Szódás ivókutakat állítanak fel Párizsban

 



Párizs: a fények és a szerelem városa... és a szódás ivókutaké? Igen, úgy tűnik, a városvezetés szerint a sima ivóvíz már annyira nem sikk, hogy inkább buborékos változattal töltik majd fel az ivókutakat a városban – írja a Condé Nast Traveler.

Művészi szépségű ivókút Párizs egyik legismertebb könyvesboltja, a Shakespeare and Company előtt

Fotó: Eric Parker / Flickr.com


A fountain pétillante, ahogy a helyiek nevezik, valójában nem újdonság: szódás ivókutak már 2010 óta előfordulnak itt-ott a városban, a múlt hónapban azonban döntés született arról, hogy a cél minden kerületnek saját buborékos kutat adni, így a lakóknak többé már nem kell sima vízzel beérniük.

A kezdeményezés abból indult ki, hogy a párizsiak nem isznak eleget, és hogy sokan nyilatkoztak úgy: a szénsavasat szívesebben fogyasztják, mint a simát. A tervezett kutak ráadásul nem csupán tökéletesen hűtött buborékos vizet lövellnek majd ki, hanem környezetvédelmi célokat is szolgálnak. A számítások szerint ugyanis a párizsi lakosok évi átlagban 150 liter vizet isznak, és ezzel a megoldással az ebből származó műanyaghulladékot is mérsékelni szeretnék a döntéshozók. Ha pedig a kutakból buborékos víz jön majd... nos, fogja fel úgy, hogy a Luxembourg Kertben elköltött piknikjéhez ingyen jár a Perrier-utánzat.

Bár a jelenleg is működő ivókutakat elég rossz bőrben találtak, graffitizve és elhanyagoltan, a Condé Nast tesztelői szerint a víz üdítően friss és finom volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek