» Túra

Felújították a 250 éves tarcali Terézia-kápolnát

| | Nem érkezett még hozzászólás
A több mint kétszázötven éves Terézia-kápolna felújítása mellett több más turisztikai fejlesztés zárul le október végéig a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon. A Tarcalon található pincészet és kastélyszálló mellé kiépítettek egy dűlőtúrát megkönnyítő tanösvényt, kőzetbemutató támfalat, erdei tornaparkot, pétanque pályát, valamint az érlelő pincében egy bortrezort.

A hat turisztikai attrakciót felölelő, 2015 nyarán és őszén zajló beruházás legfontosabb elemének a műemléki védettség alatt álló Terézia-kápolna tekinthető, amelyet 1749-50-ben gróf Grassalkovich Antal építtetett Drese Gottfried mesterrel hálából adományaiért uralkodójának, Mária Teréziának.

A kápolnát Szent Teréz tiszteletére szentelték fel, ugyanis a hagyományos tarcali szüretkezdő napon, október 15-én, Teréz napján tartanak búcsújárást a katolikus hívők.

Fotó: Wineglass Communication

A második világháború után a kápolnát hamar kifosztották. Utoljára az 1980-as évek végén újították fel kívülről, így az új évezred elejére romos állapotba került.

2015 nyarán az épület felújításával új fejezet nyílt a kápolna történetében. Az ősszel befejeződő munkákat követően ugyanis értékes célpontjává válhat a helyi borturizmusnak, hiszen a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok kiemelt termőterületére, a Terézia-dűlőre biztosít rálátást, amely többek között a pincészet dűlőszelektált hárslevelű borának alapanyagát adja.

A kápolnát kiépített tanösvény és kőzetbemutató támfal köti össze a borászatnak és a négycsillagos kastélyszállónak otthont nyújtó birtokközponttal, a birtokon pincemúzeum és bortrezor létesült, az aktív kikapcsolódás kedvelői számára pedig pétanque pálya és erdei tornapark került kialakításra.

Az 1994-ben alapított tokaj-hegyaljai pincészet a német–magyar származású Degenfeld család tulajdonában áll. A szőlőtermesztés jelenleg harmincöt hektáros területen folyik, a minél magasabb minőség elérése érdekében ökológiai módszereket alkalmaznak, olvasható a pincészet és kastélyszálló közleményében.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.