Kikotorják a tavat, amit a szerencsehozó idős teknős miatt látogattak

Kikotorják és megtisztítják a híres hanoi Hoen-Kiem-tavat, a tavaly elpusztult több mint százéves legendás teknős, Cu Ra egykori otthonát - írja az MTI.

Forrás: Thành viên:DHN / Wikipedia

A vietnami főváros tava egykor turistalátványosság volt, mára azonban vize olyannyira beszennyeződött, hogy szinte semmi nem marad életben benne. Februárig mintegy 57 ezer köbméter sarat fognak eltávolítani fenekéről. A munkálatok még novemberben megkezdődnek, a tóban élő halak és teknősök megmentése várhatóan átszámítva egymillió euróba fog kerülni.

A tó legendás lakója, Cu Rua - a név jelentése dédnagypapa, holott az állat nőstény - 2016 novemberében pusztult el, halála megrázta a vietnamiakat, akik szerencsehozóként tekintettek az igen ritkán látható matuzsálemre. Elpusztulása előtt csaknem egy évvel látták utoljára felbukkanni a tó vizéből.

A legenda szerint a XV. században egy Kína ellen folytatott sikeres háború után találkozott a tóbeli élőlénnyel Le Loi király, aki neki adta mágikus kardját, az állat pedig magával vitte azt a tóba. Cu Ruára az állat megtestesítőjeként tekintettek. A feltételezések szerint a teknős faja (Rafetus Swinhoei) utolsó négy példányának egyike. Akadnak azonban vietnami kutatók, akik szerint Cu Rua önálló fajt - Rafetus Leloii - képviselt, amely vele együtt kihalt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek