» Távol

Ünnepelnek a magyarok New Yorkban

| | Nem érkezett még hozzászólás

Szabadtéri magyar fesztivált szervez szeptember 8. és 10. között a New York-i Magyar Ház, illetve a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. A rendezvény programjában hagyományos magyar mesterségek bemutatóit találjuk, emellett interaktív workshopokon vehetnek részt a látogatók. A vásári hangulatot 23 kiutazó magyar művész teremti meg.

A fesztivált a New York-i Magyar Házban és az előtte lévő útszakaszon tartják, amely Yorkville-ben, Manhattan impozáns Upper East Side-i városrészében található. Ez a negyed valamikor a város magyar negyede volt - írja az MTI.

A fesztivál a hazai Mesterségek Ünnepe és a 2013-as washingtoni Smithsonian Folklife Festival szellemiségében zajlik. Hét nemzetközileg is elismert magyar iparművész mutat majd be egy-egy hagyományos mesterséget. A rendezvény vendége lesz Fekete Ildikó tojásíró, Kovács Attila csizmadia, Sümegi Elelmér hegedűkészítő, Sütő Levente Lehel vargyasi bútorfestő, Tóth Ildikó győri kékfestő, Vidák Anna nemezkészítő és Zeleiné Pap Bernadett matyó hímző.

A fesztiválon a magyar díszítőművészet által inspirált Madarász Melinda Meyke divattervező is bemutatkozik, aki a hagyományos minták és a modern ruhatervezés ötvözésének egyik legismertebb magyar alkotója.

A népzenei illetve néptáncos programok házigazdája Kovács Norbert "Cimbi" és Lőrincz Hortenzia táncművész, muzsikál az erdélyi Üsztürü Zenekar és Nyitrai Marianna népdalénekes, közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes két táncospárja.

Fotó: New York-i Magyar Ház / Facebook

A rendezvényen a Kárpát-medence sokszínű néphagyományát is megismerhetjük, Sárköztől a Székelyföldig. Külön hangsúlyt kap a Matyóföld népművészete Zeleiné Pap Bernadett hímzésein és Meyke matyó ihletésű modern ruhadarabjain, valamint Ágfalvi György és Lévay Andrea táncművész matyó táncain keresztül. Matyóföld mellett két erdélyi tájegységet mutatnak be részletesebben: Kalotaszeget és a Székelyföldet.

A fesztivált Chris Potter, világhírű New York-i dzsessz-szaxofonos kvartettjének koncertje nyitja. A formáció vendége Dresch Mihály (szaxofon) lesz, akinek a magyar népzene és az amerikai dzsessz ötvözésére épülő zenéje hazánk egyik legértékesebb kulturális hungarikuma - áll a Fonó Budai Zeneház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a rendezvényen a hagyományos magyar ételek mellett a Furmint USA szervezésében tokaji, somlói és csopaki borok kóstolójával várják a vendégeket. A fesztivált Polgár Éva zongoraművész koncertje zárja, amelyen válogatást ad Kodály Zoltán és Liszt Ferenc műveiből. Aki teheti, látogasson el a fesztiválra, a belépés teljesen díjtalan.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
21 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.