» Távol

Máris vandálok csaptak le Moszkva vadonatúj, csodaszép parkjára

| | Nem érkezett még hozzászólás

Helyreállítási mimunkálatok és új bebocsátási rend bejelentésére kényszerült csütörtökön a Kreml és a Vörös tér szomszédságában frissen felavatott Zarjagyje park vezetése, miután annak növényzetében és épületeiben vandál látogatók károkat okoztak – írja az MTI.

Fotó: Park Zaryadye / Facebook

A „vad urbanizmus" jegyében készült, a növényzetet úttörő építészeti elemekkel elegyítő parkot szombaton avatta fel meghívott vendégek előtt az orosz főváros szívében Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Szobjanyin polgármester. Az ünnepélyes átadás a Moszkva fennállásának 870. évfordulóján megrendezett központi ünnepség keretében történt.

Fotó: Park Zaryadye / Facebook

A 14 milliárd rubelből (több mint 62 milliárd forintból), az eredetileg tervezett büdzsé csaknem háromszorosából kiépített parkot hétfőn nyitották meg a nagyközönség előtt, de a látogatók három nap alatt annyi kárt okoztak benne, hogy jövő hétfőtől helyreállítási munkálatokat kell kezdeni. Emiatt hétfőnként lerövidítik a nyitva tartást és a legfrekventáltabb helyekre 15 perces időközönként fogják az embereket bebocsátani.

A rongálók egyebek között összetörték a 16 ezer fős, falak nélküli amfiteátrum „üvegkéreg" födémjének egyedi elemeit, amelyeket újra kell gyártatni. Kár keletkezett a médiaközpontban és a növényzetben is. A tundrát mintázó területről mintegy tízezer növény tűnt el.

A 13 hektáron elterülő parkban, amelyet a számára otthont adó patinás Zarjagyje negyedről neveztek el, az alkotói mesterséges mikroklíma-övezeteket hoztak létre, amelyeket az orosz sztyeppére, tundrára, mocsarakra és erdőkre jellemző növényekkel ültettek be.

Fotó: Park Zaryadye / Facebook

A New York-i Diller Scofidio and Renfro (DS&R) tervezőiroda elképzelései alapján kialakított park fő nevezetességei közé tartozik a Moszkva folyó fölé mélyen benyúló és a kiindulási partra visszakanyarodó, pillér nélküli „lebegő híd", az üvegtetejű amfiteátrum és egy egész évben fagypont alatt tartott, jégalkotásokat bemutató barlang. A látogatók 4D moziban ismerkedhetnek virtuálisan meg Oroszország történelmével és nemzeti parkjaival, valamint egy föld alatti múzeumban megtekinthetik a környéken talált régészeti leleteket.

Moszkvába, ahol soha nem kell másfél percnél többet várni a metróra, télen már Debrecenből is könnyedén eljuthat a Wizz Air járatának köszönhetően.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
9 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.