Mihez kezdjünk egy síterepen, ha nem síelünk?

Városnézés, élményfürdőzés, szaunázás és ebéd a hüttében - sílécek nélkül is szuper lehet egy telelés.

Azt hiszi, semmi keresnivalója egy sícentrumban, ha nem tud síelni? Gondolja újra! Idén sajnos úgy jött ki a lépés, hogy családi síelésünkön az előzetes terveinkkel ellentétben háromból ketten nem tudtak sílécre állni, így alternatív programokat kellett rögtönöznünk. Kiderült, hogy pazarul el lehet tölteni az időt egy hatalmas síközpontban akkor is, ha az ember – akár egészségügyi, akár egyéb okból – nem síel, és egyéb havas sporttevékenységek sem jöhetnek szóba.

Schladming
Galéria: Ezt tudja egy síközpont, ha nem síelünk
Fotó: mimi / Travelo

Mi Schladming-Dachstein sírégióban voltunk, így az alábbiakban az ottani programlehetőségeket mutatjuk be. De egyébként Ausztria tele van olyan síközpontokkal, ahová bátran magunkkal vihetjük nem síelő családtagjainkat is, és nem fogják magukat halálra unni: ilyen például a Gastein-völgy, a Ziller-völgy és Innsbruck is.

Nézzünk várost!

Nem síelő szempontból az ideális síközpont az, ahol a falvakban, kisvárosokban zavartalanul lehet sétálni. Ne gondolják, hogy az összes osztrák falu ilyen lenne. Sajnos sok helyen nincs járda, a gyalogosoknak a folyamatosan cirkáló sítaxik és síbuszok elől kell elugrálni - pár éve az amúgy festői tiroli faluval, a fenséges Wilder Kaiser tövében található Ellmauval pont ez volt a problémánk.

Ezzel ellentétben Schladming egykori kis bányászvárosa ilyen szempontból tökéletesnek bizonyult hangulatos sétálóutcájával és szuper infrastruktúrájával. A városközpontban találjuk a 2013-as alpesisí-világbajnokságra épített modern felvonóállomást, a Planet Planait, és itt vannak a leghangosabb kocsmák, ha szívesen vegyülnénk a síelés után itt lazulókkal. A sípálya tövében magasodik például Európa legnagyobb hüttéje, a Hohenhaus Tenne.

Városi múzeum, Schladming
Galéria: Ezt tudja egy síközpont, ha nem síelünk
Fotó: mimi / Travelo

De a város nem csak ezt tudja. A főtéren mesekönyvbe illő vadászkastély áll, ma a városháza lakik benne. Nem messze innen indul a csak gyalogosok számára fenntartott sétálóutca, ahol régi tarka házak sorakoznak, bennük hotelek, boltok, kávézók. A városi múzeumot a sétálóutcától nem messze, egy régi faházban találjuk, itt a régi schladmingi életről láthatunk érdekes kiállítást.

Hüttézzünk!

Attól, hogy nem síelünk, még bátran kiélvezhetjük az egyik legjobb dolgot a síelésben: a hüttézést! Igaz, hogy az adagokat inkább azokra szabják, akik egy kiadós testmozgás után érkeznek, de azért egyszer-kétszer belefér egy ilyen lakoma. A legjobb, ha olyan hüttét választanak, amelyik terasszal is rendelkezik, így szép napsütéses időben pár órácska alatt olyan színre tehetnek szert, mintha a Bahamákon nyaraltak volna.

A völgyből induló kabinos felvonókra általában mindenhol lehet venni retúrjegyet kirándulók részére - ezek ugyan nem olcsók, de a panoráma és a finom hüttekaják kárpótolják az embert a kicsengetett eurókért. Közvetlenül Schladmingból a Planai hegyállomására lehet feljutni, itt a Schafalm nevű, nagy alapterületű, napozóteraszos, rusztikus hüttét ajánljuk pihenésre, illetve találkozópontként a síelő családtagokkal. Síbusszal könnyen megközelíthető a hochwürzeni Gipfelbahn völgyállomása is. Itt a völgyben is van pár teraszos hütte, a hegyen pedig gyönyörű kilátás és a remek Hochwürzenhütte várja az éhes kirándulókat és síelőket.

Hochwürzenhütte
Galéria: Ezt tudja egy síközpont, ha nem síelünk
Fotó: mimi / Travelo

Kicsit hosszabb buszúttal a Dachstein gleccsert is elérhetjük, ahol annyi látnivaló akad jégpalotától a semmibe vezető lépcsőig, hogy egy komplett napot eltölthetünk itt. Viszont fontos, hogy szép, tiszta időben érkezzenek, különben az orrukig sem fognak látni, és úgy már nagyon nem éri meg a drága felvonójegy árát kiperkálni.

Pancsoljunk és szaunázzunk!

Schladmingban a Planet Planaitól nagyjából ötperces sétára található városi fürdőben élmény- és úszómedencét, csúszdát, szaunákat találunk. Utóbbival kapcsolatban sokaknak még mindig újdonságot jelent, hogy az osztrák szaunaetikett jelentősen eltér a hazai wellness-szállodákban megszokottól.

Ausztriában virágzik a skandináv szaunakultúra, tehát a szaunarészlegek mindenhol kötelezően textilmentesek. Tapasztalataink szerint senki nem feszeng és takargatja magát, a szaunarészlegekhez tartozó zuhanyzókat, medencéket meztelenül használják, és a szaunában is teljesen pucérok, csak maguk alá terítenek egy törölközőt, ami az izzadtságot felfogja. Kicsik és nagyok, idegenek és ismerősök, kollégák és családtagok egyaránt fesztelenül hódolnak a meztelen szaunázás örömeinek.

Szaunázni csak meztelenül
Galéria: Ezt tudja egy síközpont, ha nem síelünk
Fotó: Maurizio Polverelli / Northfoto

„Aki szégyenlős Ausztriában, az nem megy szaunázni. Aki fürdőruhában megy be, azt kiküldik azonnal, mert nem higiénikus. Ezen sokszor nagyon meglepődnek a magyar turisták. Magyarországon szaunázni emiatt teljesen más. Itt sokszor összekeverik a 'gőzfürdőt' a szaunával. A nyilvános uszodákban a szaunák inkább 'izzadó-kamrák' ahol mindenki nedvesen, fürdőruhában bemegy, papucsban ülnek a szaunapadon, ahol előtte a másik ült. Szerintem zavaró az a sok ruha a szaunában. Ha szauna, akkor forróság, meztelenség, izzadtság. Ez az egészséges, így találták ki a finnek, és szerintem így is kellene mindenkinek csinálni" – mondta el korábban a Travelónak a Budapesten élő, osztrák származású Klaus.

Látogassunk el a helyi kézművesekhez!

Érdemes felderíteni az adott település kézműveseit – már korábban is azt tapasztaltuk, hogy Ausztriában nagyon értenek a látogatóközpontokhoz, legyen éppen szó sajtról, babról, tökmagolajról vagy éppen borról.

Steiner Wollwelt
Galéria: Ezt tudja egy síközpont, ha nem síelünk
Fotó: Loden Steiner 1888 / Facebook

Schladming közelében a Steiner1888 textilcég gyárába érdemes ellátogatni. A Mandling nevű falucskában 120 éve üzemelő családi vállalkozás olyan világcégeket lát el csúcsminőségű gyapjúval, mint a Louis Vuitton, Jil Sander, Yves St. Laurent, Gucci, és a Boss. A gyárlátogatás során (egyéni látogatóknak fix vezetést minden kedden és csütörtökön, 10 és 15 órakor tartanak) mindent megtudhatunk a munkafolyamatokról, és lehet angóra-, alpaka és merinói gyapjút is simogatni. A gyár mellett egy kávézót, és a cég - méregdrága, ám gyönyörű - termékeit árusító boltot találunk. További infó itt.

Utazzunk tovább!

Ha már minden környékbeli programot kipipáltunk, érdemes megnézni, milyen nagyobb városok vannak elérhető közelségben. Schladming például olyan szuper helyen fekszik, hogy az itteni vasútállomáson megálló Intercity és Eurocity vonatok egyik irányban Grazba, másik irányban Salzburgba mennek – így ha sok időnk van, mindkettőt felderíthetjük. A menetidő mindkét irányban két óra alatt van, egynapos kirándulásnak tehát tökéletesek.

Salzburg
Galéria: Ezt tudja egy síközpont, ha nem síelünk
Fotó: mimi / Travelo

Jegyet a vasútállomáson is lehet venni, de az ÖBB honlapján elővételben is megvehetjük, három főtől már csoportos kedvezményt ad a rendszer. Ha akarunk, helyjegyet is vehetünk, de nem kötelező. Tapasztalataink szerint hét közben felesleges megváltani, alig vannak a vonaton. A helyi erők szerint viszont szombat-vasárnap erősen ajánlott.

Ha még nem jártak Salzburgban, ebbe az egy napba a Getreidegasse kis üzletei, Mozart szülőháza, és a Hohensalzburg erőd férhet bele. Ha már jártak itt, érdemes felderíteni az olyan különlegességeket, mint a hosszú felújítási munkálatok után megnyílt Dom Quartier, vagy a reptér mellett található Hangar7. A város klasszikus látnivalóiról itt írtunk korábban, az újdonságokról és különlegességekről pedig itt. Muzsika hangja rajongóknak pedig ezt a cikket ajánljuk, mielőtt a városba érkeznek.

Graz összes látnivalójának felderítéséhez inkább két nap az optimális, de persze egy napra is érdemes eljönni. A klasszikus látnivalók közül a város fölött magasodó Schlossberget (Várhegy) ajánljuk. A hegyre siklóval, lifttel és gyalog lehet feljutni. Ha kinézelődtük magunkat odafent, induljunk el az UNESCO-védett városközpont felé a Sackstrassén, mely rengeteg antikváriumot és galériát rejt. A hetes szám alatt térjünk be a Kastner&Öhler luxusáruházba, amelyben hat szinten mintegy húszezer négyzetméteren kínálják menőbbnél menőbb divatházak kreációit. A patinás nagyáruház önmagában is látványosság, amit Skywalk névre keresztelt, ingyenesen látogatható tetőterasza koronáz meg, ahonnan egy egészen új szemszögből ismerhetjük meg Grazot.

Schlossberg és óratorony, Graz
Galéria: Ezt tudja egy síközpont, ha nem síelünk
Fotó: mimi / Travelo

Ha ennél több idejük van, a város múzeumait - például a hihetetlenül gazdag fegyvertárat, a Landeszeughaust, a palotamúzeumot (Museum im Palais) és a futurisztikus Kunsthaust - feltétlenül keressék fel! A kombinált jegy csupán 13 euróba kerül, és mindegyikbe bemehetünk. Vacsorázni pedig a Der Steirerbe menjenek, nem messze a Kunsthaustól, nem fogják megbánni. További infók Grazról itt.

Korábbi cikkeink a témában
Schladming helyett valami másra vágyik? Korábban írtunk már a Gastein-völgy, a tiroli Ziller-völgy, és Innsbruck programlehetőségeiről is. Olvassa el cikkeinket, hátha kedvet kap ezekhez a meseszép helyekhez!

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

Év eleji szoftverfrissítés az osztrák hegyekben - 2017.01.19.
Budapesttől alig ötszáz kilométerre találjuk a Schladming-Dachstein sírégiót, a tél mégis egészen más arcát mutatja itt. Latyak helyett porhó, szürkeség helyett vakító fehérség. No meg friss levegő, pompás tájak, hótalpak, sílécek, szánkók és barátságos hütték várják itt a turistákat. Tartsanak velünk, mutatjuk mit nem szabad kihagyni, ha ezen a környéken telelnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek