» Túra

Ezek a fotók tényleg Magyarországon készültek, és ön bármikor elkirándulhat ide

| | Nem érkezett még hozzászólás
Titokzatos várromok, váratlan formájú kőzetek, rikító zöld füves fennsíkok - Nógrád megye olyan kincseket rejt, amiket ha fotón látunk, el se hisszük, hogy itt készültek, közvetlen közelünkben. Ismerje meg a Novohrad-Nógrád Geoparkot, érdemes.

Na jó, az, hogy a képek Magyarországon készültek, nem egészen pontos, ugyanis az alábbi csodálatos képeket a világ első, kezdettől fogva országhatárokon átnyúló geoparkjában, a Novohrad-Nógrád Geoparkban lőtték. A 2010-ben létesült parkhoz közel száz település csatlakozott, 64 a magyar, 28 a szlovák oldalról. A hol szelíd, hol drámai tájat, melyen várromokat és hihetetlen kőzetformációkat éppúgy találunk, mint idilli kis falvakat, gyalogosan, kerékpárral vagy éppen lóháton is be lehet járni.

Mi az a geopark?

Az UNESCO Földtudományi Tagozata 1997-ben hirdette meg geopark programját, majd 2000-ben elkötelezett francia, német, spanyol és görög szakemberek életre hívták az Európai Geopark Hálózatot – olvasható hazánk másik geoparkjának, a Bakony-Balaton Geoparknak a honlapján. A geopark szervezet feladata egy adott terület földtudományi, természeti, ökológiai, archeológiai, történelmi és kulturális értékeinek megőrzése, bemutatása, turisztikai termékké formálása, ezáltal a helyi gazdaság fejlesztése. A palóc vidék történelmi hagyományait, a tájait bemutató Novohrad-Nógrád Geopark látogatóközpontja nemrég készült el, átadásáról és programkínálatáról mi is beszámoltunk.

Ha az alábbi képek láttán kedvet kap – amin egyáltalán nem csodálkoznánk – a park bejárásához, ráadásul mindezt lóháton tenné, mi a Lóska János Magánménesét ajánljuk Vanyarc-Sarlóspusztán. Rövidebb tereplovaglásra, de egész hetes túrára is lehet náluk jelentkezni. A méneshez jelenleg 110 kisbéri félvér tartozik, a legelésző lócsapat látványa még azokat is lenyűgözi majd, akik nem akarnak nyeregbe pattanni.

Az alábbi képek egyébként a térség legnagyobb outdoor fotós fesztiválján, a Medvesi Fotós Maratonon készültek. A rendezvény különlegessége, hogy a fotósok vezetett túrákon, kivilágított várakban, vadasparkban, bányamúzeumban, fotótechnikai bemutatón vagy éppen darus kocsiból készíthetik el a legjobb felvételeket, de a szervezők még páncélos vitézeket és kovácsmestereket is beszerveztek, hogy igazán különleges képek készülhessenek. 

És akkor jöjjenek a fotók:

Túraútvonalakat, programokat és minden más információt a Geopark honlapján talál. További bámulatos fotókért pedig kattintson bármelyik képre!

Újságírónk a Novohrad-Nógrád Geopark meghívására látogatott el a környékre.

Újabb cikkünk ebben a témában:

UNESCO-elismerést kapott a geoparkunk - 2016.03.07.
A világ első határon átnyúló geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark az UNESCO Globális Geoparkok hálózatának része lett.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
15 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.