» Túra

Ürülék hegyek a Mount Everesten

| | Nem érkezett még hozzászólás

Problémává váltak a hegymászók által a Mount Everesten hagyott emberi anyagcseretermékek, a helyzet a környezet elszennyeződésével és betegségek terjedésével fenyeget - írja az MTI.

Az a több mint hétszáz hegymászó és kísérő, aki majdnem két hónapot tölt szezononként a világ legmagasabb hegycsúcsának lejtőin, nagy mennyiségű ürüléket és vizeletet hagy maga után, és ezzel a problémával eddig senki nem foglalkozott - hívta fel a figyelmet a nepáli alpinisták egyesületének vezetője, majd felszólította a kormányt, kötelezze a hegymászókat olyan megoldások alkalmazására, amelyek megőrzik a hegy tisztaságát. A héten kezdődött és május végéig tartó idei szezonban is alpinisták százai próbálnak meg feljutni a 8850 méter magas hegycsúcsra. A tavalyi szezont lefújták, miután áprilisban tizenhet serpa vesztette életét egy lavinában.

A Mount Everest
A Mount EverestFotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

A csúcshódításra induló hegymászók heteket töltenek akklimatizálódással az 5300 méteren fekvő bázistábor és a 8850 méteres csúcs közötti négy táborban, amelyek rendelkeznek néhány létfontosságú berendezéssel, de nincsenek felszerelve illemhellyel. A hegymászók vécéként rendszerint hóba vájt gödröket használnak, amelyekben aztán ott marad az ürülék, ami évek óta gyűlik már a négy tábor körül.

A bázistáborban, ahol több hordár, szakács és kisegítő dolgozik a mászószezonban, vannak speciális tartályokkal felszerelt toalettsátrak, a megtelt tartályokat pedig leviszik alacsonyabban fekvő területekre, ahol megfelelő módon ártalmatlanítják őket. Akadnak olyan hegymászók is, akik hordozható toalettzacskókat visznek magukkal, és azokat használják a magasabban fekvő táborokban.

A nepáli kormány mindeddig nem foglalkozott az emberi ürülék problémájával, Pusta Raj Katuwal, a hegymászási hivatal vezetője azonban bejelentette, hogy a mostani szezontól az alaptáborban állomásozó hatóságok jobban fognak figyelni a hulladékra is. A katmandui kormány tavaly egyébként már előírta, hogy minden hegymászó hozzon le magával legalább 8 kilogramm szemetet, annyit, amennyit útja során egy csúcshódító a becslések szerint hátrahagy. Aki megszegi az előírásokat, elveszíti a négyezer dolláros letétet.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.