» Túra

A zarándokok népszerű 150 éves szobrát újították fel Perbálon

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Pilisi Parkerdő Zrt. az erdőgazdálkodás mellett kiemelten foglalkozik a természeti és a kulturális környezet megóvásával, a kulturális és vallási örökségvédelem feladatainak ellátásával. Ezt nemcsak a Magyar Pálos Renddel 2015. szeptember 23-án megkötött együttműködési megállapodás mutatja, hanem a perbáli Mária-szobor felújítása is. A megszépült szobrot megáldották és ünnepélyes keretek között adták át a közösségnek - olvasható a Pilisi Parkerdő közleményében. 

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A perbáli Mária-völgyben közel 150 éve álló szobrot a szájhagyomány szerint egy helyi kéménymester állíttatta hálája jeléül, miután Nagykovácsiból hazafelé, Perbálra tartva
szerencsésen túlélt egy vaddisznó-támadást. Az oltalmazó Mária Nagyasszony szobrának azóta is a Pilis és a Budai-hegység találkozásánál fekvő község ad otthont. Az emlékművön azonban nyomot hagyott az idő, a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai ezért most helyreállították azt, hogy a természetjárók és a zarándokok is régi, méltó pompájában csodálhassák meg.

Az ünnepélyes átadáson Soltész Miklós államtitkár, dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Varga László, Perbál község polgármestere és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója mondott köszöntőt. Ezt követően a szobrot és a közelben lévő, Meszes-tetői keresztet főtisztelendő Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök áldotta meg.

A Pilis évezredek óta szakrális központ, és a mai napig népszerű zarándokcélpont, a Pilisi Parkerdő Zrt. ezért az erdőgazdálkodás mellett a szakrális örökség gondozására is nagy figyelmet fordít. A Magyar Pálos Renddel épp a múlt héten kötött hosszú távú együttműködési megállapodást, melynek középpontjában a környezettudatosság, a kulturális és szakrális emlékek megismertetése, megbecsülése és megóvása áll.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
13 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
14 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.