» Túra

Megjelent a Karancs-Medves vidékének túrakalauza

| | Nem érkezett még hozzászólás
a Túrakalauz jelent meg a Karancs-Medves vidékéről. Szepessy Gábor panorámarajzokkal, térképvázlatokkal, túrametszetekkel és fényképekkel ellátott kalauza részletes túraleírásokkal mutatja be a Salgótarján környéki és Szlovákiába irányuló kirándulási lehetőségeket, a hegyikerékpáros útvonalakat, a nevezetességeket.

A nógrádi Völgyvárost körülölelő hegykoszorú hazánk bármely szegletének szépségével felveszi a versenyt. A Karancs monumentális tömbje, az égbetörő vulkáni kúpok, valamint a Medves bazaltplatója változatos, egyedi arculatot kölcsönöznek a vidéknek. Salgótarján környéke számtalan kirándulási lehetőséget tartogat a természetjárók számára (...). A tájegységet északról lezáró államhatár jelképessé vált, s ma már könnyedén felfedezhetjük túloldalának páratlan értékeit - írja előszavában Szepessy Gábor.

A Karancs és a Medves vidékének első részletes kalauzát 1929-ben Dornyay Béla jelentette meg magánkiadásban. Ezt követte 1964-ben a Veres Mihály szerkesztésében, s a Sport Kiadó gondozásában életre hívott országos terjesztésű útikönyv. A millecentenárium évében, 1996-ban Gubola István irányításával született ugyan egy Salgótarjánt és környékét bemutató túrakalauz, azonban a színvonalas kiadvány nem jutott el az ország más tájaira.

Ezt az űrt betöltve, éppen fél évszázaddal az első országos kiadású útikönyv megjelenése után, a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet létrehozásának 25. évfordulóján, a természetjárók körében jól ismert Kornétás Kiadó Kft. gondozásában új túrakalauzt vehetnek kezükbe a térséget felfedezni kívánó turisták - írja szerző.

A 246 oldalas kötet természeti és történeti képet ír le a térségről, gyakorlati tudnivalókat ad a közlekedésről, szállásról, múzeumokról, a túraútvonalaknál feltünteti a jelzést, a távolságot, a szintemelkedést és a menetidőt is, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.