» Távol

Újabb hurrikán, a Maria fenyegeti a karibi térséget

| | Nem érkezett még hozzászólás

A katasztrófával fenyegető ötös fokozatra erősödött hétfő estére a karibi térség keleti részében tomboló Maria hurrikán, amely helyi idő szerint kedden éjfél körül lecsapott Dominica szigetére - írja az MTI.

Az amerikai hurrikánközpont (NHC) "potenciálisan katasztrofálisnak" nevezte Mariát, amely óránként 260 kilométeres sebességű széllel, illetve helyenként még ennél is erősebb széllökésekkel vette ostrom alá a környéket.

A Kis-Antillákhoz tartozó, 72 ezer lakosú Dominikai Közösség (nem összetévesztendő a Dominikai Köztársasággal) egy volt brit gyarmat, amely1978-ban nyerte el függetlenségét. Miután a vihar végigsöpört rajta, Puerto Rico és a Virgin-szigetek felé vette az irányt, amelyek még nem álltak talpra az Irma hurrikán pusztítása után.

Egyelőre nem tudni, hogy Dominica szigetén milyen károkat okozott a vihar, de sokat elárul a pusztítás erejéről, hogy a szél leszakította Roosevelt Skerrit miniszterelnök házának tetőszerkezetét is. "A rezidenciámról lerepült a tető. Teljesen a vihar kényére-kedvére vagyok bízva. A házamat lepi el a víz" - írta Twitter-üzenetében a kormányfő, majd néhány perccel később arról tájékoztatott, hogy kimenekítették otthonából. Szemtanúk beszámolói szerint a vihar leszaggatta a szigetország központi kórházának tetőszerkezetét is.

A Maria hurrikán
A Maria hurrikánFotó: Antti Lipponen / Flickr

Ha a Maria eléri Puerto Ricót, és nem veszít erejéből, 85 év óta ez lesz a legerősebb hurrikán, amely közvetlenül áthalad rajta (1932-ben egy négyes erősségű hurrikán söpört végig az Egyesült Államok társult államán). Ricardo Rosello miniszterelnök arra kérte a sziget lakosait, hogy készüljenek fel a vihar érkezésére, és keressenek menedéket távolabb élő családtagjaiknál vagy barátaiknál.

A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén is próbálnak felkészülni arra, mire nem lehet: a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el, árhullám veszélyére figyelmeztették a településeket, és válságkészültségbe helyeztek több száz tűzoltót, rendőrt, csendőrt és katonát. A szintén Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén a hurrikán által veszélyeztetett települések kiürítését rendelték el, árvizek, árhullámok és földcsuszamlások veszélyére figyelmeztetve a lakosságot.

A Maria, amely jelenleg óránként 17 kilométeres sebességgel nyugat-délnyugat irányban halad, az említett szigeteken túl Saint Kitts és Nevis, valamint az Egyesült Királysághoz tartozó Montserrat szigetét is fenyegeti.

Az amerikai hurrikánközpont emlékeztetett: Irma után ez már a második szélvihar, amely az úgynevezett Szélcsendes-szigetekre készül lecsapni készül ebben a hónapban. A karibi térségben hurrikán és trópusi vihar miatti figyelmeztetéseket adtak ki az amerikai és a brit Virgin-szigeteken, Antiguán és Barbudán, illetve a Szent Márton-sziget francia, valamint holland felén is. Ezen szigetek többsége már kiterjedt pusztításokat szenvedett szeptember elején Irmától, amely több mint nyolcvan életet követelt a karibi térségben és az Egyesült Államok területén.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
6 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
6 órája
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
5 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
10 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.