Tíz kihagyhatatlan élmény Ausztriában 2016-ban

Hótalpas túra, császármorzsa egy öreg hüttében, kirándulás egy gleccseren, folyómenti kerékpározás, gyalogtúra egy alpesi virágmezőn át, négyszáz éves spriccelő szökőkutak Hellbrunnban, Star Wars kiállítás Bécsben, látogatás a hallstatti csontkápolnában és még sok más szuper program várja az idén Ausztriába utazókat.

Ha rendszeresen olvas minket, nem lesz új információ, hogy nagyon szeretjük Ausztriát. Közel van, a vendéglátás profi, a városok és falvak bájosak, a természet pedig lélegzetelállító. Összegyűjtöttünk tíz élményt, ami miatt érdemes ellátogatni a szomszédba, akár téli, akár nyári célpontot keressen magának az ember.

 

Telelés egy síközpontban

 

High-tech felvonóállomások, vállukon sílécet cipelő sportos emberek, hangulatos sétálóutcák, kék, piros, fekete pályák tucatjai – ha szeret síelni, egyszer mindenképp el kell mennie valamelyik nagy osztrák síközpontba, mindegyik egy önálló kis világ. De akkor is érdemes ellátogatni egy ilyen helyre, ha nem akar se síelni, se snowboardozni, a telet viszont szereti. Számtalan egyéb programlehetőség adódik ugyanis korcsolyázástól a hótalpas túrán át a curlingig vagy éppen a szánkózásig.

Kilátás az Innsbruck fölött magasodó Nordkette sípályájáról
Galéria: Osztrák tippek 2016-ra
Fotó: mimi / Travelo

 Meghoztuk a kedvét? Már csak azt kell eldöntenie, milyen hangulatra vágyik a völgyben –tapasztalataink szerint a kilátás és a pályakínálat egységesen kifogástalan a Schladming-Dachstein sírégióban, a Gastein-völgyben, a Ziller-völgyben és a Skiwelt Wilder Kaiser/Brixetal terepén és az Olimpiai sírégióban is. A fő különbség a síelés után jön.

Bad Hofgastein
Galéria: Osztrák tippek 2016-ra
Fotó: mimi / Travelo

 Esténként századfordulós grand hotelek és elegáns butikok közt sétálna? Irány Bad Gastein! Forgalom elől elzárt, bájos faluban andalogna és termálfürdőzne? Bad Hofgastein az önnek való. Ausztria legnagyobb hüttéjében bulizna vagy pasztellszín házikók közt korzózna egy kisvárosban? Schladming lesz a befutó. Mívesen faragott tiroli házikókat nézegetne, és egészen aprócska falvak hangulatára vágyik? A Ziller-völgyben ilyen Fügen, a Skiwelt Wilder Kaiser terepén pedig Ellmau és Söll. Aki komolyabb városnézést kombinálna síeléssel, annak pedig Innsburckot ajánljuk.

 

Ebéd egy klasszikus hüttében

 

A fent emlegetett síközpontok mindegyike tele van hegyi éttermekkel: van hipermodern és tradicionális, önkiszolgáló rendszerű és pincéres. Aztán olyan, amelyiknek a teraszára a legjobb kiülni, amikor süt a nap, és olyan is, ahová hóviharban jó bemenekülni és a pattogó tűz mellett melegedni. A mi kedvenceink a réges-régen épült, faburkolatú egységek – egyedül az általában szériatartozéknak számító kitömött mormotákat és egyebeket tudnánk feledni.

Sajtos nokedli és málnaszörp a Schafalm hüttében
Galéria: Osztrák tippek 2016-ra
Fotó: mimi / Travelo

 Ha a Gastein-völgyben járnak, a Bad Gastein fölött található, régi ülős felvonóval megközelíthető Bellevue Almot ajánljuk – az egész hely olyan, mint a mesekönyvben. Óriási mérete ellenére mégis hangulatos a schladmingi Schafalm is. Enni Leberknödelsuppét (májgombóc leves, csecsemőfejnyi méretű gombóccal), Frittatensuppét (húsleves csíkokra vágott palacsinta tésztával), Kasnockent (sajtos nokedli) vagy Kaiserschmarrnt (császármorzsa) érdemes.

 

Látogatás egy gleccseren

 

Síeléseink fénypontjai voltak, amikor ellátogattunk valamelyik gleccserre. Van valami egészen különleges, időn és téren kívüli hangulata ezeknek a háromezer méter fölé magasodó hegyóriásoknak. Nekünk eddig a Stubai-gleccserhez és a Hintertuxhoz volt szerencsénk, idén pedig a Dachsteint látogatjuk majd meg. A kirándulást érdemes tiszta, jó időt ígérő napra időzíteni - klasszisokkal nagyobb élményt jelent, ha odafent nem mínusz harminc fokkal és széllökésekkel kell megbirkózni, hanem nyugodtan csodálhatjuk a panorámát.

Mi mínusz harminc fokban jártuk meg a Stubai gleccsert, ha önöknek van más választása, ne csinálják utánunk
Galéria: Osztrák tippek 2016-ra
Fotó: mimi / Travelo

 A kilátópontok mellett rengeteg más programlehetőséget kínálnak az osztrák gleccserek, túrázhatunk jégbarlangban (a Stubaion, a Hintertuxon és a Dachsteinen is van), vagy éppen benézhetünk egy tésztagyár működésébe a hegyen (Stubai), a Dachsteinen pedig szédítő függőhíd és egy "a semmibe vezető" lépcső várja a kirándulókat. Egy biztos: sífelszereléssel vagy anélkül is egy napra kellemesen lefoglalja majd a csapatot egy gleccserkirándulás.

 

Túra két keréken, vízparton

 

Az osztrákok a tavaszi hóolvadáskor sem lustulnak el, csak sporteszközt váltanak. A sílécet kerékpárra cserélik, és suhannak is tovább. Két éve kipróbáltuk, milyen egy nyaralás errefelé – maradjunk abban, hogy meglepően aktív. A hegyi bringázásról kiderült, hogy nem a mi sportunk, de akinek bírják a combjai a dolgot, annak nagyon ajánljuk. A kőkemény tekerés jutalma általában rengeteg fatányéros finomság egy hegyi menedékházban, szóval már csak ezért is érdemes leküzdeni a hegyeket.

Kerékpártúra Feld am Seenél
Galéria: Osztrák tippek 2016-ra
Fotó: Heiko Mandl / Kaernten.at

 Aki inkább síkvidéken tekerne, annak a meseszép osztrák tavak körül vezető utakat (Millstatti-tó, Wörthi-tó, Fertő-tó) ajánljuk. Vagy éppen a nemrégiben átadott Mura-menti kerékpárutat, ami mintegy 400 kilométeren át szőlőskertek és kukoricamezők közt vezet a szelíd tájban – mi imádtuk. Az út mentén érdemes meglátogatni a helyi kistermelőket is. Aki nem bírja szusszal, elektromos kerékpárt is bérelhet. Ezt is tekerni kell, de jóval könnyebb, mint a hagyományos bringa.

 

Gyalogtúra egy alpesi virágmezőn át

 

Persze két kerék helyett gyalogosan is meghódíthatjuk a gyönyörű tájakat. Ha nem ismerik a magashegyi körülményeket, jó, ha először valami szelídebb tájat választanak – ilyen például a karintiai Nockberge Bioszféra Park. Illetve érdemes megfontolni, hogy egy vezetett túrához csatlakozzunk – ezeken általában a környéket szenvedélyesen szerető, szakképzett vadőrök szokták a turistákat kalauzolni, és olyan információkhoz juthatunk tőlük, amiket sehol máshol nem találunk meg.

Fotó: Luca Ghidoni / Europress / Getty

 A különleges alpesi növénytakaró iránt érdeklődők egy tavaszi kirándulást tervezzenek be a Gastein-völgynél található Hohe Tauern Nemzeti Parkba. Itt tízezer különböző növényfaj található meg, rhododendronok, tűzliliomok, orchideák, füzikék, héricsek, és persze havasi gyopárok pompáznak.

 

Vizes móka Hellbrunnban

 

Ha egy forró nyári nap éppen Salzburgban éri, vegyen fel egy gyorsan száradó anyagból készült ruhát, ne nagyon lője be a haját, és pattanjon fel a Mirabell Platzon a 25-ös buszra! Szálljon le a Hellbrunn-i kastélynál, melyet Markus Sittikus érsekfejedelem építtetett magának vadászkastély gyanánt. Nagy hatalmú és sajátos humorú ember lévén a kastély kertjét váratlanabbnál váratlanabb helyeken spriccelő szökőkutakkal rakatta tele, és ezekkel viccelte – vagy éppen alázta – meg a hozzá látogatóba érkezőket.

Hellbrunn: Itt hamarosan sokan csurom vizesek lesznek
Galéria: Osztrák tippek 2016-ra
Fotó: mimi / Travelo

 A trükkös kutak négyszáz év elteltével még mindig működőképesek, és vezetett túrák során bárki kipróbálhatja őket. Nagy melegben jó móka, de pár jó tanácsot szívleljenek meg: a kerti asztalnál igyekezzenek az asztalfőre ülni, a telefont, kamerát pedig jól rakják el a táskájukba. És engedjék el magukat: a vízsugarak a legváratlanabb helyekről csapnak le, de kár stresszelni, hiszen csak víz! További különleges salzburgi programokról itt írtunk.

 

Múzeumozás Bécsben

 

Bécs múzeumaiban legendásan jó kiállításokat rendeznek, mindig talál az ember valamit, ami miatt érdemes a Keletiben felugrani a Railjetre. Ez 2016-ban sem lesz másként. Az Albertinában január 24-ig látogatható a Munch-kiállítás, január 29-től május 8-ig a japán fotóművészetről láthatunk tárlatot ugyanitt, február 26-tól június 26-ig pedig Chagalltól Malevicsig címmel az orosz avantgárddal ismerkedhetünk.

Albertina, Bécs
Galéria: Osztrák tippek 2016-ra
Fotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

 Feburár 28-ig az Alsó-Belvederében Klimt, Schiele és Kokoschka nőkhöz fűződő viszonyát tanulmányozhatjuk. Április 16-ig pedig a MAK-ban Star Wars kiállítást tartanak, kétszáz eredeti jelmezzel és más filmes relikviákkal. Március 3-tól szeptember 18-ig a Kunsthistorische Museum fennállásának 125. jubileumát ünneplő tárlatot lehet megnézni. A kortárs képzőművészet rajongói Ai Weiwei kiállításának örülhetnek, a kínai művész munkáit július 14. és november 20. között a 21er Haus nevű kiállítótérben.

2016-ban a császári család két tagjára is emlékeznek: március 16-tól november 27-ig Ferenc József halálának századik évfordulója kapcsán lesznek tematikus kiállítások több helyszínen, ezekről itt lehet tájékozódni. Március 13. és november 29. között pedig Mária Terézia születésének 300. évfordulójára rendeznek kiállítást a Schönbrunnban, a Kunsthistorische Museumban és a Schloss Hofban.

 

Látogatás a hallstatti csontkápolnában

 

Igazából nem csak a csontkápolnát, de egész Hallstattot egyszer mindenkinek látni kell! Az érkezőt festői táj, égig érő hegyek, sziklafalra felmászott házikók, falakra futtatott gyümölcsfák és Ausztria legszebb főtere fogadja. A városka leghíresebb látnivalója a temetőkertben található csontház. Itt a temetőben el nem férő elhunytak mívesen festett koponyái sorakoznak.

Hallstatt főtere
Galéria: Osztrák tippek 2016-ra
Fotó: mimi / Travelo

 Látatlanban elég bizarrul hangzik ez, de amikor ott áll az ember, teljesen természetes és magától értetődő, hogy a helyhiány miatt így oldották meg a temetkezést. A koponyák – főleg, amelyek ki vannak festve – pedig inkább szépek, mint rémisztőek. További érdekességek Hallstattról korábbi cikkünkben.

 

Wellness osztrák módra

 

Nem csak Magyarország bővelkedik ám wellness hotelekben és termálfürdőkben. Ausztria is jól el van látva hasonló intézményekkel, csak a pénztárcánk, na meg a hangulatunk szabja meg, milyen típusú vizesblokkban múlatjuk az időt. A babafürdőtől a kamaszok adrenalinszintjét az egekbe lökő csúszdákig mindenféle családi vizes mókáért az osztrák-magyar határon található locsmándi Sonnenthermét látogassák meg feltétlenül.

St. Martins Therme
Galéria: Osztrák tippek 2016-ra
Fotó: stmartins.at

 Ha a szaunázás után méretes medencékben lazítana, miközben V-alakban szálló vadludak húznak át a feje fölött, az elegáns St. Martins Thermét javasoljuk a Fertő-tónál. Ha egy hangulatos, barokk kisvárost is megnéznének, és egy jót bringáznának, mielőtt beleengednék magukat a gyógyító, forró vízbe, Bad Radkersburg fürdőjét próbálják ki! Ha havas hegycsúcsokra szeretnének rálátni a medencéből, az Alpenthermét látogassák meg Bad Hofgasteinben. Az építészet rajongói pedig a Hundertwasser tervezte wellnessfalut célozzák be az egyik idei hosszú hétvégén Bad Blumauban.

Jó tudni
Az osztrákok a fürdőzésnél már csak a változatos hőfokú szaunákat kedvelik jobban. Amit fontos tudni, hogy errefelé a skandináv típusú szaunázás dívik, azaz a szaunarészlegek szigorúan textilmentesek. A szaunaetikettről, és a meztelenkedés szükségességéről tavaly oknyomoztunk egyet, cikkünket itt találják.

 

 Vártúra Ausztrián át

 

A történelem iránt érdeklődők feltétlenül keressék fel Ausztria izgalmas várait. Már csak azért is, mert rengeteg magyar vonatkozású emléket találunk ezeken a helyeken. Burgenlandot nem véletlenül hívják így (a Burg szó várat jelent): bármerre induljunk, kisvártatva egy hegyoromra épült, büszke várat pillantunk meg a távolban. Kedvenceink közülük az itt lakó denevérkolónia miatt kísérteties hangulatú Lékai vár, a Batthyányiak egykori fészke Németújváron (Güssing), és az Esterházyak egykori kincs-és fegyvertáraként funkcionáló Fraknói vár.

Fraknói vár
Galéria: Osztrák tippek 2016-ra
Fotó: mimi / Travelo

 A fentieknél jóval távolabb esik Magyarországtól, de ha a környéken járunk - például Tirolba igyekszünk síelni vagy kirándulni - érdemes megnézni Kufstein barátságos városát, és a fölötte magasodó, aprócska siklóval megközelíthető zord várat. Hírhedt börtönében raboskodott Wesselényi Miklós, Kazinczy Ferenc, de még Rózsa Sándor, a betyár is. Ha nyáron kirándulnak erre, érdemes az ország legnagyobb virágfesztiváljának idejére időzíteni a látogatást. Az ingyenes, általában augusztusban megrendezett parádét egészen pontosan a várostól hét kilométerre található idilli tiroli faluban, Ebbsben tartják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek