» Túra

Randizzon falun! Trendi tippek tanyasi turizmusra

| | Nem érkezett még hozzászólás
Már túl vannak a gyertyafényes vacsorákon, a hajókázáson, és lassan az egész Balaton-partot betéve ismerik? Ha kezdenek kifogyni a nyári randiötletekből, fedezzék fel a környező falvak nyújtotta programlehetőségeket is, mert a falusi turizmus csak most kezd igazán menő lenni.

Minden pár történetében elérkezik az a pont, amikor már annyi közös élményen vannak túl, hogy el kell kezdeni agyalni azon, mivel töltsék a következő hétvégét, ha nem szeretnének unatkozni. Ha kis költségvetésből szeretnének minél tartalmasabb programot kihozni a Balaton környékén, a falusi turistáskodást önöknek találták ki!

Viszi csacsifarm

Mindketten szeretik az állatokat, ezért már végigjárták az összes nagy hazai állatkertet és nincs ötletük, hogy hol lehet részük hasonló élményben? Irány a Somogyi-dombság, és Visz! Itt található ugyanis az ország egyetlen csacsifarmja, ahol a legkülönbözőbb programokkal várják az állatbarátokat.

A viszi csacsifarm egy 200 négyzetméteres természetvédelmi területen fekszik, ahol annak idején a nyúlszigeti apácák birtoka állt, így az állatok szeretete szinte automatikusan öröklődött át a területre. A parkban minden nap reggel nyolctól sötétedésig lehet élvezni a csacsik társaságát. Itt magától értetődő, hogy meg lehet simogatni a csacsikat, sőt, akár még az etetésben és a fürdetésben is részt vehetünk. Lehet szamárkocsizni is, de a legromantikusabb programnak mégiscsak a hegytetőre vezető kétórás erdei szamártúra ígérkezik, ahol egy hangulatos grill-partival zárhatják a napot. Ha kedvet kaptak egy kis szamaragoláshoz, a csacsifarmról ide kattintva találnak további részleteket.

Festői Vasi Hegyhát-Rábamente

A vidéki kis falvakban, kedves vendéglátók várják a csendet és falusi romantikát kedvelőket. A tájházak, haranglábak, szőlőhegyi présházak felfedezése mellett ismerje meg a Batthyány-család történetét Körmenden, fedezze fel Vasvár kincseit. A dombtetőkön található aprócska Árpád-kori templomok meghitt hangulatot árasztanak, mellőlük csodás kilátás nyílik a környékre. (X)

Misefai Parasztolimpia

A Zala megyei Misefán már több mint tíz éve rendezik meg a Parasztolimpiát, ahol a közép-zalai faluk mérik össze tudásukat. A nyolc fős csapatok vetélkedője nem csak látványos attrakciónak számít, de nagyon vicces is, ezért főleg azoknak a pároknak ajánljuk, akik nem ragaszkodnak minden randin a romantikus programokhoz, hanem szeretik néha lazábbra venni az együtt töltött időt.

A verseny egyébként felér egy néprajzi utazással is, a versenyszámok ugyanis jellemzően a régi paraszti kultúrához kötődnek. A csapatoknak elsősorban olyan mezőgazdasági munkákhoz fűződő feladatokat kell végrehajtaniuk, mint a favágás vagy a szénahordás, de a furcsa nevű „asszonytalicskáztatás” is szerepel a palettán. Ha tehát szeretnének igazán jól mulatni, vegyék célba Misefát augusztus elsején! A Parasztolimpiáról itt találnak további infókat.

Kápolnapusztai bivalyrezervátum

Szintén az állatbarátoknak kedvez Kápolnapuszta, Magyarország legnagyobb bivalypopulációjával. A bivalyrezervátumon egy másfél kilométeres interaktív tanösvény vezet keresztül, ahol mindent megtudhatunk az őshonos magyar bivalyokról, de a szürke marhákról, és a Kis-Balaton teljes élővilágáról is, melyen ráadásul egy kedves kis puli, Morzsa vezet keresztül. Másszanak fel a kilátóba és kémleljenek végig a tájon, ha igazán szépet szeretnének látni! Ha pedig inkább maradnának a cuki állatok közelében, az állatsimogatóban a helyük. Innen nagyon nehéz lesz elszabadulni. Megjött a kedve az őshonos állatokhoz? Kattintson ide a további információkért!

Szennai skanzen

Ha szívesen bolyonganak az ősi magyar építészet emlékei között, Szennát önöknek találták ki! A település mindössze nyolc kilométerre fekszik Kaposvártól, mégis olyan, mintha egy valódi időgép repítene minket ide, annyira más az itteni világ.

Az épületeket a '70-es években telepítették át ide az eredeti helyükről, törekedve arra, hogy eredeti állapotukban tudják megőrizni az építőanyagokat és a berendezési tárgyakat. A kész skanzen a 19. század közepétől a 20. század első feléig terjedő időszak népművészeti értékeit mutatja be. Nyáron ráadásul fel is turbózzák a parasztházakat: párakapukkal és különböző vizes népi játékokkal igyekeznek elűzni a kánikulát, sőt, a helyiek még azt is elárulják, milyen hűsítőket készítettek egykor az asszonyok a forró nyári napokon. Ha kíváncsi a további részletekre, kattintson ide.

Somogyvámosi búcsú

Ha szívesen ötvöznék a magyar emlékek felfedezését egy új kultúra megismerésével, látogassanak el július 17. és 19. között Somogyvámosra. Itt rendezik meg ugyanis immár húsz éve a híres Krisna-völgyi Búcsút, ahová az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek megcsodálni Európa egyik legrégebbi és legnagyobb ökofaluját.

A 275 hektáras Krisna-völgy egy teljes mértékig önfenntartó település, melyet a '90-es években hoztak létre azzal a céllal, hogy megismertessék hazánkkal az indiai kultúrát. Évente 30 ezer turista, zarándok és tudós látogat el ide, hogy közelebbről tanulmányozhassa a vaisnava emlékeket felelevenítő templomot, a tradicionális vegetáriánus életmódot és a híres krisna-völgyi tehenészetet.

A falu egész nyáron nyitva áll a látogatók előtt, de a legkedveltebb hétvégének minden évben a búcsú számít, ilyenkor ugyanis rengeteg különleges programot szerveznek a látogatóknak. A húsz éves évforduló alkalmából idén előszőr egy szalmából készült kalandpark is felépül, és új külsőt kap a templom különleges szentélye is. A búcsúról itt talál további információkat.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Csússzon a télből a nyárba! Ha hóember helyett homokvárat építene kattintson és szemezgessen ajánlataink közül.

wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
7 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
7 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
9 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.