Maja uralkodó sírjára bukkantak Guatemalában

Maja uralkodó sírjára bukkantak Guatemalában

A maja civilizáció klasszikus időszakának egy uralkodóját rejtő sírhelyet tártak fel az észak-guatemalai El Perú-ban. A lelet nagyjából az Kr.u. 300-350 közötti időszakból származik, ami azt jelenti, hogy ez a régió (az ország északnyugati részén fekvő Petén megye) valaha felfedezett legrégebbi királyi sírhelye - írja az MTI a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál nyomán.

David Freidel, a St. Louis-i Washington Egyetem antropológia professzora 2003 óta folytat munkálatokat a helyszínen guatemalai és külföldi kollégáival. Eddig a Kr.u. 5., 6. és 7. századból származó hat uralkodói sírt tártak fel, bennük áldozati ajándékokkal. A klasszikus maja civilizáció idején hatalmas tisztelet övezte az elhunyt uralkodókat, akiket élő lelkekként kezeltek - mondja.

A Tikal maja romvároshoz közeli El Perú jelentős kereskedelmi útvonalakat tartott ellenőrzése alatt a maja civilizáció klasszikus időszakában. A leletek szerint a Burial 80 elnevezésű sírhely az egyik legkorábbi ismert maja dinasztia, a Wak - maja nyelven százlábú - uralkodásának korai éveiből származik.

Fotó: Dennis Jarvis / Flickr

 A sír tulajdonosának neve a mellette talált tárgyak egyikén sem szerepel, de a kutatók úgy vélik, hogy a Wak dinasztia egyik ismert uralkodója, a 4. század elején élt Te' Chan Ahk király maradványait találták meg.

A szakemberek akkor jöttek rá, hogy uralkodói sírra bukkantak, amikor egy jádeköves maszk került elő a király arcával, illetve a kukoricaisten egyik jellegzetes kiegészítőjével díszítve. A sírban egyebek között agyagtárgyakat, jádedíszeket és egy faragott krokodilmedált is találtak. Az uralkodó maradványait és néhány kiegészítőt, köztük a maszkot élénk pirosra festették. A sírt ugyanis a kutatók szerint Kr.u. 600 után legalább egyszer felnyithatták, ekkor festhették be a csontokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek