» Túra

Bakancsos turisták hegyi hálószobái nyílnak Galyatetőn

| | Nem érkezett még hozzászólás
Már csak néhány nap, és nemcsak hazánk legmagasabban fekvő és legkülönlegesebb hegyi bivak szálláshelyeit adják át a Galya-kilátó tetejében, de sokak örömére megnyílik a régóta várt Galyatető Turistacentrum is.

A Galyatető Turistacentrum hazánkban egyedülálló, az alpesi országokban bevett gyakorlat szerint működő turistaközpont és turistaház - írja bemutatkozásként Facebook oldalán a szeptemberben nyíló szálláshely. 

Az első őszi hónapban azonban nemcsak a korábban cselédlakként működő épületből kialakított turistaházat nyitják meg a túrázók előtt, de az új kilátó is látogathatóvá válik. A 990 méteres magasságban fekvő Péter-hegyese kilátóba épített puritán, de árammal és wifivel ellátott, egyenként öt férőhelyes ún. hegyi bivak szobákról és a szerkezetében hozzáépített kilátótoronyról tavasszal az Index is írt: "A három bivak szállás fala nyers beton, rajta kerek kajütablakokkal, amelyeket színes üvegek fednek. A helyiségben két lámpa van. Egyet bentről lehet felkapcsolni, a másik programozható, és ha nincs vendég, este automatikusan felkapcsol. A torony ezáltal éjszaka érdekes díszfényeket kap. A helyiségek szintén kerek, hobbitlak-ajtóhoz hasonlító bejáratai sem öncélúak, azért lettek ilyen formájúak, hogy a lépcsősornál ne kelljen külön pihenőket kialakítani."

A kilátó közelében található bakancsos szálláson a vendégeknek a folyosón helyeztek el egy nagyobb zárt szekrényt, de a szobákban az ágyak melletti kisebb zárt-, és éjjeli szekrényekben is tárolhatják egy-egy napig személyes dolgaikat. A ház nyitott polcain áramvételi lehetőség és 360 fokban állítható éjjeli lámpát is talál a turista. Minden szekrény és ajtó a turista jelzéssel ellátott vendég-kártyával lesz majd nyitható. A ház első emeletén 2-4 személyes fürdőszobás lakrészeket alakítottak ki.

A teakonyhát azok a vendégek is használhatják, akik a Turistacentrumba csak egy rövid időre térnek be megpihenni, vagy mindössze egy éjszakára kérnek szállást. Itt mikrohullámú sütőben melegíthetik az ételt, és tányérokat, evőeszközöket is találnak a szekrényben. Hátizsákjukat pedig az udvaron lévő zárt csomagmegőrző szekrényekbe tehetik.

Azok, akik inkább a sátrazást választják, vagy a kilátó három, különleges alvásélményt ígérő helyiségének egyikében alszanak, egy külön nyilvános mosdót és zuhanyzót használhatnak - írja Facebook oldalán a Turistacentrum.

Kattintson bármely képre, galéria nyílik belőle!

Ezt tudták?

Galyatetőn nemcsak a két világháború között épült Grandhotel Galya és a templom emlékeztet Kodály Zoltánra - előbbiben többször nyaralt, utóbbi közelében a Csendes misét komponálta-, hanem a település parkjában álló Kodály-emlékfa is. A hagyomány szerint e fa alatt pihent meg a nagyszerű zeneszerző népdalgyűjtő útjai során. Ettől a híres fától pedig alig öt perc sétára található a Galyatető Turistacentrum.
Forrás: Mátrainfo.hu

Újabb cikkünk ebben a témában:

Folyamatosan hullik a díjeső a Galya-kilátóra - 2016.10.20.
Díjat díjra halmoz a Péter hegyesén álló torony: ezúttal a 2016 American Architecture Prize arany fokozatát nyerte el.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

cobranco élménybeszámolót írt
Tiszta erőből Alpok
17 órája
cobranco új galériát hozott létre
Tiszta erőből Alpok
17 órája

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.