» Túra

Leaszfaltozták a Madarasi Hargitára vezető utat

| | Nem érkezett még hozzászólás
E héttől aszfaltos úton közelíthető meg a székelyföldi Hargita hegység legmagasabb csúcsa, az 1801 méter magas Madarasi Hargita. A környék kedvelt célpontja a Magyarországról érkező turistáknak.

A Zetelaka községhez tartozó Ivó településtől a hegycsúcs közelében levő üdülőtelepig vezető útszakaszt Zetelaka község önkormányzata aszfaltoztatta le.

Nagy Attila, Zetelaka RMDSZ-es polgármestere az MTI-nek pénteken elmondta, a romániai vidékfejlesztési program keretében sikerült 1,5 millió eurónak megfelelő összeget (470 millió forint) szerezniük az út leaszfaltozásához, és egy másik, makadámburkolatú erdei út felújításához. A Madarasi Hargitára vezető út közel hét kilométeren kapott négy méter széles aszfaltburkolatot. Az úton kétszázméterenként építettek kitérőket, ahol a szembejövő nehéz járművek is el tudják kerülni egymást.

A polgármester elmondta, a zeteváraljai letérőtől a Madarasi Hargitáig vezető mintegy 17 kilométeres útszakasznak csak az Ivóig vezető első szakasza minősül közútnak. A felső szakasz erdei út besorolású, és a biztosító nem fizeti a kárt, ha ezen a szakaszon baleset történik. Megjegyezte, az útvonalon Ivó határában még mindig maradt egy három kilométeres szakasz, amelyik csak bitumenes tört kő burkolatú. Ezt azért nem lehetett egyelőre leaszfaltozni, mert erre egy másik pályázat keretében nyert korábban támogatást a község, és szabálytalan lett volna ugyanarra a szakaszra újabb pályázati kérelmet benyújtani.

Magyari Tekla, a Madarasi Hargita síközpont szóvivője az MTI-nek elmondta, a héten már autóbuszok is feljutottak az üdülőtelepre. Korábban csak traktorokkal, és terepjárókkal volt járható az út. Személygépkocsik csak kedvező útviszonyok esetén juthattak fel a hegyre. Hozzátette, az üdülőtelep tucatnyi panziójában máris érzékelhető a turisták számának a növekedése.

A szóvivő hozzátette, ha a villanyt is sikerül felvezetni a hegyre, minden adott lesz ahhoz, hogy nagyobb léptékű fejlődés induljon az üdülőtelepen. Jelenleg generátorok fejlesztik az áramot a Madarasi Hargita létesítményeiben.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
6 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.