A szőlőben inni a legjobb: négy belföldi dűlőtúra

Kockás plédes piknik a szőlőben Mádon, ördögszántás-túra Villányban, traktorozás a kékfrankos nyomában Sopronban, terepjárós dűlőtúra és Venyige spa Egerben. Erre induljon, ha menő borozós-túrázós élményre vágyik.

"Kirándulás a dűlők között, néhol egy-egy pohár borra megpihenve. Piknik a dombtetőn kockás pléden, frissen sült, ropogós péksüteményekkel, isteni csili- és hagymalekvárral, barackcsatnival és kecske-rillette-tel. Körös-körül fantasztikus, világörökségi védelem alatt álló táj. Mielőtt megijednének, hogy nagyon messzire kell kirándulni ezekért az élményekért, és abbahagynák az olvasást, eláruljuk: mindez nem külföldön, hanem itthon, egészen pontosan Mádon esett meg velünk" – írtuk két éve, amikor végérvényesen szerelembe estünk a dűlőtúrák intézményével.

AÉS Borterasz
Galéria: A szőlőben inni a legjobb: négy belföldi dűlőtúra
(Fotó: Lukacs David / Lelkifröccs)

Szeretné kipróbálni az élményt? Nem csodáljuk! Íme négy hely belföldön, ahol gyalogszerrel, két keréken, terepjáróval vagy éppen traktorral járhatja be a hangulatos szőlőket.

Kockás pléd és kecske rillette

Hol? Mád, Tokaji borvidék

Mivel? Gyalogosan

A túra: A fenti lelkes élménybeszámolót a Gusteau Kulináris Élményműhely és a Szent Tamás Pincészet mádi dűlőtúrája után írtuk, így nem kérdés, hogy ezt a programot ajánljuk elsőként a műfajjal ismerkedőknek. A túra az Első Mádi Borházból indul, ahol piknikkosarakat készítenek nekünk. Kerül a csomagba aszaltbarack chutney, lilahagyma dzsem, chili dzsem, kecske rilette, szarvas pástétom, baguette, ásványvíz, és persze a Szent Tamás Pincészet borai. A túrán a legszebb és legrégebbi mádi dűlőket járhatjuk be, borokat ennél autentikusabb környezetben ritkán kóstolhat az ember.

Szent Tamás Pincészet, Mád
Galéria: A szőlőben inni a legjobb: négy belföldi dűlőtúra
(Fotó: Szent Tamás Pincészet)

A piknikkosár tartalmát a Szent Tamás tetőn, kockás plédre telepedve lehet elfogyasztani, mesés környezetben, lenyűgöző kilátással Mádra és a környező dűlőkre. A táv könnyen lesétálható, de az egyenetlen talaj miatt a kényelmes cipő alapfelszereltség. További információkat a programról ide kattintva talál. Ha pedig úgy belejött a kirándulásba, hogy abba se hagyná, olvassa el korábbi cikkünket Tokaj túralehetőségeiről.

Ördögszántotta túra

Hol? Kisharsány, Villányi borvidék

Mivel? Gyalogosan, vagy kerékpárral

A túra: A Villányi borvidéken található kisharsányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet is rendszeresen szervez kisebb-nagyobb túrákat a birtok környékén. Akik két keréken járnák be Villányt, itt találnak térképet a borút kerékpárútjaihoz. A gyalogos útvonalak közül a Szársomlyói Szoborpark - Vylyan Ördögszántotta túrát ajánljuk.

Vylyan Pincészet
Galéria: A szőlőben inni a legjobb: négy belföldi dűlőtúra
(Fotó: 76Pix / Vylyan Pincészet)

Az első állomás a nagyharsányi Szoborpark, ahol érdemes megnézni a kiállítást, melyhez tárlatvezetést is lehet kérni. Majd a Kék túra útvonalon a páratlan panorámájú Szársomlyót megkerülve, a szőlőkön keresztül haladunk tovább, a Fekete-hegyen az erdő alatt pedig már távolról látni a Vylyan Pincészetet. Mivel az útvonal fokozottan védett természeti területen halad, a kirándulókat a Duna-Dráva Nemzeti Park túravezetője kíséri, tőle sok érdekességet meg lehet tudni.

A végállomás a Vylyan Pincészet, a Művészi Hordó szabadtéri kiállítással a parkban, a teraszon borozással és finom falatokkal, valamint pincelátogatással. Ez a túra sem hosszú – mindössze 4-5 kilométer – de a kényelmes, terepviszonyokhoz alkalmas cipőjét azért senki ne hagyja otthon.

Kékfrankos expressz

Hol? Fertő-tó, Soproni borvidék

Mivel? Oldtimer busszal, vagy traktorral

A túra: A Soproni borvidéket kétféle élménytúrán ismerhetik meg az érdeklődők. Az egyik program Kékfrankos Expressz névre hallgat, ennek keretében egy 30 fős oldtimer busszal három soproni pincészetet látogat végig a társaság. Egy nagyüzemi termelőt, egy "öreg rókát" és egy feltörekvő borászt.

Dűlőtúra traktoros segítséggel
Galéria: A szőlőben inni a legjobb: négy belföldi dűlőtúra
(Fotó: Kékfrankos Expressz)

"Három pince, három stílus, de mégis összetéveszthetetlenül Sopron" – írja róla kedvcsinálójában Taschner Tamás idegenvezető. Kiváló, misztikus Sopront bemutató túrájához már nekünk is volt szerencsénk, csak ajánlani tudjuk őt. A Kékfrankos Expressz mellett traktoros dűlőtúrára is be lehet nevezni a Fertő-parton. Mindkét programról, illetve az árakról itt olvashatnak tovább

Terepjárós dűlőtúra és Venyige Spa

Hol? Eger, Egri borvidék

Mivel? Terepjáróval

A túra: Egerben, az Almagyar-Érseki szőlőbirtokon található a dizájnos AÉS Borterasz, Borkemping és Venyige Spa. A birtok, és a Média építészeti díjával is kitüntetett szállás- és vendéglátóhely Csutorás Ferenc borász, Mészáros Péter grafikus és Csernus Imre pszichiáter közös szerelemgyereke.

Venyige Spa
Galéria: A szőlőben inni a legjobb: négy belföldi dűlőtúra
(Fotó: Lukacs David / Lelkifröccs)

A kempingben sátorban, lakóautóban és stílusos kisházban is lehet aludni, a szálláshelyek mellett borterasz és kültéri medence is van. A birtok terepjárós dűlőtúráján az Egri történelmi borvidék legszebb tájait fedezhetjük fel. Az út porát Pajdoson és a Síkhegyen dűlőborokkal öblíthetjük le.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek