» Túra

Szombattól tavaszig zárva lesz a Tátra egy jó része

| | Nem érkezett még hozzászólás
Főleg az állatok védelmében zárják le minden télen a Tátra egy jelentős részét, de az intézkedéssel a turisták biztonságát is szavatolják. A legtöbb menedékház ugyanakkor télen is látogatható.

November 1-től a Magas-, a Bélai- és a Liptói-Tátra turistaútjain téli zárlat lép kezdődik. Ez azt jelenti, hogy november 1. és június 15. között a Tátra szlovák oldalának völgyeiben a turisták csak a menedékházakig közlekedhetnek. A zárlat idején csak a síalpinisták, a természetvédők és a hegymászók mozoghatnak a lezárt területeken, a TANAP látogatási rendjében írtak figyelembe vételével – írja a magas-tatra.info nevű oldal.

A Lomnici-csúcs, a Tátra második legmagasabb csúcsa télen
A Lomnici-csúcs, a Tátra második legmagasabb csúcsa télenFotó: Scheirich László

A menedékházak – a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével – természetesen továbbra is várják a turistákat, a magashegyi túrázóknak azonban ajánlott a hágóvas, jégcsákány vagy síbot, és még alacsonyabb magasságokban is megfelelően meleg ruházat használata.  

A téli zárlatot – amely összesen mintegy 230 kilométernyi jelzett turistautat érint – a TANAP az 1980/1981-es téli szezonban vezette be, elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében. A turisták nyári rohama után a természetnek is szüksége van a pihenésre, ráadásul ebben az időszakban kezdődik a zergék párzási időszaka, a mormoták pedig az áttelelésre készülnek - írja az oldal. Tavasszal kelnek ki a kőszáli sas és a vándorsólyom fiókái, akkor születnek a zergegidák, és ugyancsak tavasszal ássák ki magukat a mormoták. A lezárások másik jelentős szempontja a turisták testi épségének megvédése a téli körülmények között (bár nem sokan tudják, már az Alacsony-Tátrában is előfordulhatnak lavinák).

November elejétől a hegymászók mozgása is korlátozva van a magasabb régiókban, ők december 21. és április 15. között hódolhatnak ismét szenvedélyüknek, de ekkor is csak szervezett hegymászás vagy síalpinizmus keretében. Azok, akik figyelmen kívül hagyják a szezonális zárlat alá eső turistautak látogatási tilalmát, nem csak figyelmeztetésre, hanem akár 66 eurónyi helyszíni bírságra is számíthatnak.

Minderről és a korlátozott szakaszokról a magas-tatra.infón olvashat bővebben.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
4 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.