Negyvenkét napra rövidítené a Mount Everest megmászását egy hegyi vezető

A korábbiaknál gyorsabb, 42 nap alatt teljesíthető csúcshódítást ígér a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre (Csomolungma) egy brit hegyi vezető. Van benne mondjuk egy apró trükk és jó drága is.

Adrian Ballinger forradalmasítani akarja a hegymászóturizmust. "A Mount Everest megmászása meggyorsítható. Lerövidíthető az alaptáborban töltött idő és elkerülhető a csúcson a sorban állás" - véli a hegymászó. 

Fotó: Bradley Jackson / Europress / Getty

 Bár a Ballinger-féle gyorsított csúcsmászás 60 ezer euróba (mintegy 19 millió forintba), tehát csaknem kétszer annyiba kerül, mint a klasszikus csúcshódító hegymászás, az így útnak indulók az ígéret szerint 42 nap alatt feljuthatnak a Mount Everestre - írja az MTI.

Hogy a különösen gyors mászásra felkészüljenek, Ballinger tervei alapján a mászóknak az expedíció előtt nyolc hétig egy alacsony nyomású speciális sátorban kell aludniuk. Testük így hozzászokik a nagy magassághoz és a ritka levegőhöz. „Az emberek jobb formában lesznek és nem kell két hónapon át fel-le mászniuk a hegyen, hogy hozzászokjanak a magaslati levegőhöz" – mondta erről a hegyi vezető.

Fotó: Andrew Bardon / Europress / Getty

 A kutatók azonban bizalmatlanok a tervvel szemben. Gregoire Millet, a Lausanne-i Egyetem Sporttudományi Intézetének igazgatója szerint az ilyen különleges nyomású sátrak előnyei korlátozottak. Véleménye szerint mindig jobb a körülményekhez a valódi magasságban hozzászokni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek