Túrázzon az Alpokban a 20-schillinges panorámáért!

Több mint 250 kirándulóhely, családoknak vagy baráti társaságoknak, egy napra vagy egy hétre. Alsó-Ausztria ezen a tavaszon ezekkel a szavakkal hívja a túrázókat az Alpok csúcsai közé, szédítő kilátókba és a 20-schillinges panoráma látványáért.

 

A gazdag kulturális örökséggel rendelkező vidéken szinte az összes alpesi tájegység megtalálható, számos túraútvonal csábít kirándulásra, a kilátópontokról pedig tiszta időben akár 280 kilométerre is ellátni - írja közleményében a Bécsi Alpok területére túrákat szervező osztrák turisztikai hivatal.

Fotó: Franz Zwickl / Wieneralpen.at

 Extrém kilátóktól a "20-Schillinges panorámáig"

Ideális túrázó helyszín a Bécsi Alpok vonulatának olyan részei, mint a dombos Bucklige Welt Bécsújhely szomszédságában a Wechsel hegység lankái, a nyáron is népszerű Semmering csúcsa - az UNESCO világörökség részét képező - Semmering vasúttal, vagy a Rax és a Schneeberg alpesi csúcsai. De hasonlóan hangulatos hely a Hohe Wand természeti park is, amely számtalan látnivalót kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Itt található a Skywalk nevű kilátóterasz és kilátótorony is, de a sziklás ösvények és egy kisebb állatkert mellett a bátrabbak tandemugrással is próbálkozhatnak.

A Bécsi Alpenbogen hegyvonulatát egy összefüggő, 300 km hosszú, 19 szakaszból álló túraútvonal köti össze, amelyek között mindenki megtalálja a kedvére valót a kényelmestől a nehezebb szakaszokig. Újonnan kialakított, pihenési lehetőséggel ellátott kiindulópontok jelzik az etapok kezdetét és végét, ahol egy térkép tájékoztat az útvonal részleteiről, a további lehetséges túrákról, és a környékbeli kirándulási célpontokról.

Fotó: Michael Liebert / Wieneralpen.at

 A túraútvonalak mentén kilátóhelyek gondoskodnak arról, hogy a kirándulók élvezhessék a bécsi „házi hegyekre" táruló látványt. Egyedi perspektívát kínál a Wiener Alpen Viewer: a különleges, tükrözött távcső új fényben tünteti fel a Bécsi Alpok vonulatát, melyet gyakran a végtelenbe szárnyaló tekintet paradicsomának neveznek.

Az egyik legkedveltebb kilátópont a Semmeringen az úgynevezett „20-Schillinges panoráma". 1968-ban nevezték el így, mivel pontosan ez a kép díszítette a 20 Schillinges papírpénz egyik oldalát. Hosszú éveken át a papírpénz egy technikai mesterműre, a Semmering vasútra hívta fel a figyelmet. 1854-ben, ez az első normál nyomtávú vasút volt Európában, amely az Alpok hágóin keresztül vezetett. A Semmering útvonal 15 alagúton, 16 viadukton és több mint 100 kőhídon vezet keresztül. 1998-ban a Semmering vasutat és a környező tájat az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A kirándulóknak az ingyenesen letölthető Wiener Alpen applikáció is segít megtalálni a legjobb útvonalakat, éttermeket, fogadókat és szálláslehetőségeket.

Szezon-nyitó események:
Május 9: Túrázók szezon-nyitója Semmering-ben
A hagyományoknak megfelelően, a túra a 20-schilinges panorámától indul. Helyszín: Semmering, Bahnwanderweg.

Június 13: Schwaigen – Reigen
A program: Egy nap alatt több száz zenész és néptáncos foglalja el a legelőt. Helyszín: Almhütten am Wechsel.
Június 20: Nyárindító Schneeberg-ben
Reggel 9-től minden faluház kinyit, a zene és a stamperlik köré épül minden program. Helyszín:Talstation der Schneeberg Sesselbahn (Losenheim)
További információ: Wiener Alpen in Niederésterreich Tourismus

 

 

Fotó: Franz Zwickl / Wieneralpen.at

 Wienerbruck – a mariazelli kisvasút hegyi útvonalán lélegzetelállító kilátás tárul elénk a
wienerbrucki, Ötscher bázisú nemzeti park felé. Innen indul a keleti Alpok egyik legszebb hegyi
kirándulása, az Ötscher szurdokban. A nemzeti park túravezetői egy rövid bemutató túrára kísérik a látogatókat az újonnan elkészült Ötscher bázis körül.

Neubruck – az itt található Töpper-kastélyban az Alpok és a regionális nyersanyagok, elsősorban a vas-kitermelés áll a központban. A múlt, jelen és jövő műszaki, gazdasági és természettudományos felfedezéseibe és fejlesztéseibe nyerhet betekintést a túrázó.

Frankenfels-Laubenbachmühle – A mariazelli kisvasút különleges faszerkezetű, új üzemi
központjában az Ötscher térségének hagyományos mindennapjai kelnek életre. Aki ide ellátogat, az elmerülhet a protestáns favágók életében, zarándokolhat a mariazelli útvonalon, megismerheti az Alpokalja mezőgazdasági hasznosítását, miközben azt is megtudja, hogy miért lát jobban Puchenstubenben akkor, ha sötét van. A térségből az egész Alpok vonulatára rálátni, a túra alatt egy teljesen új szemléletet ismerhetünk meg a hegyi életről. További információ: itt.

Mostviertel – a mély völgyek és a fennkölt magasságok helyszíne. Az 1893 méter magas Ötscher a Bécstől 120 km-re található Mostviertel jelképe, amelynek mészkő szikláit kis patakok és folyamok vájták évszázadokon keresztül, és formáztak mély szurdokokat, bizarr sziklaformációkat és lélegzetelállítóan szép vízeséseket. Az erre a helyszínre tartóknak érdemes a Wilde Wunder Card-ot kiváltaniuk, amellyel ingyen látogathatják Mostviertel strandjait, lovas központjait, a hegyi vasútat, és még számos sport és szabadidős programot. A kártya automatikusan mindenkinek jár, aki egy estét eltölt valamely Wilde Wunder Card vendéglátónál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek