» Távol

Megtalálták a Mikulás-kultuszt ihlető püspök földi maradványait Törökországban

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Mikulás-kultuszt ihlető Szent Miklós püspök földi maradványait találhatták meg nemrég török régészek egy templom alatt, egy még érintetlen sírban - írja az MTI.

Szent Miklós a hagyomány szerint a harmadik században született a kis-ázsiai Patarában, egy gazdag kereskedőcsaládban. Szüleit kiskorában elvesztette; egyik rokona nevelte fel, majd  ismertette meg a kereszténységgel. Ezután jótékony célokra osztogatta szét örökségét, a hívők pedig megválasztották Müra (ma: Demre) püspökévé. Halála után püspöki székhelyén temették el, de úgy tartják, hogy csontjait később ellopták és a dél-olaszországi Bariba vitték.

Török régészek azonban egy pogány templomot fedeztek fel nemrég a 11. századi Szent Miklós-templom alatt Demrében, és úgy vélik, hogy a föld alatti építmény, pontosabban a még érintetlen sír rejtheti valójában a püspök csontjait. A szakemberek jelenleg azt próbálják kideríteni, miként jussanak le oda a felszíni épület megrongálása nélkül.

Mikulás-ábrázolás Demrében
Mikulás-ábrázolás DemrébenFotó: Wikipedia

A templomot egyébként a felszínen zajló helyreállítási munkálatok közben, a georadaros vizsgálatok során fedezték fel. Egy teljesen ép, érintetlen vallási kegyhelyről van szó, amely ugyanakkor átvészelhetett már egy földrengést - mondta Cemil Karabayram, az antalyai műemlékvédelmi hivatal vezetője. Törökország számára kulturálisan és turisztikai szempontból is fontos a mostani felfedezés - tette hozzá. Nem csoda, hisz a Mikulás - kultusz ihletőjéről beszélünk; feltehetően rengetegen kíváncsiak majd a legendás püspök földi maradványaira. 

Szent Miklós jótékonykodásával vívta ki az emberek tiszteletét és szeretetét, tettei miatt már életében szentnek tartották. Életéről több legenda ismert; nagylelkűségéhez és kedvességéhez fűződő történetek nyomán alakult ki a Mikulás-kultusz, amit mi is ismerünk. A magyar Mikulás elnevezés a Miklós név cseh fordításából eredeztethető, a december 6-i ajándékozás szokása pedig a 19. század közepén érkezett Magyarországra.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
6 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
6 órája
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
5 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.