» Túra

Bakancsos turisták hegyi hálószobái nyílnak Galyatetőn

| | Nem érkezett még hozzászólás
Már csak néhány nap, és nemcsak hazánk legmagasabban fekvő és legkülönlegesebb hegyi bivak szálláshelyeit adják át a Galya-kilátó tetejében, de sokak örömére megnyílik a régóta várt Galyatető Turistacentrum is.

A Galyatető Turistacentrum hazánkban egyedülálló, az alpesi országokban bevett gyakorlat szerint működő turistaközpont és turistaház - írja bemutatkozásként Facebook oldalán a szeptemberben nyíló szálláshely. 

Az első őszi hónapban azonban nemcsak a korábban cselédlakként működő épületből kialakított turistaházat nyitják meg a túrázók előtt, de az új kilátó is látogathatóvá válik. A 990 méteres magasságban fekvő Péter-hegyese kilátóba épített puritán, de árammal és wifivel ellátott, egyenként öt férőhelyes ún. hegyi bivak szobákról és a szerkezetében hozzáépített kilátótoronyról tavasszal az Index is írt: "A három bivak szállás fala nyers beton, rajta kerek kajütablakokkal, amelyeket színes üvegek fednek. A helyiségben két lámpa van. Egyet bentről lehet felkapcsolni, a másik programozható, és ha nincs vendég, este automatikusan felkapcsol. A torony ezáltal éjszaka érdekes díszfényeket kap. A helyiségek szintén kerek, hobbitlak-ajtóhoz hasonlító bejáratai sem öncélúak, azért lettek ilyen formájúak, hogy a lépcsősornál ne kelljen külön pihenőket kialakítani."

A kilátó közelében található bakancsos szálláson a vendégeknek a folyosón helyeztek el egy nagyobb zárt szekrényt, de a szobákban az ágyak melletti kisebb zárt-, és éjjeli szekrényekben is tárolhatják egy-egy napig személyes dolgaikat. A ház nyitott polcain áramvételi lehetőség és 360 fokban állítható éjjeli lámpát is talál a turista. Minden szekrény és ajtó a turista jelzéssel ellátott vendég-kártyával lesz majd nyitható. A ház első emeletén 2-4 személyes fürdőszobás lakrészeket alakítottak ki.

A teakonyhát azok a vendégek is használhatják, akik a Turistacentrumba csak egy rövid időre térnek be megpihenni, vagy mindössze egy éjszakára kérnek szállást. Itt mikrohullámú sütőben melegíthetik az ételt, és tányérokat, evőeszközöket is találnak a szekrényben. Hátizsákjukat pedig az udvaron lévő zárt csomagmegőrző szekrényekbe tehetik.

Azok, akik inkább a sátrazást választják, vagy a kilátó három, különleges alvásélményt ígérő helyiségének egyikében alszanak, egy külön nyilvános mosdót és zuhanyzót használhatnak - írja Facebook oldalán a Turistacentrum.

Kattintson bármely képre, galéria nyílik belőle!

Ezt tudták?

Galyatetőn nemcsak a két világháború között épült Grandhotel Galya és a templom emlékeztet Kodály Zoltánra - előbbiben többször nyaralt, utóbbi közelében a Csendes misét komponálta-, hanem a település parkjában álló Kodály-emlékfa is. A hagyomány szerint e fa alatt pihent meg a nagyszerű zeneszerző népdalgyűjtő útjai során. Ettől a híres fától pedig alig öt perc sétára található a Galyatető Turistacentrum.
Forrás: Mátrainfo.hu

Újabb cikkünk ebben a témában:

Folyamatosan hullik a díjeső a Galya-kilátóra - 2016.10.20.
Díjat díjra halmoz a Péter hegyesén álló torony: ezúttal a 2016 American Architecture Prize arany fokozatát nyerte el.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.