Moziból alakították ki a világ egyik legnagyobb, most nyíló planetáriumát

A nyugati félteke legnagyobb planetáriuma nyitja meg a kapuit szombaton az amerikai New Jersey állambeli Jersey Cityben - írja az MTI. Az üzemeltető Liberty Science Center közlése szerint a Jennifer Chalsty Planetáriumnál mindössze három nagyobb ilyen típusú intézmény létezik a világon: kettő Japánban és egy Kínában.

Forrás: Liberty Science Center

A planetárium kupolájának átmérője 27 méter, maga az épület nagyjából 18 méter magas. A félgömb alakú kupolába tíz projektorral vetítik ki a csillagos égboltot. "A nyugati világ bármely másik planetáriuma beférne ide" - mondta Paul Hoffman, az évente nagyjából 650 ezer látogatót vonzó Liberty Science Center elnöke. Hozzátette: "a látogatók keresztülrepülhetnek a világegyetemen, megtapasztalhatják a világűr kiterjedését, szemügyre vehetik a bolygók felszínét, aszteroidamezőkön vághatnak keresztül és filmeket is nézhetnek".

A planetáriumot egy korábbi Imax-moziból alakították ki a Liberty Science Center tanácsadó testületi tagjának, Jennifer Chalstynak az 5 millió dolláros felajánlása révén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek