Három menő tó a szomszédban, ha külföldön szeretne csobbanni

Szívesen nyaralna a természetben, de nincs kedve közben ropogósra sülni? Mutatunk három tavat, ahol egész nyáron friss levegő, különleges tájak és árnyékos pihenőhelyek várják a kirándulókat. Ausztriában egy kristálytiszta hegyi tóhoz, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban egy különleges víztározóhoz, Erdélyben pedig egy tó felett átívelő panorámás felvonóhoz kalauzoljuk.

Ha szívesen menne külföldre nyaralni, de az ideje és a pénztárcája sem engedi, hogy nekivágjon egy hosszabb útnak, vegye célba valamelyik szomszédos országot! A határtól nem messze is éppolyan különleges tájak várják, mintha egy drága, egzotikus nyaralásra fizetne be.

Alsó-Ausztria egyetlen természetes tava

A Lunzi-tó Alsó-Ausztria legnagyobb fürdőtava, egyszersmind az egyetlen természetes tó a tartományban. A 16 kilométer hosszú és kb. fél kilométer széles tó legmélyebb pontján a 34 méteres mélységet is eléri. De a kiépített strandoknál a tó fokozatosan mélyül, ezért kedvelt fürdőhelynek számít, ennek ellenére mégsincs akkora tömeg, mint a népszerű hazai tavaknál.

Strandok a tónál
A tónál két strandot találunk, a Seebachbad ingyenes, a másik strandon pedig felnőtteknek négy, gyerekeknek egy euró a belépő, de itt gyerekmedence és büfé is van.

 Az úszáson és a napozáson kívül búvárkodni, vizibiciklizni és csónakázni is lehet, de akár egy hatalmas ugrótoronyról is bemutathatjuk a fejes-tudásunkat. Bringával is érdemes megkerülni a tavat, ami a legromantikusabb arcát naplementekor mutatja.

Lunzi-tó, Alsó-Ausztria
Galéria: Három menő tó a szomszédban, ha külföldön szeretne csobbanni
(Fotó: Jakob Hźrner / flickr)

 A hangulatos Seeterrasse vízre nyúló étterméből tökéletes panoráma nyílik a tóra, ahol megkóstolhatjuk a tartomány tradicionális ételeit is. Próbálják ki a híres spenótos gombócot (Spinatknödel), mi odáig voltunk tőle, pedig nem is szeretjük a spenótot, de ez a gombóc tudott valamit. Vacsora után pedig sétáljanak át a vízi színpadhoz, ahol egész nyáron különböző színházi előadásokat és koncerteket játszanak, amihez elég jó akusztikát biztosítanak a tavat körülölelő hegyek.

A tó partjára épült Lunz am See egy klasszikus, csendes kis üdülőtelepülés, így ha többre vágyunk a strandolásnál, érdemes felfedeznünk a környéket is. Autózzanak el az innen egy órányira található Ötscher-szurdokhoz, ahol az égig érő sziklafalakból lezúduló vízesések mentén túrázhatnak egy olyan elképesztő tájon, ami bártan felvehetné a versenyt a Grand Canyonnal.

Strandolás egy szlovák víztározón

Szlovákia egyik legszebb tája kevesebb, mint négy órányi autóútra fekszik Budapesttől. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban több különleges tó közül is válogathatunk, de ezek közül is az Imrikfalvi-víztározó az egyik legszebb.

Imrikfalvi-víztározó
Galéria: Három menő tó a szomszédban, ha külföldön szeretne csobbanni
(Fotó: Phil Blackburn / flickr)

 A tó a Gölnic-folyó felduzzasztásával alakult ki az ötvenes években, melynek partján egykor még bányászok éltek, ma viszont már kedvelt üdülőhelyként tartják számon. Több szabadstrandot is találunk, és megszállni is érdemes itt, a 85 hektáras tó környéke ugyanis bőven kínál látnivalót.

Ha az egész családot magunkkal visszük, akkor is tudunk olyan túraútvonalat találni, ahol gond nélkül kirándulhatnak a nagyszülők és az unokák is. A Holló-szikláig a Zejmár-szakadék fenyvesein át vezet a turistaút. De ha a túl nagy meleg miatt nem érzik magukban az erőt, hogy nekivágjanak egy hosszabb túrának, felülhetnek Szlovákia egyetlen együléses libegőjére is, ami egészen a Geravy-fennsíkig visz, ahol zöldellő alpesi táj várja a kirándulókat.

Az erdélyi Szent Anna-tó kistestvére

A Fekete-hegy lábánál, 730 méter magasan fekszik a Bódi-tó, a máramarosiak egyik kedvenc kirándulóhelye. A hegy télen kedvelt síparadicsom, nyáron pedig népszerű fürdőhely, ahol horgászni, csónakázni és vizibiciklizni is lehet. A tó emlékeztet Székelyföld híres tengerszemére, a Szent Anna tóra, bár jóval kisebb annál, emiatt jóval kevesebben is ismerik, így ideális úti cél lehet, ha szeretnének egy kicsit elbújni a világ elől.

Bódi-tó
Galéria: Három menő tó a szomszédban, ha külföldön szeretne csobbanni
(Fotó: Marin / flickr)

 A Bódi-tó arról a mérnökről kapta a nevét, aki völgyelzáró gátakat emelt annak idején, hogy vízgyűjtő medencét hozzon létre a környéken működő bányáknak. A tóparttól nem messze érdemes libegőre ülni a Fekete-hegy több, mint kétezer méteres csúcsára, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a tóra. Ha pedig szívesen kirándulnánk egy nagyot, vegyük célba a Gutin északi szélén magasodó, kakastaréj alakú sziklatömböt, ahová törpe borókaerdőkön át vezet az út.

Ugye, hogy nem csak a Tisza-tavon túl, de az Adrián innen is van élet?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek