» Túra

Ki a szobából! Öt tél végi kirándulás a hiúzlestől a hévízi vízitúráig

| | Nem érkezett még hozzászólás
Február utolsó hétvégéjén kitesznek magukért a hazai nemzeti parkok: a hiúzlestől a vízitúráig válogathatunk az izgalmas vezetett túrák között, ha a kanapén döglés helyett az aktív pihenés mellett döntünk.

A téli időszak általában inkább a beltéri programokról és az otthoni punnyadásról szól. De a tavasz közeledtével biztosan Önök is érzik már, hogy jó lenne kimenni a természetbe. A hazai nemzeti parkok is így érezhetik, mert érdekesebbnél érdekesebb kirándulásokat szerveztek tél végére. Vannak köztük komolyabb túratapasztalatot igénylők, de olyanok is, amiken az egész család részt vehet. Mutatjuk a legjobbakat:

Hiúzok és hóvirágok nyomában

A Duna-Ipoly Nemzeti Park például február 27-én, szombaton két túrát is kínál. Az egyik a nagyon izgalmas, "Nyomunkban a hiúz" című kirándulás a Magas-Börzsöny eldugott zugaiban. A túra 10.30-kor kezdődik, és 15.30-ig tart, hossza 15 kilométer, így totálisan kezdőknek, vagy kisgyerekekkel útnak indulóknak nem ajánljuk, de állatbarát felnőtteknek és túrához szokott kamaszoknak jó program lehet.

"Csak az igazán szerencsések mondhatják el magukról, hogy láttak vadon hiúzt. Néhányan már elmondhatják magukról, hogy látták a hiúz nyomait. A hegység legkiválóbb hiúzkutatójának elmondása szerint gyakran előfordul, hogy a nagy keresgélésben nem a tudós jár a hiúz után, hanem fordítva, a nagymacska használja a kutató ösvényét. Próbát teszünk, és a Magas-Börzsöny eldugott zugaiban keressük a hiúz nyomait, vagy ő a mienkét…" - olvasható a nemzeti park kedvcsinálójában.

Hasznos infók, ha hiúzlesre indulna:

Előzetes bejelentkezés szükséges, a túra min. 5, max. 15 fő résztvevővel indul.

Találkozás: Február 27., szombat, 10.30, Hiúz Ház (Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont, Szokolya – Királyrét).

Részvételi díj: teljes árú: 1000 forint/fő, kedvezményes: 650 forint/fő. További információ: Sevcsik András, sevcsik.andras@dinpig.hu

Ha a fauna helyett inkább a flórára kíváncsi, a Budai-hegységben tartott kikeleti sétát ajánljuk. Itt a megtett távolság már csak 9,5 kilométer lesz, így ez a kirándulás közepesen nehéznek mondható. A központi téma pedig a téli álmából ébredező természet, főszerepben az ilyenkor legszebb mohákkal és a hóvirággal.

"A program alkalmával a Sisakvirág tanösvény útvonalát járjuk be, mely a Budai Tájvédelmi Körzet egy sokak által használt turistaútjára épült. A Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopaszon álló Csergezán Pál-kilátóba is fölsétálunk, ahol madártávlatból szemlélhetjük a pazar kilátást" – áll a nemzeti park honlapján.

Ha inkább hóvirágokat cserkészne be...

Találkozás: Február 27., szombat, 11.00, Nagykovácsi, 63-as busz végállomása. A túra Budakeszin végződik, így javasolt gyalogosan érkezni.

Részvételi díj: teljes árú: 1000 forint/fő, kedvezményes: 650 forint/fő, További információ: Becsei Katalin, szenasok@dinpig.hu

Különleges kalandok a Balatonnál

Amikor nekiláttunk február végi kirándulásokat gyűjteni, nem igazán számítottunk rá, hogy vízi túrát is fogunk tudni ajánlani – pedig van ilyen is. Február 27-én a Hévízi-lefolyón kenutúrán lehet részt venni. "A Hévízi-tó meleg vizének nagy részét a Hévízi-lefolyó vezeti el. A télen is 20 ºC-ot meghaladó hőmérsékletű víz felett, a páratakaró mögül különféle tündérrózsák és vízimadarak (tőkés réce, kis vöcsök, kárókatonák, szürke gém, nagykócsag) tűnnek elő. A szerencsésebbek a tó tündérét is megpillanthatják néhanap" – áll a nemzeti park beharangozójában.

A programtervezet szerint a csapat háromfős kenukban evez majd el Fenékpusztáig, ahonnan a visszautat már autóval teszik meg. Bár a lefolyó vize meleg, időjárásnak megfelelő ruházatot, esőkabátot, zárt lábbelit és némi hideg élelmet feltétlenül vigyenek magukkal, akik vállalkoznak a nagy kalandra.

Hasznos tudnivalók lefolyó-túrázóknak

Ár: 4000 forint /fő, a résztvevők száma minimum 5, maximum 10 fő, előzetes bejelentkezés szükséges!

Találkozás: Február 27., szombat, 9:00, Hévíz, Hévízi-tótól délre eső parkoló

Távolság:10 km, 6 óra

Részletes információ, és bejelentkezés: Csiszár Viktor, viktor.csiszar@gmail.com, Esemény a Facebookon itt.

Ha vízre vágynak ugyan, de kevésbé extrém körülmények között, a Tapolcai-tavasbarlangot ajánljuk családi kirándulás céljából. 2015-ben egy új látogatóközpont nyitotta meg kapuit,  a felújított tavasbarlang pedig minden eddiginél szebb fényekkel várja a látogatókat, ráadásul egész évben nyitva van. A barlang és a látogatóközpont február 28-ig 9.00-15.30 között tart nyitva, február 29-én zárva lesznek. Március 1-től 9.30-tól 16 óráig várják a kirándulókat. A belépőkről itt tudnak tájékozódni.

Ha viszont a fentieknél mégiscsak nagyobb kihívást jelentő barlanglátogatásra vágynak, a balatonedericsi Csodabogyós barlang az ideális választás! Itt szakképzett vezetők segítségével ereszkedhet le minden bátor látogató egy csatornafedő-szerű mesterséges bejáraton a mintegy tíz méteres mélységbe, de természetesen csak miután beöltözött védőruhába, és felvette a fejlámpával felszerelt védősisakot.

A barlang alap túrája körülbelül egy óra negyven perces, és tényleg csak azoknak ajánlunk, akik bírják a szűk helyeken csúszást-mászást. Tíz éves kor alatt a túra nem ajánlott, nagyobb gyerekeknek viszont hatalmas kalandot jelenthet. Részéletes élménybeszámolónk arról, hogyan verekedtük át magunkat a szülőcsatornán, itt olvasható

Miben túrázzunk tél végén?

Minden évszakban érdemes jól megválasztott kirándulócuccban útnak indulni, hogy a szabadban töltött idő élvezetet okozzon, ne pedig végigszenvedjük az előttünk álló kilométereket. A téli és kora tavaszi időszakban viszont egyenesen kötelező átgondoltan, rétegesen öltözni, vízálló kabátot, kesztyűt, sapkát magunkkal vinni, hogy véletlenül se kockáztassuk, hogy kihűlünk. A vízhatlan lábszárvédők, kamáslik is jó szolgálatot tesznek ebben az átmeneti időszakban: megóvják cipőnket a sártól, hótól. A lábbelink pedig mindenképpen legyen vastag talpú és bokánkat erősen tartó. A kényelmes, párnázott vállpántú, csípőnél vagy mellkasnál rögzíthető, könnyű hátizsák szintén fontos kellék.

Kezdő túrázók további hasznos tippeket ebben a cikkünkben találnak.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.