Minden túraútvonal járható Dobogókőn

Minden túraútvonal járható Dobogókőn

 

Újra használhatják a kirándulók a Visegrádi-hegység egyik legnépszerűbb túraútvonalát, a Thirring-körutat, így az enyhe időjárás beköszöntével már az összes Dobogókőről elérhető útvonal látogatható - áll a Pilisi Parkerdő közleményében.

Fotó: szabalaca67 / Indafotó

A parkerdő munkatársai összesen mintegy 500 kilométer turistautat mentesítettek a december eleji jégkártól, zömében még a tél folyamán. A legtöbb helyen néhány hét alatt sikerült felszámolni a károkat, azonban a Dobogókőhöz csatlakozó Thirring-körút helyreállítását a jelentős károsodás, az időjárási tényezők és a nehéz megközelíthetőség miatt tavaszra kellett ütemezni.

Ezen a turistaúton nem csak nagyszámú kidőlt, illetve több helyen fennakadt, veszélyes fát kellett eltakarítani, hanem a kifordult, méretes gyökértányérok miatt az ösvény nyomvonalának helyreállítására is szükség volt. Az előmunkálatokat, mint például a veszélyelhárítást és a földön fekvő fák feldarabolását, korábban elvégezték.

Az erdészet munkáját ápr. 25-én a Magyar Turista Egyesület harminc önkéntese is segítette. A nyomvonal helyreállítása után a segítők átvághatták a lezárást jelző sárga szalagot.

A Thirring–körút bejárását gyakorlott túrázóknak ajánlják, a jégkárral érintett erdőkben a turistautakról letérni továbbra is veszélyes és tilos! A vadregényes útvonal menti kirándulások során, hatalmas méretű sziklaformációkkal (Thirring-szikla, Palócz-Peitler-szikla, Eötvös-szikla) találkozhatunk. A pilisi legendakörhöz szorosan hozzátartoznak ezek titokzatos sziklák, melyek eredetére nincs egyértelmű magyarázat. A hivatalos, tudományos indoklás szerint ezek vulkanikus eredetű kövek, mások szerint egykori erődítmények nyomait őrzik. Úgy tartják, a lepusztult falmaradványok és sáncok a korai középkorból, a népvándorlás korából, esetleg még régebbről származnak, de források és módszeres ásatások hiányában tág tere nyílik a fantáziának.

A Dobogókőről, a Makovecz Zsindelyes Vendégháztól induló 2,5 kilométer hosszú, 160 méteres szintemelkedésű – bár egyes részein meglehetősen meredek – körút másfél óra alatt bejárható. Az útvonalról pazar kilátás nyílik a Dunára és a Rám-hegyre is. A körút gyermekek számára szülői segédlettel járható, a kicsikre azonban érdemes figyelni, az útvonal közelében ugyanis több veszélyes sziklameredély található - áll a parkerdő figyelmeztetésében.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Ideiglenes lezárásokra kell számítani a pilisi parkerdőben 
Aki gombászni indul, mindenképp ellenőrizze a Pilisi Parkerdő weboldalán, hogy hol tilos és veszélyes letérni az útról!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek