» Távol

Delhiben olyan sűrű a szmog, hogy légitársaságok törlik járataikat

| | Nem érkezett még hozzászólás

Az indiai fővárost, Új-delhit is magában foglaló metropoliszban továbbra is nagyon erős szmog van, helyenként a hivatalos légszennyezettségi index legmagasabb fokát, az 500-at is meghaladja a levegőben előforduló, egészségre káros szennyezőanyagok aránya – írta az MTI.

Fotó: Mark Danielson / Flickr.com

Vasárnapig szünetelt a tanítás az iskolákban – az indiai fővárosban összesen hatezer iskola van. Mivel a helyzet nem javul, a United Airlines törölte minden Delhibe induló járatát – írja a Travel and Leisure. Az egy dolog ugyanis, hogy a légszennyezettség mértéke meghaladja az egészségügyi határértéket, de a rendkívül rossz látási viszonyok a pilóták dolgát is megnehezítik. Vasárnap ez a érték 721 volt, miközben már 300-as érték is egészségre károsnak számít.

Delhi levegője hagyományosan rossz, ezért a fővárosi közigazgatási terület vezetése az utóbbi években több intézkedést hozott a légszennyezettség enyhítésére. Egyebek mellett korlátozták a gépkocsik használatát, és díjfizetési kötelezettséget vezettek be a városon áthajtó teherautósokkal szemben, de ezek a lépések kevés eredményt hoztak. Narendra Modi indiai kormányfő is felszólította Delhi és a környező észak-indiai államok vezetőit, hogy azonnal találjanak valamilyen megoldást a veszélyes méreteket öltő légszennyezettség problémájára, vessenek be akár helikoptereket is, amelyekből vizet fecskendeznének a városra.

Sokat segítene, ha a hatóságok betiltanák a tarlóégetést, amelynek bevett gyakorlata a főváros környéki földeken jelentős mértékben rontja a levegő minőségét.

Tavaly novemberben is erős szmog sújtotta Delhit: akkor 20 éve nem látott méreteket öltött a légszennyezettség, több ezren betegedtek meg és tömegesen vásárolták az emberek a védőmaszkokat.

Többen bírálják a hatóságokat amiatt, hogy késlekednek a strukturális változtatások bevezetésével, amelyek nélkül a sürgősségi intézkedések hatása csak korlátozott marad. A szmog tartós csökkentéséhez hosszú távú intézkedések kellenek, fejleszteni kellene a tömegközlekedést és be kellene tiltani a levegőt súlyosan szennyező ipari tüzelőanyagok használatát.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Csússzon a télből a nyárba! Ha hóember helyett homokvárat építene kattintson és szemezgessen ajánlataink közül.

wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
7 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
7 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
15 napja
Lacko26 új galériát hozott létre
US Route 1
16 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.