Megújult hídon kelhet át a gyönyörű Kalicsa-patakon

Erdőtelepítés a Kisoroszi szigetcsúcsnál, a Kalicsa-patakon átívelő híd megerősítése és a dunabogdányi Pálóczki-rét megszépítése - tevékeny időszakot zárt a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrád környékén.

A Kisoroszi szigetcsúcson található puhafás ligeterdőt annak idején invazív fafajok (zöld juhar, amerikai kőris), valamint nem őshonos fafajok (gyalogakác, ezüstfa) uralták. 2012-ben őshonos fa- és cserjefajokkal megkezdte a faállomány lecserélését, a nagyrészt zöld juharból álló állomány természetvédelmi szempontú letermelését, mert az invazív fafajok miatt természetes úton nem lehetett az erdőfelújítást végezni.

Az erdei ökoszisztéma egyensúlyát figyelembe véve holt fát is hagytak a területen, hogy az a védett rovarfajok számára továbbra is táplálékként és élőhelyként szolgáljon. A következő esztendőben ritkaságnak számító fekete nyárral, fehérnyárral, kutyabengével és veresgyűrűs sommal befejeződtek az ültetések.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A 2013-as rekordárvíz során nem érte károsodás az erdőt, holott helyenként 4 méteres vízoszlop is állt a területen. Ez bizonyítja, hogy megfelelő fafajok kerültek a helyükre. Az elegyes fafajú erdők ugyanis nem csak a természeti csapásokkal szemben ellenállóbbak, 50-100 éves távlatban könnyebben, természetes módon alkalmazkodnak a klímaváltozásokhoz is.

A Visegrád-környéki természetjárók ezen kívül még két befejezett fejlesztésnek örülhetnek: a Kalicsa-patakon átívelő hidat teljes egészében felújították, a korábbi faszerkezetű padlót nagyobb teherbírású szerkezetre cserélték. A turisztikai szempontból frekventált helyen lévő létesítmény már a kirándulók rendelkezésére áll.

Tahitótfalu felől páratlan szépségű szakasz tárul a túrázók elé, és a piros kerékpáros útvonal is erre kanyarog. A Dunabogdány községhatárában található Pálóczki-rét mellől pedig elbontották a 2004-ben ültetett facsemeték védelmét szolgáló kerítéseket. Ennek köszönhetően mostantól szebb lett a táj- és változatosabb az erdőkép, mivel kocsánytalan tölgy mellett őshonos pionír fajok is megjelentek, ami természetvédelmi szempontból mindenképpen üdvös.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek