» Túra

Pénz, siker, csillogás a Genfi-tó partján

Svájc legszebb tavainak nyomában 2.

| | Nem érkezett még hozzászólás
A környéken olyan hírességek laktak egykor, mint Jean-Jacques Rousseau, Charlie Chaplin, vagy éppen Freddie Mercury. Elegáns grand hotelek, tarka virágágyások és egy fantasztikus borvidék - ez mind a Genfi-tó. Svájc legszebb tavainak nyomában, második rész.

A Genfi-tó Közép-Európa második legnagyobb édesvizű tava (az első természetesen a mi Balatonunk), partján olyan nagyszerű települések találhatók, mint Genf, Lausanne vagy éppen Montreux. A mi kedvencünk egyértelműen ez utóbbi: Lausanne-ból hajóval közelítettük meg Montreux-t, a kikötőben gyönyörűen gondozott pázsit, tarka virágok fogadtak, a promenádot elegáns grand hotelek szegélyezték – nem volt nehéz szerelembe esni a környékkel.

A tó környéke tele van történelmi sztorikkal és popkulturális utalásokkal. A Genfi-tó partján gyilkolták meg Erzsébet magyar királynét 1898-ban, a Chillon-i kastély Lord Byront ihlette alkotásra, a Montreux-i korzón Freddie Mercury szobra várja a sétálókat. A világhírű Montreux Jazz fesztivál belépős koncertjeit pedig abban a koncert- és kongresszusi központban tartják, aminek elődje 1971. december 4-én leégett egy Frank Zappa koncert alatt. Ez az esemény ihlette a Deep Purple Smoke On The Water című számát. Igen, a címben szereplő vízfelület a Genfi-tavat jelenti.

Érdemes még meglátogatni a tó partján, Vevey és Lausanne között elterülő, Lavaux nevű bortermő vidék világörökség részét képező szőlőtőkéit is. Bár mi ottjártunkkor csak a vonat ablakából láttuk Vevey-t, aki több időt tölt a környéken, érdemes ezt a várost is meglátogatnia, itt élt Charlie Chaplin, Jean-Jacques Rousseau, és itt van a Nestlé központja is. Mi azonban Epesses-nél szálltunk le a vonatról, majd a településre felbaktatva egy csodás panorámájú kertben kóstoltunk saszla szőlőből készülő helyi borokat.

A teraszosan elhelyezkedő szőlőt kézzel művelik meg, mert gépekkel nem férnek hozzá a tőkékhez, így a bor ára is drágább, 15 euró körül van egy palack. Bár nagyon üdítő, friss, zamatos borokat készítenek erre, amiket érdemes megkóstolni, a hazai boltok polcain ne nagyon keressék: csupán két százalékot exportálnak. Még mindig nem volt elég a környékből? Lausanne és Montreux látnivalóit bemutató cikkünkért ide kattintsanak.

Újságírónk a Svájci Idegenforgalmi Hivatal sajtóútján jutott el a Genfi-tóhoz.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
1 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.