» Túra

Télen is vannak aktív kullancsok

| | Nem érkezett még hozzászólás
Igaz vagy csak városi legenda, hogy télen is meg lehet fertőződni kullancs által terjesztett betegségekkel Magyarországon? - tettük fel a kérdést szakembereknek. Válaszaik szerint a mind enyhébb telek miatt igaz a hír, de a megbetegedéshez egy jó adag pechre is szükség van.

"Igaz, hogy télen is vannak kullancsok, mert csak a talaj menti fagyok pusztítják őket, de 1986-óta ilyen tél nem volt" - válaszolta kérdésünkre dr. Kapiller Zoltán, lézergyógyász-állatorvos, aki egyéb érdemei mellett találmányáért, a Kullancs-eltávolító kanálért 15 évvel ezelőtt jelentős díjakat kapott. 

Az enyhe telek miatt a kullancsok tehát télen aktívabbak, mint a korábbi hidegebb teleken. "Az elmúlt négy évben minden télen vannak frissen fertőződött betegeink, korábban ez nem fordult elő" - mondta a Travelónak dr. Lakos András, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője. 

Hó tetején sétáló kullancs
Hó tetején sétáló kullancsFotó: Southern Maine Mosquito Squad

Sok kullancsfaj létezik, és messze nem mindegyik terjeszt az emberre nézve fertőző betegségeket. "Nálunk is él olyan, ami sétál a hó tetején, de ez nem veszélyes az emberekre. A Lyme borreliosist és a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást hordozó kullancsok például télen nem aktívak" - nyugtat meg némiképp Lakos doktor. Ugyanakkor annak, aki már megfertőződött, ez aligha jelent vigaszt. 

Télen az emberi test nagy része fedett, a kullancs pedig a vastag ruhán nem tudja magát átverekedni, ellenben a ruha nyílásain; az ujjon, galléron, száron be tud mászni. A legtöbb kutya pedig - nagyon helyesen - télen is fedetlen, a kutyák (és a macskák is) pedig évszaktól függetlenül nagy kullancsgyűjtők, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni házi állataink szőrzetét.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy kell-e védenie magát az embernek a téli kullancs ellen vagy sem: van, aki szerint a kockázat kicsi, más szakember azt javasolja, hogy ilyenkor is fújjuk csak be fedetlen testrészeinket.

Fotó: constanceeliot / Indafotó

És hol kell kullanccsal számolnunk? Sajnos a kullancsok egész Magyarországon otthon érzik magukat, de különösen a hegyvidékeken terjedtek el. Kapiller doktor szerint ma már csak az intenzív mezőgazdasági területek kullancsmentesek, azok is csak viszonylag.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
13 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
14 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.