Három élménydús, Budapestről könnyen elérhető családi túra

A monoton gyaloglás gyerekfejjel baromi unalmas. Ha viszont izgalmas útvonalat találunk ki kilátókkal, bobpályákkal, kisvasutakkal, máris kalanddá válik a természetjárás. Három útvonal, amit az egész család élvezni fog, óvodástól a nagymamáig.

Bár mi csak felnőttként láttuk meg igazán a túrázás szépségét – tavaly például a Kékest hódítottuk meg, idén egy olasz zarándokúton gyűrtük le a kilométereket –, a szakértők egyetértenek abban, hogy gyerekként elkezdeni a legjobb a kirándulást. A kényelmes túracipő és a megfelelő mennyiségű elemózsia mellett ugyanis az a legfontosabb, hogy az első kirándulások jó emlékként maradjanak meg a kicsiknek.

A kulcsszó: az élmény
"Ne a táv, és az útvonal bejárása legyen a lényeg, hanem, hogy legyen idő fára mászni, patakba kavicsot dobálni, mohát simogatni, bogarakat nézegetni, egyszóval felfedezni a természetet. A monoton gyaloglás gyerekfejjel unalmas. De ha izgalmas útvonalat találunk, forrásokkal, patakkal, sziklákkal, kilátókkal, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz azt bejárni. És persze a fokozatosság is fontos, már ami a távot és a túra nehézségét illeti. Lehet motiválni, akár egy kis geocachinggel, és természetesen a túra végi sütivel"– tanácsolja Keresztesi Koppány, a Gyöngyösi Tourinform túravezetője.

Mutatunk három olyan útvonalat – egyre nehezedő sorrendben –, ami a kisebb-nagyobb gyerekektől a nagyszülőkig mindenki számára érdekes, és viszonylag könnyen teljesíthető is. Ráadásul bejárásukra nem kell egy komplett hétvégét rászervezni. Elég, ha szombat reggel elindulnak, estére már otthon is lehetnek.

Teveszikla és egri vár a Pilisben

Táv és nehézség: 3,3 kilométeres, nagyon könnyű túra, egészen kicsiknek is sikerélményt nyújt.

Kalandok út közben: Az egri vár másolata és a Teve-szikla

A túra: Ha autóba pattannak, Budapest belvárosából fél óra alatt Pilisborosjenőn lehetnek. Ha pedig inkább a tömegközlekedést választanák, az Árpád híd autóbusz állomástól, szintén fél óra alatt érhetik el távolsági busszal a túra kiindulási pontját. Pilisborosjenőn a Fő utcán kell elindulni, mely a Prohászka Ottokár utcába, végezetül egy földútba torkollik.

Teve-szikla
Galéria: Három élménydús, Budapestről könnyen elérhető családi túra
Fotó: pervinka / Indafotó

Itt egyenesen kell sétálni, majd körülbelül egy kilométer után balra kanyarodni, és az utat követve már látni lehet az egri vár romos másolatát. Itt forgatták a Várkonyi Zoltán rendezte Egri Csillagokat, a díszlet még a hatvanas években épült. A vártól balra lefelé kell elindulni a Teve-szikla felé, ami tényleg annyit tud, mint amit a neve sejtet: egy nagy teve alakú szikla a szép tájban. A szikla után térjenek vissza a faluhoz vezető földútra, és hamarosan visszatérnek a kiindulási pontra.

Program az őszi szünetre
Az őszi szünetben fantasztikus élményekkel vár Benneteket Zalakaros legnagyobb családbarát szállodája. Hatalmas vízi világ, kulináris élvezetek, az otthon kényelme és rengeteg szuper program...ez a Hotel Karos Spa! Nyáridéző hangulat, mókás vetélkedők, éjszakai Halloween uszoda party, bűvészshow és sztárvendégek várják a család apraja-nagyját a vakáció idején! Próbáljátok ki Ti is!

Mátra kényelmesen és akciódúsan

Táv és nehézség: Gyöngyösről kisvasúttal Mátrafüredig, onnan összesen kb. 5 kilométert kell legyűrni: 2 kilométer könnyű séta a Sástóig, itt egy kényelmes séta a tó körül, majd vissza Mátrafüredre.

Kalandok út közben: Kisvasút, kilátó, forrás, kalandpark

A túra: Budapestről busszal a Stadionok buszpályaudvartól, 1 óra 10 perc alatt érhetünk Gyöngyös autóbusz állomásra, kocsival pedig autópályán kb. egy óra alatt juthatunk el ide. Ha mindent ki akarnak próbálni, amit a környék adhat, pattanjanak kisvasútra a Mátra-múzeum mellett, és utazzanak Mátrafüredig. Innen egy laza, két kilométeres sétával érhetik el a pár éve megújult, hangulatos Sástó környékét.

Sástó
Galéria: Három élménydús, Budapestről könnyen elérhető családi túra
Fotó: DittusPhoto / Indafotó

A mátrafüredi buszmegállóból a 24. számú főúton kell elindulni észak felé, jobbra a második bekötőúton találjuk a piros jelzést. Ezen tovább haladva hamarosan egy kis lépcsőhöz érünk, itt rögtön balról csatlakozik a piros kör, rajta kell tovább menni. Rövidesen a Rákóczi-forráshoz érünk. Innen már csak egy kényelmes, 800 méteres séta van hátra Sástóig, a sárga kereszt jelzésen. Ha ez az útvonal nem lenne szimpatikus, itt találnak egyszerűbb és bonyolultabb alternatívákat.

A Sástónál érdemes végigjárni a tanösvényt, és felmenni a jellegzetes, sárga kilátóba, utóbbihoz belépőt kell váltani a torony lábánál. Megéri befizetni és megdolgoztatni a combizmokat, mert gyönyörű fentről a panoráma. Ha azonban még mindig nem volt elég a programokból, az Oxigén Adrenalin kalandpark a Sástó mellett található. Miután minden felesleges energiát levezettek, visszafelé a már ismert úton indulhatnak vissza Mátraházára, onnan pedig kisvasúttal Gyöngyösre.

Ha ez így sok lenne a jóból, természetesen nagyon könnyen rövidíthető az út. Ha csak a Sástó körbejárására, a kilátóra és némi bobozásra éreznek magukban erőt, kocsival is felmehetnek a Sástó melletti parkolóig. Így is egy szuper napjuk lesz a jó levegőn.

Visegrádi nagy körtúra

Táv és nehézség: 7,5 kilométeres túra, a már gyakorlottabb gyerekek és szüleik részére. A Visegrádról a Fellegvárig tartó részen van egy rövid, de izzasztó kaptató, emiatt inkább az edzettebbeknek ajánljuk. Persze kisgyerekkel, kevésbé sportos nagyival érkezők számára ez a kirándulás is könnyen rövidíthető. Ha nem Visegrádról indulnak, hanem a Fellegvár parkolójában hagyják a kocsit, egy könnyed, bobpályával és kilátólátogatással fűszerezett sétává szelídül a túra. (A visegrádi indulás kétségtelen előnye viszont, hogy így autó nélkül, csak tömegközlekedéssel is könnyen abszolválható a nap.)

Kalandok út közben: Fellegvár, bobpálya, canopy, kilátó

A túra: A fővárosból kocsival kb. egy óra alatt, busszal az Újpest, Városkapu buszpályaudvarról nagyjából másfél óra alatt juthatunk el Visegrádra. Ha a hosszabb túra mellett döntenek, és autóval érkeznek, a Tourinform melletti, ingyenes parkolóban érdemes hagyni a kocsit. A buszról a Visegrád, Királyi palota megállónál kell leszállni.

Zsitvay-kilátó
Galéria: Három élménydús, Budapestről könnyen elérhető családi túra
Fotó: Tom84 / Indafotó

A pompás túra, melyet mi a Kirandulastippek.hu itt olvasható itinere alapján teljesítettünk nemrégiben, a Fő utcán indul, majd innen a Zách Klára utcán bekanyarodva a Kálvária-lépcsőn kezdjük meg az emelkedést. A kék jelzésen a Sziklakápolnát elhagyva, egyre meredekebben mászunk fel a Fellegvárhoz. Ha kipihente magát a csapat, nézzék meg a Fellegvárat, majd a kék jelzésen menjenek tovább a Nagy-Villám alatti parkolóig.

Itt már biztosan morogni fognak a gyerekek, de szerencsére többféle attrakcióval szórakoztathatjuk őket. Befizethetünk pár körre a bobpályán, felmehetünk a Nagy-Villám tetején található Zsitvay-kilátóba, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Dunakanyarra. Bátrabbak – 12 éves kortól – akár a canopy pályán is lesuhanhatnak a völgybe, az árát viszont szépen megkérik: 3990 forintot kell érte perkálni fejenként.

Visegrádi Bobpálya
Galéria: Három élménydús, Budapestről könnyen elérhető családi túra
Fotó: Visegrádi Bobpálya / Indafotó

Innen a kék jelzésen indulunk tovább, majd a kék háromszögön folytatva az utat a canopy drótkötele, majd a sífelvonó alatt áthaladva a visegrádi sípályán kötünk ki. Ezen átvágva, a Jurta Kemping bejáratánál balra fordulunk, és pár perc alatt a Mogyoróhegyi étterem előtt találjuk magunkat. Az étteremnél át kell menni a műút túloldalára, és a kék körút jelzésű sétaúton folytatni a túrát. Egy nagy székelykapu alatt bemegyünk az Erdészek Barátság Parkjába, majd a kék körúton leérünk a sípálya alsó állomásához.

Az aszfaltos utat keresztezve, az úttal párhuzamosan betérünk az erdőbe, majd a Görgey-emlékművet elhagyva jobbra letérünk a kék kereszt jelzésű útra. A lejtős erdei út beletorkollik egy betonútba, amin balra fordulva a Salamon-toronyhoz érkezünk. A tornyot elhagyva hamarosan a Királyi Palotához, illetve a vele szemben található, színpompás fajátszótérhez érünk - érdemes mindkettőt szemügyre venni, mielőtt visszaérnénk a kiindulási pontunkra.

Napos, száraz őszi hétvégéket, és jó kirándulást kívánunk!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek