Itt a medvehagyma-szezon - tuti tippek az erdészettől

Itt a medvehagyma-szezon – tuti tippek az erdészettől

Kora tavasszal hajt a gasztronómiában sokoldalúan felhasználható, népszerű erdei hagymás növény: a medvehagyma. A Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében több hasznos tippet is találtunk azoknak, akik a hétvégét medvehagyma-gyűjtéssel szeretnék tölteni:


• Saját fogyasztásra napi maximum 2 kilogramm medvehagymát lehet gyűjteni állami erdőterületen.

• Árusításhoz, még akkor is, ha 2 kilogramm alatti mennyiséget szeretnénk szedni, a terület kezelőjének engedélyét kell kérni.

• Gyűjtés közben ne térjünk le messzire a turistautakról, figyeljük, hova lépünk, ne tapossuk le a növényeket!

• Fokozottan védett vagy jégkárral érintett területen ne térjünk le a turistautakról!

• A növények frissen kihajtott leveleit szedjük le, semmiképpen ne vigyük haza gyökerestől a növényt! Egyrészt ezzel károsítjuk a természetet, másrészt a megváltozott klimatikus viszonyok miatt a medvehagyma nem marad meg a kertünkben.

• A medvehagyma levele összetéveszthető a később virágzó, de súlyosan mérgező gyöngyvirág levelével. A különbség a kettő között az, hogy a gyöngyvirág levelének nincs hagymaillata. Legyünk körültekintők!


Ugyan a jótanácsokat küldő Pilis Parkerdő Zrt. területén tömegesen csak a Gerecse térségében fordul elő a medvehagyma, hazánkban máshol is lehet szedni: a legtöbbet a Mecsek és a Zselic erdeiben találhatjuk belőle.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek