GPS-t szerelnek a túrázókra Amerikában

GPS-t szerelnek a túrázókra Amerikában

GPS-szel szerelik fel a látogatókat az amerikai Grand Teton Nemzeti Parkban – írja az MTI. A kutatásban részt vevő kirándulók a nemzeti park fejlesztését segítik.

 

Túrázók a Grand Teton Nemzeti ParkbanFotó: InSapphoWeTrust / flickr

A részvétel természetesen önkéntes, de a tapasztalatok szerint a legtöbben – 2013-ban és 2014-ben a látogatók 80-90 százaléka – örömmel vállalják a GPS-készülékek felszerelését, és alig akad valaki, aki nem adja azt le távozáskor. A résztvevők egy kérdőívet is kapnak a látogatásuk céljáról, a kutatók pedig az erre adott válaszokat is összevetik a rögzített útvonallal.

Az adatokból kinyert információ a nemzeti park egyik népszerű déli bejáratának fejlesztését szolgálja. A döntéshozók olyan kérdésekre keresik a választ, hogy hová és milyen mennyiségben telepítsenek parkolókat, pihenőhelyiségeket, nyilvános illemhelyeket, valamint hogy merre bővítsék az ösvényeket.

Nem a Grand Teton Nemzeti Park az első Amerikában, amely ezt a kutatási módszert alkalmazza. Korábban hasonló felméréseket készítettek a Rocky Mountain (Sziklás-hegység) Nemzeti Parkban és a Yosemite Nemzeti Parkban is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek