» Távol

Koruk illetve súlyuk alapján diszkriminálják a stewardesseket

| | Nem érkezett még hozzászólás

Diszkriminációval vádolja néhány volt légiutas-kísérő egykori munkaadóját, a Malaysia Airlinest. Van, akit a kora, van, akit a súlya miatt bocsátottak el – állítják.

A Telegraph úgy tudja, a maláj légitársaság kifejezetten azért bocsátott el öt légiutas-kísérőt, mert túl idősek. Mindannyian elmúltak ötven évesek, és több mint húsz éve dolgoztak a Kuala Lumpur-i cégnél. A hivatalos magyarázat illetve indoklás az volt, hogy munkájukra nincs tovább szükség. A stewardessek jogait védő malajziai szakszervezet (NUFAM) szerint ez valójában egy diszkriminatív lépés volt, ami nemcsak igazságtalan, de kegyetlen is az utaskísérőkkel szemben amellett, hogy természetesen jogszabályokba ütközik. Sajnos szerintük ez csak a kezdet, és idővel további húsz légiutas-kísérőt bocsáthatnak el ugyanezzel az indokkal, ahogy korábban is küldtek el női munkavállalókat csupán azért, mert beteget jelentettek vagy terhesek lettek - írja az airportal.hu.

A Telegraph felidézett egy másik esetet is, amikor a légitársaság levelet küldött néhány dolgozójának a súlyukkal kapcsolatban, majd felbontották a munkaszerződésüket annak ellenére, hogy ezt a szabályok szerint nem tehették volna meg. A súllyal kapcsolatos elvárások csak a belső, nem publikált eljárásrendjükben szerepeltek, amelyről senki sem tudott – mondta Ismail Nasaruddin, a NUFAM vezetője.

Aki nem elég csinos, annak mennie kell
Aki nem elég csinos, annak mennie kellFotó: Jason D' Great / Flickr

Az erről szóló bizonyítékokat Nasruddin egy sajtótájékoztatón mutatta be. Mint kiderült, a légitársaság azt kifogásolta, hogy  az érintett személyzet egy 18 hónapos fogyókúra ellenére sem tudott megfelelni a súlykövetelményeknek. A nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint ez 67 kilogramm, az elküldött kísérő pedig 89 kilogramm súlyú volt.

A Malaysia Airlines nem kommentálta érdemben a brit lap értesüléseit, mindössze annyit közöltek, hogy a személyzettel kapcsolatos döntések nem a nagyközönségre tartoznak. A NUFAM azonban nem hagyja annyiban az ügyet, és a maláj közlekedési minisztériumhoz fordult segítségért.

Sajnos nem ez az első eset, hogy a légiutas-kísérőket a súlyuk miatt diszkriminálják. Tavaly az Air India 120 dolgozóját küldte diétára és tagadta meg munkába állásukat, mert túlsúlyosak voltak. Ennek hátterében az állt, hogy India légiközlekedési hatósága 2014-ben iránymutatást adott ki, mely szerint a férfi légiutas-kísérőknél 18-25-ös, a nőknél 18-22-es testtömegindex a megengedett; az e fölötti értékkel rendelkezőket hivatalosan is elhízottnak minősítették.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
19 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
19 órája
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
6 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.