Vadászgépet "temetnek el" Prága mellett

Vadászgépet "temetnek el" Prága mellett.

Egy szovjet gyártmányú, régi MiG-21 vadászgépet ásnak el a földbe vasárnap a Prága melletti Dolní Brezanyban. Roger Hiorns brit képzőművész Repülőtemetés című performansza a prágai Galéria Rudolfinum megalakulásának századik évfordulóját ünnepli - írja az MTI.

Roger Hiorns installációit és képzőművészeti alkotásait két évvel ezelőtt láthatták az érdeklődők a neves prágai galériában. David Korecky, a Galerie Rudolfinum kurátora szerint akkor állapodtak meg abban, hogy a galéria fennállásának centenáriuma alkalmából Hiorns Prágába jön és eltemeti a cseh hadsereg légierejének kiselejtezett, forgalomból kivont vadászgépét.

Fotó: Bernard Spragg NZ / Flickr

"Hiorns az emberi munka elherdálásának témájával foglalkozik, arra szeretne rámutatni, hogy az ember gyakran fecséreli el tudását és erejét olyan dolgokra, amelyek értelme és jelentősége vitatható" - magyarázta David Korecky, hozzátéve, hogy a szobrászati performansznak társadalomkritikai háttere is van, mert rámutat a féktelen fegyverkezési versenyre.

Az 1971-es gyártmányú szovjet vadászgépet az ELI Beamlines szuperlézerközpont telkén ássák el, helyét - amelyet a jövőben ingyen lehet látogatni - táblával jelölik meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek