» Túra

A zarándokok népszerű 150 éves szobrát újították fel Perbálon

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Pilisi Parkerdő Zrt. az erdőgazdálkodás mellett kiemelten foglalkozik a természeti és a kulturális környezet megóvásával, a kulturális és vallási örökségvédelem feladatainak ellátásával. Ezt nemcsak a Magyar Pálos Renddel 2015. szeptember 23-án megkötött együttműködési megállapodás mutatja, hanem a perbáli Mária-szobor felújítása is. A megszépült szobrot megáldották és ünnepélyes keretek között adták át a közösségnek - olvasható a Pilisi Parkerdő közleményében. 

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A perbáli Mária-völgyben közel 150 éve álló szobrot a szájhagyomány szerint egy helyi kéménymester állíttatta hálája jeléül, miután Nagykovácsiból hazafelé, Perbálra tartva
szerencsésen túlélt egy vaddisznó-támadást. Az oltalmazó Mária Nagyasszony szobrának azóta is a Pilis és a Budai-hegység találkozásánál fekvő község ad otthont. Az emlékművön azonban nyomot hagyott az idő, a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai ezért most helyreállították azt, hogy a természetjárók és a zarándokok is régi, méltó pompájában csodálhassák meg.

Az ünnepélyes átadáson Soltész Miklós államtitkár, dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Varga László, Perbál község polgármestere és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója mondott köszöntőt. Ezt követően a szobrot és a közelben lévő, Meszes-tetői keresztet főtisztelendő Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök áldotta meg.

A Pilis évezredek óta szakrális központ, és a mai napig népszerű zarándokcélpont, a Pilisi Parkerdő Zrt. ezért az erdőgazdálkodás mellett a szakrális örökség gondozására is nagy figyelmet fordít. A Magyar Pálos Renddel épp a múlt héten kötött hosszú távú együttműködési megállapodást, melynek középpontjában a környezettudatosság, a kulturális és szakrális emlékek megismertetése, megbecsülése és megóvása áll.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Indiánnyár Járja be idén ősszel is a világot: Prágától Madridig, Münchentől Dubai-ig! (x)

szalay3 élménybeszámolót írt
Szlovákia, Tutajozás a Dunajecen - II., SzG3
2 napja
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Stará Ľubovňa (Ólubló), SzG3
8 napja
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Levoca (Lőcse), SzG3
8 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.