Nem az a pancsolós típus? Itt a helye idén nyáron!

Nem kötelező az egész nyarat vízparton töltenie csak azért, mert mások ezt csinálják! Például Ausztriában, Írországban, vagy akár Grúziában is talál izgalmas úti célokat, ahol csodálatosan nyaralhat víz nélkül is. Tippek természetbúvároknak, haspókoknak és történelem-mániásoknak.

 

A megfelelő klíma is épp olyan jól hűsít, mint a pancsolás, ráadásul még unatkozni sem fog, ha idén nem a vízpartot célozza meg, hanem kipróbálja az alábbi tippeket. Ha eddig nem sikerült döntenie, talán most végre megtalálja a tökéletes nyaralóhelyet.

Kiránduljon Alsó-Ausztriába!

Ha közeli nyaralóhelyet keresünk, általában azonnal Horvátország mellett döntünk, pedig Ausztria is tele van tökéletesen alkalmas célpontokkal. Ha szeretnek a friss levegőn lenni, nagyokat kirándulni és jókat enni, itt éppúgy megtalálhatják a számításaikat, mint a horvát tengerparton.

Ötscher-szurdokFotó: Jakob Hürner / flickr



Négy-öt óra alatt elérhetjük Alsó-Ausztriát, ahol olyan kirándulóhelyeket találunk, amikről azt hinnénk, hogy sokkal többet kell utaznunk értük. Ilyen az Ötscher-szurdok is, amely már első látogatásunkkor a kedvenc túraútvonalunkká vált. Az osztrák Grand Canyonként is ismert óriási szurdokvölgy olyan különleges természeti kincseket rejt, amiket egyhamar biztosan nem felejtünk el.

Ahogy egyre beljebb érünk a völgybe, úgy ismerhetjük meg a természet egyre több arcát. Méltóságteljes fenyvesek és árnyas ligetek váltakoznak, de egy valami állandó: utunkat végig egy csobogó hegyi patak kíséri. A víz néhol folyóvá duzzad, néhol alig szélesebb egy csermelynél, és a színét is változtatja: helyenként méregzöld, majd kisvártatva égszínkékbe vált. Épp ilyen különleges látványt nyújtanak – arról nem is beszélve, hogy milyen jó fotótémák – a turistautakat szegélyező vízesések, és a meredek sziklafalon strázsáló kőszáli kecskék is, akik szinte félreérthetetlenül pózolnak a kamerának.

A szurdokot akár egyedül is bejárhatja a család, de ha egyetlen izgalmas részletet sem szeretnének elmulasztani, érdemes felvenniük a kapcsolatot az Ötscher-Tormäuer Natúrpark egyik vadőrével, aki végigvezeti önöket a völgyön, és mesél az erdő állatairól és növényeiről. A mi kísérőnk minden apró követ és mohát megmutatott nekünk, így ha legközelebb ide látogatunk, már simán felvághatunk az ismerőseink előtt a szakértelmünkkel.

Travelo tipp

Elege van a kánikulából? Az osztrák hegyekben mindig hűvösebb az idő, mint itthon. Ha pár napra elmenekülne a hőség elől, keresgéljen partnereink utazási irodai és szállodai ajánlatai között itt!

Gasztrotúra Grúziában

Ha olcsó, mégis különleges úti célt keresnek, ráadásul nincs is túl sok idejük elutazni, Grúziában a helyük! A méltatlanul elfeledett kaukázusi országnak nemcsak jó strandjai, de hangulatos városai, sőt, verhetetlen konyhája van. A főváros, Tbiliszi kisebb, mint Budapest, így akár egy nap alatt is bejárhatjuk, egy hosszú hétvége alatt pedig még más grúz városokat is felfedezhetünk.

TbilisiFotó: Vladimer Shloshvill / flickr



Tbiliszi Európa egyik legeklektikusabb városa, ahol tökéletesen harmonizálnak egymással a romos óváros ősi keresztény templomai, a 20. századi szovjet építészeti ,,remekek" és a legkülönbözőbb formákban megjelenő hipermodern üvegépületek. Rengeteg itt a látnivaló: nézzék meg a Sioni és a Tsminda Sameb Katedrálist, sétáljanak fel a dombtetőre, az erőd romjaihoz, ha pedig már a botanikus kertet és a Rusztaveli út múzeumait is bejárták, jutalmazzák meg magukat egy tradicionális grúz lakomával!

Itt az sem jelent problémát, ha a család minden tagja mást és mást szeret, a grúz konyhában a húsevők épp úgy megtalálják a kedvenceiket, mint a vegetáriánusok és a vegánok. Sőt, még a döntésképtelenek is könnyű helyzetben lesznek, mert egy hagyományos grúz ebédnél minden étel egyszerre kerül az asztalra, és mindenki annyit szed magának, amennyit csak szeretne. Így egyszerre kóstolhatjuk végig akár az egész repertoárt, a híres khacsapuritól (töltött kenyérlepénytől) kezdve a badridzsani nigszvitig (diós krémmel töltött sült padlizsánszeletekig).

Travelo tipp

Lassan egy éve, hogy közvetlen járattal is eljuthatunk Grúziába: a Wizz Airrel utazhatunk heti két alkalommal, péntek és hétfő esténként, 10 990 Ft/út ártól Kutaisziba. Innen a tengerparti Batumi városa kb. két óra, a főváros, Tbiliszi pedig kb. négy óra busszal. A Georgian Bus a járatok érkezéséhez igazítja a menetrendjét, a jegyek pedig online előre megvásárolhatóak.

Időutazás Írországban

Sokan jártak már az ír fővárosban, de a vidéki Írországot már kevesebben ismerik. Ha szeretik a történelmet, és a kánikula elől inkább egy kevésbé fülledt éghajlatra szöknének, vegyék célba Írország nyugati partját! A zord, meredek tengerparti sziklafalakon és a misztikus kastélyokon kívül egy majdnem 180 kilométer hosszú túraútvonalat is felfedezhetnek itt, amelyet életre szóló élmény végigjárni, de már csak egy-egy szakaszáért is érdemes felkeresni.

ÍrországFotó: Michael Foley / flickr



Van, aki gyalog, mások bringával vágnak neki, de ha nem szeretnének utána egy hétig izomlázzal küzdeni, autóval is végigjárhatják a Ring of Kerry nevű útvonalat. A legkülönlegesebbnek mind közül a Kenmare-öböltől észak felé haladó szakasz számít. Egy mesébe illő, moha borította erdőt találnak itt, a közepén a lélegzetelállító Torc-vízeséssel. De a híres Ladies View nevet viselő kilátót sem érdemes kihagyni, innen negyedórányira.

Travelo tipp

Szervezett úton és egyénileg is rengeteg látnivaló várja! Ha szereti, mikor a szervezés összes gondját leveszik a válláról, nézze meg utazási irodai partnereink aktuális ajánlatait! Egyénileg szervezett túráját kezdje Dublinban, ahová több légitársaság is üzemeltet közvetlen járatot. (A Travelo csapata mindkét útján az Aer Lingus légitársasággal fedezte fel a szigetországot.) De autóbérlésre csak akkor vállalkozzon, ha nem okoz gondot önnek a megszokott iránnyal szemben vezetni, ugyanis Írországban is baloldali a közlekedés!

Ha az autós túra mellett döntenek, jobb, ha az óramutató járásával megegyező irányban indulnak el, mert a turistabuszok mind azzal ellentétes irányban közlekednek, így elkerülhetik az araszolást, és talán a nagyobb tömeget is a látnivalóknál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek