Készüljön: rendhagyó túra lesz a Vértesben

A Geotóp napok idei eseménysorozatának kiemelt programja egy 10 és egy 18 km-es túra lesz október 11-én, Miről mesélnek a kövek?" címmel.

Az immár nyolcadik alkalommal meghirdetett Geotóp nap olyan ismeretterjesztő kezdeményezés, amely népszerűsíti a természetjárást, ötvözve a földtudomány megismertetésével - írja az MTI.

A Miről mesélnek a kövek? elnevezésű túrát negyedik alkalommal hirdetik meg általános- és középiskolások, valamint családok és természetjárók számára. Az esemény ötletgazdája Csorvási Nikolett, aki az 50 tehetséges magyar fiatal program idei felfedezettje.

Ha kedvet kap a túrázáshoz, október 11-én földtudományi szakvezetés segítségével ismerkedhet meg a különböző geológiai képződményekkel. A kiindulópont a Vértesben található Gánt, és 10, illetve 18 kilométeres távok közül választhat.

A túra állomásain - barlangoknál, bányákban, sziklákon - túravezetők mesélnek a képződményekről és felszíni formákról. A gánti kirándulás társszervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park standdal, foglalkozással és játszóházzal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, az út végén pedig zsíros kenyeret kínálnak.

A Geotóp napok szervezésében szombaton további földtudományi értékben gazdag területeken - Aggteleken, Budapesten a Sas-hegyen, Csákváron, Cserépfalun, Pécsen, Pilisszentlászlón, Pulában, Pusztamaróton, Somlóvásárhelyen, Tarpán, Tatán, Tihanyban és Zircen - tehetnek felfedező sétákat a természet közelségére vágyók.

A kalandozások célja, hogy olyan helyekre jussanak el a túrázók, ahol a természet leglátványosabb és legjellegzetesebb képződményei találhatók meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek