» Távol

Megnyílt Párizsban az Yves Saint-Laurent múzeum

| | Nem érkezett még hozzászólás

Szeptember 28-án illusztris vendégek, többek között Catherine Deneuve jelenlétében megnyílt az a párizsi múzeum, melyet kizárólag Yves Saint-Laurent zsenijének szenteltek – írja a New York Times.

Az 5 Avenue Marceau
Az 5 Avenue MarceauFotó: Musée Yves Saint Laurent Paris / Facebook

A férfi azonban, aki mindezt megálmodta, már nem lehetett ott a megnyitón: a divatguru özvegye, egyben a divatház korábbi ügyvezető igazgatója, Pierre Bergé szeptember 8-án, 86 éves korában elhunyt. A férfi életének két utolsó nagy projektje ez a múzeum, illetve ennek az október 18-án Marrákesben megnyíló párja volt. Mindkettő megnyitását egy bő évtizednyi előkészület előzte meg.

A párizsi épület, melyben Bergé és Saint-Laurent irodái voltak évtizedek óta, már az elmúlt években is tartott néha időszakos kiállításokat. Saint-Laurent halála után Bergé ráébredt, hogy a látogatók mindennél jobban kíváncsiak a mester kollekcióira, ezért ezeket is ki szerette volna állítani. Kérésére a belső tereket átszabták, így most Yves Saint-Laurent eredeti stúdiója is látogatható vált, ahogyan azok a termek is, ahol a törzsvendégek személyre szabott gardróbjuk bemutatására várva teáztak. 

A bejárás a szalonból indul majd, ahol a 2008-ban elhunyt divatgururól készült fekete-fehér portrék gyűjteménye kapott helyet, egy videóval kiegészítve a mester karrierjéről.

Az összes kollekcióból láthatnak ruhákat az érdeklődők, egészen az 1962-es évadtól kezdve, amikor Yves a Bergé-divatházhoz szegődött. A ruhákat 1964-től mostanáig a harmadik és negyedik, légkondicionált emeleteken őrizték.

A házban azokat a festmények és más műtárgyakat is kiállították, melyek inspirálták a divattervezőt, többek között a képen is látható Mondriant
A házban azokat a festmények és más műtárgyakat is kiállították, melyek inspirálták a divattervezőt, többek között a képen is látható MondriantFotó: Nicolas Mathéus / Facebook / Musée Yves Saint Laurent Paris

A múzeum Párizs belvárosában, az Avenue Marceau 5-ös számú házban található. Mint korábban megírtuk, bármennyire hihetetlen, de Párizsnak még nincs igazi divatmúzeuma, legfeljebb időszakos kiállítások a témában.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
6 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
6 órája
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
5 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.