Gleccservizet nyakaltunk, középkori hídon sétáltunk

Svájc legszebb hídjai 1. A Luzernről készülő turistafotók és képeslapok 99 százaléka a Kapellbrückét, a város híres fahídját ábrázolja. Bár az idő vasfoga - és az emberi gondatlanság - sem kímélte a hidat, a mai napig különleges hangulata van innen megközelíteni a luzerni óvárost.

Kedvenc svájci tavaink után a nagy vízfelületek fölött átívelő izgalmas hidakkal foglalkozunk. Elsőként a Vierwaldstatti-tavat Luzernnél elhagyó Reuss-folyón található Kapellbrückével ismerkedhetnek meg.

Turistacsoport az ikonikus hídnál
Galéria: Kapellbrucke
Fotó: Education Images / Europress / Getty

Párizsban mindenki az Eiffel-tornyot keresi, Londonban a Big Bent kell azonnal letudni, Luzernben pedig ha csak átutazóban járunk is, a Kapellbrückéről mindenképpen lőni kell pár fotót. (Írják csak be a Google képkeresőjébe Luzern nevét, a képek döntő többsége a hidat fogja ábrázolni – a hattyúk és a naplemente jelenléte opcionális.)

A város jelképének számító, 204 méteres fedett fahidat 1365-ben adták át, ezzel Európa legrégebbi, és második leghosszabb ilyen típusú hídja. 1993-ban titokzatos tűzvész pusztított itt, de erre ma már csak a híd belső részén futó, háromszög alakú középkori festmények közötti hézagok emlékeztetnek. Szerencsére azért nem mindegyik veszett oda, így van miben gyönyörködni, ahogyan az óváros felé tartunk a hídon.

A festett képek funkciója egyébként az volt, hogy a városba érkező vándorokkal, kereskedőkkel megismertesse a hely történetét. Maga a híd és a torony pedig a város védelmi vonalának részét képezte, ezért a torony oldalán magasabbak a korlátok.

A tetőszerkezet festményeket rejt
Galéria: Kapellbrucke
Fotó: Olaf Protze / Europress / Getty

A hídon átsétálva a Kapellplatzon találjuk magunkat, ahol a színes szökőkút vizéből frissülhetünk fel. Ha erre járnak, hozzanak poharat magukkal, a víz jéghideg és kristálytiszta, egyenesen a gleccserekből érkezik vezetékeken át a város kútjaiba. A tér másik nevezetessége, hogy itt szoktak gyülekezni a luzerni farsang színes jelmezekbe öltözött résztvevői, állítólag hatalmas a buli ilyenkor.

Többet szeretne tudni Luzernről? Korábbi élménybeszámolónkért ide kattintson.

Újságírónk a Svájci Idegenforgalmi Hivatal sajtóútján jutott el Luzernbe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek