásán és a tavasz köszöntésén van.

A Holi legfontosabb kellékei a színes festékek, melyekkel boldog-boldogtalant összekennek. "Fontos aspektusa az ünnepnek, hogy ilyenkor viszonylag kasztbeli kötöttségek nélkül ünnepelhetnek az emberek, kevésbé törődve társadalmi ranggal, vallási különbségekkel, nemekre vonatkozó megszorításokkal, szemtelen, vidám és harsány ez a pár nap" - olvasható az Indiai Kulturális Központ blogján.

Praktikus

Több Holit megjárt utazó élménybeszámolója alapján úgy tűnik, a legfontosabb tanács, hogy ne a legnagyobb városok legnagyobb fesztiváljain akarjunk részt venni, mert a tömeg ezeken a helyeken elviselhetetlen lehet. Emellett érdemes olyan ruhában menni, amit nem sajnálunk, sőt, kifejezetten szeretnénk összefestékezni. Ha a hajunkat kihagynánk a buliból, érdemes rá kendőt kötni. Végezetül az érzékeny bőrűek gondolják át, hogy biztosan bevállalják-e mindezt, mert a lekövethetetlen forrásból származó festékporok komolyan irritálhatják a bőrt.

Szintén őrült ünnepet tartanak Spanyolországban, Valenciában is – csak itt a festékpor helyett a pirotechnika minden elképzelhető formája borítja be az utcákat. A középkori gyökerű Las Fallas fesztivál is a tavaszköszöntés egy formája. Felvonulások, parádék, rezesbandák, féktelen tánc, petárdázás, tűzijátékok, lángoló szobrok minden mennyiségben - akit zavar a zaj, a tömeg, és fél a tűztől, semmiképp ne vegyen részt. Aki viszont szereti az őrült ünneplést, annak itt a helye! Idén a Las Fallast március 15-19. között tartják, minden további infó róla itt.

Végezetül ne feledkezzünk meg az írek legnagyobb ünnepéről, a március 17-én esedékes Szent Patrik napról. A legnagyobb móka természetesen Dublinban várja az érdeklődőket, ahol a négynapos fesztivál keretében Guinesst vedelni, és zöld ruhákat viselni egyenesen kötelező! 

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Indiánnyár Járja be idén ősszel is a világot: Prágától Madridig, Münchentől Dubai-ig! (x)

szalay3 élménybeszámolót írt
Szlovákia, Betliar (Betlér), az Andrássy kastély
19 órája
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Stará Ľubovňa (Ólubló), SzG3
2 napja
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Levoca (Lőcse), SzG3
2 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.