Mit lehet csinálni egy borvidéken, ha nem borozunk?

Kirándulni, városokat felderíteni, a környék wellness kínálatát tesztelni: annak sem kell unatkozni, aki - akár egészségügyi, akár más okból - nem a pincék végiglátogatása kedvéért érkezik egy borvidékre ősszel.

"Borvidéken kihagyni a pincéket olyan, mint nyaralni menni a Balatonhoz, de nem belemenni a vízbe vagy Las Vegasban messze elkerülni a kaszinókat" – írtuk tavaly ősszel, amikor Tokajt teszteltük borozás nélkül. Végül így is szuperül szórakoztunk. Mert rengeteg oka lehet annak, ha valaki nem iszik alkoholt, de ettől még a borvidékek nyüzsgő őszi hangulatát és csodaszép panorámáját kár lenne kihagyni. Programötletek józan életű családtagokkal, és gyerekekkel utazóknak borvidékeken.

Túrázni

Mivel a szőlő nem csak a tópartokat, de a hegyek közelségét is szereti – ugyancsak a nekik köszönhetően kialakuló mikroklíma miatt – adja magát, hogy jókat lehet túrázni a borvidékek környékén. Akár a borozó családtagot egy vendégszerető pincészet gondjaira bízva, akár – ha sikerül kivenni a kezéből a poharat – vele együtt klassz élmény önerőből végigjárni egy közösen kiválasztott útvonalat.

Somló Galéria: Mit lehet csinálni egy borvidéken, ha nem borozunk?Fotó: Kreinbacher Birtok

A már emlegetett Tokajban például a Kopasz-hegyre kirándultunk fel, a Mátrai borvidék környékén nem kérdés, hogy melyik hegyet érdemes bebarangolni, Villányban pedig a különleges adottságokkal rendelkező Szársomlyó meghódítása lehet egy jó program. A békére kedves kis vincellérházak látványára és jóformán teljesen turistamentes övezetre vágyók Somló-hegyen túrázzanak.

De a jobbnál-jobb dűlőtúrák is érdekesek lehetnek a boros rész kihagyása ellenére – Mádon például fantasztikus kockás plédes piknikkel zárul a túra, ahol a boros családtagok lelkesen kóstolhatnak, de garantáltan nem maradnak finomság nélkül azok sem, akik nem fogyasztanak alkoholt.

És hogy külföldi példát is hozzunk: az ősi, Franciaországból Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena toszkánai szakasza bőven érint szőlőskerteket. Kicsit közelebb, Szlovéniában is hasonló hangulatú tájban túrázhatnak akik Brda környékére utaznak – itt elektromos motorral vagy bringával is fel lehet fedezni a környéket. Ha már a két keréknél tartunk: a Fertő-tó osztrák szakasza is tele van jobbnál-jobb bringautakkal: és nem csak a tókerülő B10-es útból áll ám errefelé az élet.

Ősszel is balatoni hajózás
Október 4-ig naponta sétahajózhat Siófokon a Tünde nosztalgiahajóval, Balatonfüreden a Csobánc nosztalgiahajóval, Keszthelyen a Helka nosztalgiahajóval. Siófok-Balatonfüred-Tihany és Fonyód-Badacsony között hétvégén menetrendi hajójáratok indulnak, melyből a Balatoni települések állandó lakosainak 25% kedvezményt nyújtunk.

Ázni

Vagyis irány a wellness! A szőlő magját, héját és a bort egyaránt hasznosító vinoterápiás kezelések mostanában nagyon népszerűek – így azoknak sem kell lemondani a szőlő jótékony hatásairól, akik nem akarják meginni a belőle készülő bort. De persze ha nem akar ennyire se kontaktusba kerülni a borokkal, válasszon egy medencés hotelt, és lubickoljon, míg a többiek isznak.

Bor helyett wellness (Zenit Hotel Balaton) Galéria: Mit lehet csinálni egy borvidéken, ha nem borozunk?Fotó: Travelo

A vonyarci Zenit Hotel Balaton például kifejezetten méretes medencével rendelkezik, ráadásul csodás panoráma nyílik a tóra innen, de a badacsonyi Bonvinónak, a villányi Crocus Gerének, vagy éppen a tarcali Andrássy Rezidenciának is van kellemes wellness részlege. Toszkánában pedig akár egészen különleges, természetes medencékben is áztathatjuk magunkat a termálvízben – mert így teljes csak igazán a toszkán dolce vita!

Nézelődni

A legklasszabb borvidékekről a közeli tavak és hegyek mellett még egy dolog nem hiányozhat: a hangulatos városok. Szóval ha minden eddigi programot kipipáltak, még mindig andaloghatnak hangulatos utcákon, és ha mostanság indulnak útnak, nagy valószínűséggel egy vidám szüreti felvonulásba is belefutnak majd.

A melki apátság kertje a parkoló felől Galéria: Mit lehet csinálni egy borvidéken, ha nem borozunk?Fotó: mimi / Travelo

A festői osztrák Dunakanyarban, Wachauban például az apátságáról híres Melk és Bécs egykori riválisa, Krems csábít városnézésre. A Soproni borvidéken és Burgenlandban a barokk Sopron, a világörökségi Ruszt, és a két Esterházy-rezidencia: Kismarton és Fertőd a legérdekesebb látnivalók. A Mátrai borvidéken pedig a meglepően szórakoztató Gyöngyöst ajánjuk szeretettel.

Az egyik legszebb borvidéken, ahol valaha jártunk, Lavaux-ban a mediterrán hangulatú Montreux, a lépcsőzetesen elhelyezkedő Lausanne, vagy éppen az órabolondok Mekkája, Genf várja a látogatókat. És naná, hogy Bordeaux-ban sem csak borozni lehet: a város gótikus templomai, luxusboltokkal tűzdelt bevásárlóutcája és világörökségi óvárosa teszi alkoholtól függetlenül is érdekes célponttá.

Borozzon és fedezzen fel távoli tájakat!
A TAP Portugal 11 éve köti össze a két fővárost, Lisszabont és Budapestet. A 3 és fél órás úton napszaknak megfelelő meleg ételt finom portugál borokat kínálunk ingyen. Az ár ezen felül tartalmazza a helyfoglalást, egy bőrönd szállítását és a beszállókártya reptéri díjmentes felvételét. Foglaljon a TAP- ra és fedezze fel velünk Portugáliát, Dél-Amerikát, Afrika csodás pontjait!

+1: Ha csak a gyerekek miatt hagynák ki a pincéket

Ha amúgy imádják a bort, és csak azért hagynák ki a borkóstolás és pincelátogatás élményét, mert gyerekekkel utaznak, mi azt javasoljuk, inkább ne tegyék. A gyerekek ugyanis meglepően jól viselik a szőlőben és hangulatos pincesorokon tett kirándulást. Nyilván nem azt javasoljuk, hogy ilyenkor kóstolják végig a környék összes borászatának legérdekesebb tételeit. De egy családias hangulatú borfesztivál, vagy néhány kóstolás simán belefér.

A gyerekeket ilyen apró cukiságok is leköthetik, Dereszla pincészet, Bodrogkeresztúr Galéria: Mit lehet csinálni egy borvidéken, ha nem borozunk?Fotó: Csikesz Mariann / Travelo

Érdemes előre érdeklődni a pincészeteknél, sok helyen kifejezetten gyerekeknek szánt programokkal készülnek a kóstolás idejére. A Guardian újságírója például Bordeaux borászatait járta végig egy hét, egy öt és egy kétévessel, és mindenki jól érezte magát. Mi nemrégiben az őszi Etyeki pikniken voltunk egy tíz és egy tizenkét évessel, és nagyon élvezték a dolgot. A falusi táj, a jó hangulat, a szép idő, a finom falatok és a magunkkal hozott társasjátékok kellemes családi programmá varázsolták az amúgy eléggé borcentrikus eseményt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek